2021. január 21. csütörtök Ágnes

Évek kérdése és egy szem dió sem terem majd: egekbe szökhetnek az árak?


Az előző években még főként az ország nyugati részében pusztító nyugati dióburok-fúrólégy kártételéről immár az egész országból érkeztek visszajelzések: még a Békés megyéből érkező válaszok túlnyomó többsége is tömeges kártételről számol be, mindössze két megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye tekinthető viszonylag kevésbé fertőzöttnek.

A kiskertekből a jelek szerint a vártnál is hamarabb tűnhet el a diótermés, töredékére eshet vissza azoknak a háztartásoknak a száma, akik a diót elsősorban a saját kertjéből szerzi be pár éven belül - írja az Infostart. Az 1-2 fával rendelkezők értetlenül állnak a jelenség előtt, és a legtöbben nem tudják: a dióburok.fúrólégy ellen csak a vegyszeres védekezés jelent megoldást. A kártevő természetesen a diótermelők gazdálkodását is fenyegeti, a kieső termés miatt pedig nőhetnek a dióárak.

Ráadásul a fúrólégy éppen a szórványültetvények, vadon termő fák vagy alacsony ráfordítással gondozott ültetvények termését károsította leginkább, ahonnan a dióbél jelentős része származik, és ez a kínálat további csökkenéséhez, árnövekedéshez vezethet. A HelloVidék megvizsgálta, milyen áron érhető el idén a dió. Hát nem lesz olcsó a karácsonyi sütés:

Zsebbenyúlós lesz a karácsonyi sütés

A vidéki fogyasztói piacokon a dió kilóját 3500-4800 forintért kínálják, a nagybanin 2800-3700 Ft/kg áron mérik a Piaci Árinformációs rendszer adatai szerint. A budapesti nagybani piacokon az árusok 3300 forintért mérik a diót, a fogyasztói piacokon 3980 forint a dió kilója átlagosan.

Az áruházláncokba is most kezd el beszivárogni a dió: a Spar akciós kínálatában 3995-8660 Ft/kg-os áron lehet megvásárolni a csomagolt diót, a Tescóban 3345-5995 Ft/kg az ára. Egy közepes adag diós bejglihez elkél egy kiló dió, tehát a sütési költségek azonnal 3000 forintnál kezdődnek, és az még csak a dió (ha jó áron sikerül kifogni).

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked