13 °C Budapest

Ez a legújabb trükk: ilyen egyszerűen fosztják ki a bankszámládat

2017. november 6. 14:40

Könnyű, gyors és kényelmes az érintéses fizetés. Ugyanakkor csúnyán ráfizethetünk, ha néhány alapvető dologra nem figyelünk oda. Mutatjuk, mi az, amit érdemes észben tartani, ha érintéses kártyával fizetünk.

A kártyás vásárlások közel kétharmada már érintéses - közölte a Magyar Nemzeti Bank idén júniusban. A vásárlások 63 százaléka történt az új technológia használatával, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette. Az érintéses tranzakciók számának bővülése mintegy 80 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.

2017 júliusában összesen 5,2 millió lakossági bankkártya volt használatban Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint. A kártyatulajdonosok fele mondta azt, hogy használja az érintéses fizetési funkciót, 13 százalékuknak van ugyan erre lehetősége, de nem él vele.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb korosztály kedveli az érintéses fizetést, a 30 év alattiak 59 százaléka él a lehetőséggel, míg az 50 év felettieknél csupán 32 százaléka fizet így. A funkció nyújtotta előnyökkel egyébként legkevésbé a legfeljebb 8 osztályt végzettek élnek (67%), és ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő az erre való nyitottság: az egyetemi diplomával rendelkezők 89 százaléka használ érintéses kártyát

Ugyanakkor sokan nincsenek tisztában az érintéses fizetés veszélyeivel. Amikor például az üzletben, a kasszánál jelezzük, hogy kártyával fizetnénk, majd a pénztáros szó nélkül kiveszi azt a kezünkből és a terminálhoz érinti, az igencsak aggasztó. Ugyancsak problémás, ha egy könnyed baráti vacsora után, mikor rendezni szeretnénk a számlát, a pincér a fizetőeszközt a kezünkből kivéve egy pillanat alatt elintézi a dolgot.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hányszor fordult elő veled hasonló? Szerencsés vagy, ha egyszer sem. Sokakkal viszont nap, mint nap megtörténik. De vajon van-e ahhoz bárkinek joga, hogy kivegye a kezünkből a fizetőeszközt? A válasz persze egyszerű: nincs. Mégis, sokan nem szólnak egy ilyen helyzetben, de olyan is akad, akit mindez egyszerűen nem érdekel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Legalábbis ezt támasztja alá egy külföldi kutatás, amely szerint a vásárlók mintegy 48 százaléka nem szokta megnézni az egyenlegét, mielőtt PayPass-szal vásárolna. 29 százaléka a válaszadóknak ugyanakkor azt mondta, nem szereti, ha mások a bankkártyájához nyúlkáknak, míg 21 százalékuk nem igazán töprengett még ezen, de nem aggasztja különösebben, ha más babrál a kártyájával. Érdekes viszont,  hogy a kutatásban részt vevők 12 százaléka egyenesen szereti, ha nem neki kell bajlódnia a kártyájával, hanem a fizetésnél megteszik ezt helyette mások.

Ha viszont biztonságban szeretnéd tudni a kártyád és a pénzed, nem árt, ha néhány dolgot észben tartasz:

  • Az érintéses fizetés legfontosabb szabálya, hogy a kártyánkat soha semmilyen körülmények között ne adjuk ki a kezünkből. Ha a pincér utánanyúl, udvariasan szólj rá, hogy legyen kedves és hozza oda inkább a terminált.
  • Soha ne veszítsd szem elől a kártyát. ha valaki mégis kivenné a kezedből - legyen az pincér vagy bolti eladó - akkor is figyeld, ki mit csinál, kérd el a bizonylatot is, és nézd át, mielőtt elhagyod a helységet. Ha nem az az összeg szerepel rajta, mint amit eredetileg fizetned kellett volna, így azonnal tudsz szólni.
  • Kártya helyett fizess a mobiloddal! A Gránit Baknknál, az MKB-nál és az OTP-nél is elindult már a mobilfizetés. Egy alkalmazás segítségével elő sem kell venned a bankkártyádat, az NFC technológiának köszönhetően egyszerűen rendezheted a számlát a telefonoddal is. Magyarországon már 87 ezer helyen lehet az okostelefonok segítségével fizetni, de az elfogadóhelyek száma folyamatosan növekszik.
  • Ha kártyával fizetsz, 5000 forint vagy ezen összeg alatt a fizetés tényleg csak egy érintés, vagyis a PIN kódot se kell megadni, de ha ennél többet költöttél, akkor kérik a kódot. Tehát ha illetéktelenek kezébe jut a kártya, 5000 forintnál többet nem tudnak levenni a számládról.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm