Ez még csak a kezdet? 16 százalékkal drágultak a használt ingatlanok

2019. július 27. 11:58

Az első negyedévben a lakáspiaci forgalom 7,4 százalékkal nőtt. Az idén pedig akár 175 ezer adásvételre kerülhet sor a piacon, amire több mint 10 éve nem volt példa. A lakáspiaci forgalom növekedésében egyre nagyobb szerepe van a vidéki vevőknek, Budapest súlya mérséklődik.

Az első negyedévében a fővárosi társasházi lakások négyzetméterét átlagban 636 ezer forintért kínálták az eladók, ez 13 százalékos drágulást jelent éves szinten. A kínálati adatok lényegében összhangban vannak a legfrissebb hivatalos adatokkal: az első negyedévben a budapesti többlakásos épületben lévő lakások ára 621 ezer forint volt átlagosan, ami 14 százalékos drágulásnak felel meg.

Masszív lakáspiacról árulkodnak a legfrissebb adatok, mint az áremelkedés, mind a forgalomnövekedést tekintve - áll az ingatlan.com elemzésében, amely a saját és a legfrissebb hivatalos adatokat vizsgálta. Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője azt mondta:

A múlt évben közel 164 ezer adásvétel történt, ami 6,5 százalékos növekedésnek felelt meg. Az idei első negyedévben pedig 7,4 százalékkal nőtt a számuk, így majdnem 24 ezer adásvételre került sor. Ezek alapján elképzelhető, hogy az új lakások átadásával együtt 175 ezer tranzakció lesz, ez pedig több mint 10 éves csúcsot jelentene.

Legutóbb ugyanis 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma. Annyi változás várható az idén, hogy a lakáspiaci forgalom emelkedésében a vidéki városok egyre nagyobb szerepet kapnak, Budapest súlya pedig egyre inkább csökken.

Még feljebb mentek az árak

Az árak pedig az élénkülő keresletnek megfelelően feljebb kerültek. A hivatalos adatok szerint országszerte az lakások az első negyedévben 9,6 százalékkal, a használtak közel 16 százalékkal drágultak átlagosan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A kínálati árak a fővárosban és a megyei jogú városokban minimális különbséggel régóta együtt mozognak

- emelte ki a szakember. Példaként említette, hogy az ingatlan.com adatai szerint az idei első negyedévben budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forintot tett ki, ez 13 százalékkal haladja meg 2018 egészére vonatkozó átlagot. A legfrissebb KSH-adatok pedig ezzel lényegében összhangban vannak: az budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt. Az ingatlan.com adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak összesen 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékos drágulást mért a megyeszékhelyeken. Egyedül a községekben történt csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest. Az ingatlan.com 1 százalékos a KSH pedig 2 százalékos árcsökkenést mért a községekben.

A második negyedévben folytatódott a drágulás. A szakértő szerint a júliustól elérhető állami támogatások, a csok bővítése, a falusi csok bevezetése az év második felében még tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm