12 °C Budapest

Ettől csökkenhetnének az elszállt gyümölcsárak: nem fog tetszeni a magyar termelőknek

2020. október 1. 08:15

2020 nemcsak a koronavírus, az időjárás szempontjából sem kedvező év, legalábbis azoknak a gazdáknak biztosan nem, akik a gyümölcstermesztésben érdekeltek. Egy jó évjáratban akár 8-900 ezer tonna alma is megteremhet, míg egy rosszabb szezonban 300-400 ezer közt alakul a termés. A FruitVeB szakemberei szerint 2020-ben az országos mennyiség 300-350 ezer tonna közé várható, amely, ha beigazolódik, tízéves összehasonlításban a második legrosszabb eredmény lesz a 2011-es év után, és 15-25%-kal rosszabb a tavalyi évnél. A HelloVidék egy kerekegyházi, főként almatermesztésben érdekelt vállalkozót kérdezett az idei szezon viszontagságairól.

Az idei évben sajnos nem tudunk minden olyan idénymunkát végzőnek lehetőséget biztosítani, akik minden évben megbízhatóan jönnek dolgozni, tekintettel arra, hogy a gyümölcseink több mint 70%-a elfagyott tavasszal - emelte ki a 2020-as év legnagyobb csapását a kerekegyházi vállalkozó. A március végétől jelentkező fagyok nemcsak az almát, de a kajszit, őszibarackot, cseresznyét és körtét is megtizedelték, így nem meglepő, hogy az idén elszenvedett károk miatt igencsak felszaladtak az árak.

A gyümölcsök esetében 46%-os a drágulás, az alma fogyasztói ára pedig a duplájára nőtt a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint. Ifj. Szappanos Gábor és édesapja egy megszokott évben 1000-1200 tonna almát szokott betakarítani, míg idén örülnek, ha a tervezett 200 tonna összejön, ami legalább a szerződéses partnereik igényeit fedezi. A kerekegyházi vállalkozó megjegyezte, a hidegre fokozottan érzékeny csonthéjasoknál sokkal nagyobb a kár, például kajsziból idén összesen 2 szem termett, amit veszteség ide vagy oda, kellő humorérzékkel próbál meg kezelni, mert rögtön hozzátette, így legalább tud önköltséggel számolni.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem