13 °C Budapest

Évtizedes tévhit dőlt meg: nem olcsóbb a házinál a bolti, sőt

2020. július 7. 11:29

Sok alapvető élelmiszerre, főtt ételre igaz, hogyha mi magunk készítjük el otthon, az kevésbé terheli a pénztárcánkat, mint ha készen vesszük a boltban. Azonban idén, a viszontagságos időjárás és a járvány együttes hatásainak következtében a gyümölcsök ára jelentősen drágult, ezért az már nem feltétlenül igaz, hogy olcsóbb a boltilekvárnál, ha otthon főzünk be a piacon vásárolt gyümölcsből. A Pénzcentrum most utánajárt, mennyivel olcsóbb az otthoni befőzés, mint megvenni a dzsemet a boltban. 

Az élelmiszerek ára a Központi Statisztikai Hivatal szerint 8,4 százalékkal nőtt egy év alatt - a májusi drágulás nem haladta meg az áprilisi horrorárakat, amikor 8,7 százalékos drágulást tapasztalhattak a vásárlók. Ezen belül a KSH adatai szerint az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) különösen megdrágultak: 19,1 százalékkal, hiszen esetükben még a rossz időjárás is keresztbe tett a termésnek. Ezt mindenki tapasztalhatja a pénztárcáján.

A lekvárfőzés árát viszont nem csak a gyümölcs befolyásolja. Szükség van még biztosan cukorra, befőttes üvegekre, illetve dzsemfixre, amennyiben használunk ilyen adalékokat. Ezen túlmenően tehetünk például szegfűszeget, citromlevet, más ízesítőket is a lekvárhoz, de ezeknek az ára nem számottevő. A fő kiadást itt a gyümölcs jelenti. Meg is muutatjuk mennyibe kerülnek a népszerű, jelenleg szezonban lévő hazai "lekvárgyümölcsök"  - július a meggy, málna és kajszibarack befőzés ideje - a budapesti és vidéki piacokon a Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján:

Ha szerencsénk van, kifoghatunk egy-egy akciót a hipermarketekben, és 25-50 százalékkal olcsóbban vehetjük a meggyet, vagy éppen a sárgabarackot, azonban az ilyen akciók jellemzően akkor vannak, amikor itthon még nem érik a gyümölcs, de már sóvárog az ember az eper, görögdinnye, vagy a szőlő után. Így a nagyrészt külföldi import termékek kerülnek ezekbe a korai akciókba. Jelenleg is szőlőt találunk az akciós újságokban.

Kiadást jelent még a gyümölcsön túl a befőttesüveg, viszont ha nem különleges alakú, vagy csatos befőttes üvegbe tesszük el a lekvárt, hanem megelégszünk a legegyszerűbbel, akkor ez egy pár száz forintos tétel. Számoljunk azzal, ha 3 kiló gyümölcsből főznénk lekvárt, akkor 4-5 üvegre szükségünk lesz (meggynél kevesebbre, baracknál többre). Az általános 3:1-es szabály alapján 1 kiló gyümölcshöz nagyjából 30 dkg cukrot szoktak adni, de ez természetesen függ attól is, milyen édes a gyümölcs, vagy a saját ízlésünktől. A kristálycukor országos átlagára 264 forint/kg a KSH legfrissebb adatai szerint. (Ezt is felverte a koronavírus.)

Tehát üvegekre és cukorra 3 kilogramm gyümölcs esetén 100-200 és 200-300 forinttal számolhatunk. A további adalékokra, fűszerekre, dzsemfixre még 200 forintot számolunk. Ehhez jön még a gyümölcsök piaci átlagára, amely alapján 4-5 üveg meggylekvárhoz a gyümölcs nagyjából 1800-1850 forintba, ugyanennyi málnalekvárhoz 6-7 ezer forintba (!), és a sárgabarack dzsemhez kb. 2400-2500 forintba kerülne. Ehhez még hozzájön 500-700 forint a cukorra, üvegekre és egyebekre.

Tehát egy üveg házi meggylekvár 510-570, a málna 1440-1710, a barack 640-710 forintra jönne ki.

Az árakban pedig még így is igyekeztünk lefelé kerekíteni, mert feltételezzük, hogy a piacon az ember lekvárfőzés előtt megkeresi azt az árust, ahol a legjobb ára veheti meg a gyümölcsöt. Viszont a jelenlegi magas gyümölcsárak azt eredményezik, hogy egy üveg házilekvár valószínűleg drágábbra jön ki, mint a bolti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyibe kerül a bolti lekvár?

Megnéztük, hogy a nagyobb boltláncok, hipermarketek mennyiért kínálják a különböző lekvárokat. A gyűjtés során a legalacsonyabb árú, átlagos üvegméretű lekvárokat vettük figyelembe.

A Tesco és a Spar kínálatában a sajátmárkás lekvárok egységes kiszerelésben és áron kaphatók - bár előállítási költségben biztosan van különbség, ez az egységár vonzhatja a vásárlókat. A 260 grammos Tesco extradzsemmek 317, a 450 grammos Spar extradzsemmek 499 forintért kaphatók, tehát alatta maradnak a házilag készült lekvár árának. Az Auchanban és a CBA Príma webshopjában már más a helyzet, 579 forint a 300 grammos meggylekvár mindkét boltban. A málnalekvár olcsóbbra jön ki: egy 200 grammos üveggel az Auchanban 329 forintba kerül, a Kecskeméti prémium málnalekvár (300 g) pedig 669 forint a CBA-ban. A jellemzően olcsóbb sajátmárkás sárgabarack lekvár itt 329 forint (330 g), az Auchanban 380 forint egy üveg (620 g).

Mindebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy amennyiben a lekvárfőzéshez mindent - gyümölcsöt, üvegeket, adalékokat - boltban, piacon szerzünk be, akkor drágábban jön ki a jelenlegi gyümölcsárak alapján, mint a bolti lekvár. Természetesen, ha valaki saját gyümölcsből készíti a lekvárt, már egész más lenne a helyzet. Ha pedig még a befőttes üvegeket is gyűjti év közben, akkor már igazán csak a cukor, dzsemfix, vagy más adalékok, fűszerek jelentenek egy minimális kiadást. (És a befektetett munka.) Így már biztosan olcsóbbra jön ki egy üveg házilekvár, mint a bolti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem