14 °C Budapest

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni

2015. augusztus 16. 07:01

Érdemes nyitva tartani a szemünk egy-egy bevásárlás alkalmával, hiszen előfordulhat, hogy kisebb kiszerelést találunk a boltok polcain a kedvelt termékeinkből. Vajon a méret csökkentése minden esetben drágulást hoz magával? Mi történik a szezonális termékek áraival?

Bevásárlás közben gyakran belefuthatunk abba, hogy egy-egy általunk kedvelt terméknek megváltozik a kiszerelése, azaz vagy többet, vagy kevesebbet kapunk belőle. Idén nyáron az egyik legszembetűnőbb változás, hogy egyes dobozos sörök 0,5 l-ről, 0,4l-es kiszerelésre váltottak. Vajon a méret csökkentése minden esetben drágulást hoz magával? A témáról az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ) főtitkárát, Vámos Györgyöt kérdeztük.

Ez a jelenség már hosszú évek óta megfigyelhető

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Vámos György.

A válság időszakában 2008-2009 táján visszaesett a kereskedelem, ekkor sok gyártó döntött amellett, hogy változtat a kiszerelések méretén. Arról nincsen statisztika, hogy ez milyen terméktípusoknál jellemző. Találhatunk a boltban már 750 grammos lisztet is, míg mondjuk a cukor továbbra is csak egy kilós kiszerelésben kapható. A közelmúltban változtak a Coca-Cola méretei is, de érdemes figyelni az instant kávék és majonézek egységárát is, ugyanis ebből megtudhatjuk, hogy melyik kiszereléssel járunk a legjobban, ráadásul ezt mindig kötelező fel is tüntetni.

Csökkent a kiszerelés: drágább lesz a termék?

Fontos tudni, hogy míg a kiszerelésről a gyártó dönt, a végső fogyasztói árat a kereskedő szabja meg, ezért valóban előfordulhat, hogy miközben a kiszerelés csökken, addig az egységár nem változik, vagy legalábbis nem csökken ugyanakkora mértékben, mint amennyivel kevesebbet kapunk egy adott termékből. Általánosítani nem lehet, hiszen találni olyan terméket is, ahol a kiszerelés méretével az ár is egyenes arányban csökken.

A magyar vásárlókat azonban nem egyszerű összezavarni, ugyanis a többség tudatosan vásárol és megnézi az árakat.

A magyar vásárlók továbbra is árérzékenyek, de már Európában, sőt világszerte is a diszkont áruházak hódítanak

- tette hozzá Vámos György.

Vagyis nem csak hazánkban, hanem világszerte jellemző, hogy a vásárlók figyelnek az árakra, ez alól pedig csak az a réteg képez kivételt, akik megszokásból vásárolnak. Továbbá a luxuscikkeknél vagy hiánycikkeknél jellemző, hogy a kereskedők könnyedén tudnak árat emelni, mert ezek a termékek akkor is jól fogynak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár nem feltétlen hiánycikkről van szó, de hasonló okok miatt fordulhat elő, hogy

idén azok a balatoni kisboltok, amelyek a törvény által leírtaknak eleget tesznek, és nyitva lehetnek a hét utolsó napján is, drágább árakat alkalmaznak vasárnaponként, mint a hét többi napján.

A magyar vásárlók árérzékenységét a Nielsen Vásárlói Trendek kutatása is alátámasztja, amely szerint: a magyar vásárlók nagymértékben cél- és árorientálttá váltak a válság után, ami az elmúlt években sem változott. A szűkös családi költségvetés miatt a fogyasztók 94 százaléka tervezi meg az élelmiszervásárlást előre és 45 százaléka csak egyszer tart egy hónapban élelmiszer nagybevásárlást.

{{EMBED:infogram_0_a_magyar_vasarlok_szokasai}}

Szezonális termékek

Az árak meghatározásakor rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, ezek közül fontos szerepet játszik a termék kereslete és kínálata. A nyári nagy melegben pedig megfigyelhető, hogy egyes termékek iránt jelentősen megnő a kereslet. Ide tartozik többek között: az ásványvíz, a fagylalt vagy a sör is.

Az utóbbi két nyáron szinte együtt mozgott a hőmérő higanyszála és a hazai sörfogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetsége adatai szerint a 2013-as forró nyáron negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt több a sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban. Az eltérés 25 millió fél literes sör is lehet egy negyedév alatt. Az idei hőség akár ennél jelentősebben is megdobhatja a sör iránti keresletet.

A kereskedők pedig ezt kihasználva ezekre a termékekre valamivel magasabb árakat alkalmaznak ilyenkor. Persze itt is akadnak kivételek, hiszen ebben az időszakban is találni a boltok polcain például akciós söröket is. De ha tehetjük, akkor ne nyáron vásároljunk új fürdőruhát vagy naptejet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem