13 °C Budapest

Ez a magyar boltok nagy trükkje: észre sem veszed, máris lehúztak

2018. május 18. 15:00

Ismét három napos hétvége előtt állunk, holnap még tudunk vásárolni, ám vasárnap és hétfőn zárva lesznek az üzletek. Érdemes tehát már ma elintézni a bevásárlást, mert várhatóan holnap jóval nagyobb sorokra lehet majd számítani az üzletekben. Nem tanácsos viszont ész nélkül költekezni: hónap közepe van, messze még a fizetésnap, és csúnyán ráfázhatunk, ha bedőlünk az áruházak trükkjeinek.

Csábító leárazások, egyet fizet, kettőt kap akció, kóstoló az üzletekben, ajándék valamelyik termékhez: a legtöbb áruházban rengeteg dolog arra ösztökél bennünket, költsünk minél több pénzt, éljünk a mának és ne gondoljunk a holnapra. Így aztán a kemény munkával megkersett pénz könnyedén folyik ki a kezeink közül, és nem is olyan meglepő, ha sokan állandóan anyagi problémákkal küzdenek.

Sokan gondolhatják, hogy megússzák az impulzív vásárlást, ha otthonról, online intézik a bevásárlást. Csakhogy - figyelmeztet a brit Mirror - a honlapok is úgy vannak megtervezve, hogy pénzköltsére sarkalljanak. Tehát akár hagyományos üzletben, akár webshopban vásárolsz, a következőre érdemes figyelni:

1. Vásárlói értékelés

Ha van néhány negatív vélemény egy adott termékkel kapcsolatban, az ember hajlamos azt hinni, hogy ez biztos nem átverés, és inkább rendelik meg a 4,7-esre értékelt árut, mint az 5 csillagosra értékeltet. Csakhogy a kereskedők is tisztában vannak ezzel, vagyis a vásárlói vélemény önmagában nem meggyőző, és ezt mindig észben kell tartani!

2. Trükkös árazás

Ha egy liter tej 279 vagy 282 forintba kerül, a legtöbb vásárló automatikusan az olcsóbbat fogja választani, hiába alig pár forint a különbség. Viszont lehet, hogy az olcsóbb sokkal hamarabb jár majd le, mint a másik, vagyis hosszú távon jobban járnánk az utóbbit választva.

Az is gyakori, ha valaki online vásárol, hogy bizonyos összeg felett ingyenes a házhozszállítás. Ez esetben a gyanútlan vevő észre sem veszi, hogy tele pakolja virtuális kosarát felesleges termékekkel...épp ezért, ha nincs szükségünk túl sok dologra, és nem nagybevásárlásról van szó, érdemesebb elugrani egy közeli közértbe ahelyett, hogy egy online intézzük a vásárlást.

3. Vigyázz, le ne maradj!

"Óriási akció! Már csak néhány darab maradt! Vigyázz, nehogy lemaradj!" - ez gondolom sokaknak ismerős lehet. Különböző webshopokon elég gyakran találkozni a kereskedők ezen trükkjével, legyen szó utazásról, konyhai termékekről, műszaki cikkekről. Mielőtt viszont a megvásárolom gombra kattintanál, számolj el tízig magadban és gondold át, valóban szükséged van-e az adott termékre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. A piros bűvöletében

Ha megnézed a nagyobb áruházak webshopját vagy a plázában sétálgatva a kirakatokat pásztázod, láthatod, az Akció felirat általában piros színben virít, ahogy a "kosárba" és a feltüntetett kedvezmény (például "-30%") is piros színben pompázik. Véletlen? Aligha! Ne is dőlj be ennek, se a csalogató kedvezményeknek. Persze, ki lehet fogni szuper ajánlatokat, de csak azért, mert valami most 15 vagy 22 százalékkal olcsóbb, de nincs rá alapvetően szükséged, nem lesz jó vétel.

5. Ajándék termék

Egy doboz fogkrém helyett kettő? Ajándék minidezodor a testápoló mellé? Könnyű bedőlni: ke ne akarna plusz terméket kapni, csak ha egyet vásárol! Na de otthon alapból van már 4 , korábban egyet fizet kettőt kap akció keretében vásárolt fogkrém a fürdőszobaszekrényben, akkor minek költenél még ilyesmire? Ha 5000 forint felett rendelsz, kapsz egy üveg kólát? Igaz, hogy nem költenél el most 5000 forintot, de hát az a kóla... Szóval érdemes figyelni és résen lenni, mert észre sem veszed, és meglepő gyorsasággal költöd el a pénzt felesleges dolgokra.

A jó hír, hogy némi odafigyeléssel mindezt kivédhetjük:

  • Írj listát! Akkor is, ha online vásárolsz, és tartsd magad hozzá.
  • Bogarászd át az akciós újságokat, ezen online is elérhetőek, például itt. Óriási különbségek lehetnek az egyes áruházak árai közt, ha kell, bizonyos élelmiszereket az egyikben, mást máshonnan vásárolj. Igaz, ez így kevésbé kényelmes, de több ezer forintot spórolhatsz!
  • Ne menj éhesen vásárolni.
  • Válaszd a sajátmárkás terméket.
  • Vásárolj lejárat előtti termékeket: ezeket gyakran féláron, sőt, nem kizárt, hogy 70-80 százalékkal olcsóbban vehetünk meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm