2017. november 21. kedd Olivér

Ez a legújabb trükk: ilyen egyszerűen fosztják ki a bankszámládat

Könnyű, gyors és kényelmes az érintéses fizetés. Ugyanakkor csúnyán ráfizethetünk, ha néhány alapvető dologra nem figyelünk oda. Mutatjuk, mi az, amit érdemes észben tartani, ha érintéses kártyával fizetünk.

A kártyás vásárlások közel kétharmada már érintéses - közölte a Magyar Nemzeti Bank idén júniusban. A vásárlások 63 százaléka történt az új technológia használatával, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette. Az érintéses tranzakciók számának bővülése mintegy 80 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.

2017 júliusában összesen 5,2 millió lakossági bankkártya volt használatban Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint. A kártyatulajdonosok fele mondta azt, hogy használja az érintéses fizetési funkciót, 13 százalékuknak van ugyan erre lehetősége, de nem él vele.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb korosztály kedveli az érintéses fizetést, a 30 év alattiak 59 százaléka él a lehetőséggel, míg az 50 év felettieknél csupán 32 százaléka fizet így. A funkció nyújtotta előnyökkel egyébként legkevésbé a legfeljebb 8 osztályt végzettek élnek (67%), és ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő az erre való nyitottság: az egyetemi diplomával rendelkezők 89 százaléka használ érintéses kártyát

Ugyanakkor sokan nincsenek tisztában az érintéses fizetés veszélyeivel. Amikor például az üzletben, a kasszánál jelezzük, hogy kártyával fizetnénk, majd a pénztáros szó nélkül kiveszi azt a kezünkből és a terminálhoz érinti, az igencsak aggasztó. Ugyancsak problémás, ha egy könnyed baráti vacsora után, mikor rendezni szeretnénk a számlát, a pincér a fizetőeszközt a kezünkből kivéve egy pillanat alatt elintézi a dolgot.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hányszor fordult elő veled hasonló? Szerencsés vagy, ha egyszer sem. Sokakkal viszont nap, mint nap megtörténik. De vajon van-e ahhoz bárkinek joga, hogy kivegye a kezünkből a fizetőeszközt? A válasz persze egyszerű: nincs. Mégis, sokan nem szólnak egy ilyen helyzetben, de olyan is akad, akit mindez egyszerűen nem érdekel.

Legalábbis ezt támasztja alá egy külföldi kutatás, amely szerint a vásárlók mintegy 48 százaléka nem szokta megnézni az egyenlegét, mielőtt PayPass-szal vásárolna. 29 százaléka a válaszadóknak ugyanakkor azt mondta, nem szereti, ha mások a bankkártyájához nyúlkáknak, míg 21 százalékuk nem igazán töprengett még ezen, de nem aggasztja különösebben, ha más babrál a kártyájával. Érdekes viszont,  hogy a kutatásban részt vevők 12 százaléka egyenesen szereti, ha nem neki kell bajlódnia a kártyájával, hanem a fizetésnél megteszik ezt helyette mások.

Ha viszont biztonságban szeretnéd tudni a kártyád és a pénzed, nem árt, ha néhány dolgot észben tartasz:

  • Az érintéses fizetés legfontosabb szabálya, hogy a kártyánkat soha semmilyen körülmények között ne adjuk ki a kezünkből. Ha a pincér utánanyúl, udvariasan szólj rá, hogy legyen kedves és hozza oda inkább a terminált.
  • Soha ne veszítsd szem elől a kártyát. ha valaki mégis kivenné a kezedből - legyen az pincér vagy bolti eladó - akkor is figyeld, ki mit csinál, kérd el a bizonylatot is, és nézd át, mielőtt elhagyod a helységet. Ha nem az az összeg szerepel rajta, mint amit eredetileg fizetned kellett volna, így azonnal tudsz szólni.
  • Kártya helyett fizess a mobiloddal! A Gránit Baknknál, az MKB-nál és az OTP-nél is elindult már a mobilfizetés. Egy alkalmazás segítségével elő sem kell venned a bankkártyádat, az NFC technológiának köszönhetően egyszerűen rendezheted a számlát a telefonoddal is. Magyarországon már 87 ezer helyen lehet az okostelefonok segítségével fizetni, de az elfogadóhelyek száma folyamatosan növekszik.
  • Ha kártyával fizetsz, 5000 forint vagy ezen összeg alatt a fizetés tényleg csak egy érintés, vagyis a PIN kódot se kell megadni, de ha ennél többet költöttél, akkor kérik a kódot. Tehát ha illetéktelenek kezébe jut a kártya, 5000 forintnál többet nem tudnak levenni a számládról.
Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Csak három EU-s országban vannak nagyobb veszélyben a gyerekek, mint nálunk

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága (Eurostat) jelentkezett ezúttal kijózanító adatokkal. Magyarországnál csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban nagyobb a veszélye a gyerekszegénységnek...
 

Készíts mintás pólókat karácsonyra, szinte ingyen

Idén nem kell, hogy tízezreket költs egy-egy stílusosabb ruhadarabra ajándékként. Mutatjuk, hogyan készíts filléres alapanyagból menő (de legalábbis olcsó és színes) pólókat szeretteidnek. Azért...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

11.23-11.29
Országos

Interspar

11.23-11.29
Országos

Interspar

Játékkatalógus
11.22-12.24
Országos

Lidl

11.16-11.22
Országos

Lidl

Játékkatalógus
11.16-12.24
Országos

Interspar

11.16-11.22
Országos

Spar

11.16-11.22
Országos

Auchan

11.16-11.22
Országos