11 °C Budapest

Erről mond le a legnehezebben sok magyar karácsonykor: nem, nem az ajándékokról

2019. december 22. 19:09

A magyarok közel kétharmada váratlan pénzügyi nehézség esetén is vásárolna karácsonyi ajándékot szeretteinek, és hasonló arányban okozna problémát a szülinapi vagy névnapi meglepetésről való lemondás is. Az ünnepi ajándékozásnál csak a telefon, valamint a TV-és internet előfizetés állandósága fontosabb a megkérdezett magyarok számára.

A karácsony mára szinte elképzelhetetlen ajándékok nélkül. Annak ellenére, hogy a beszerzésük akár nagyobb költségekkel és feszültségekkel járhat, a legtöbben mégis nehezen mondanának le ezekről.

Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat és találd meg a legjobbat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az emberek 61 százaléka annyira fontosnak tartja szerettei megajándékozását, hogy még nem várt anyagi probléma esetén sem hagyna fel ezzel a szokással - derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index felméréséből.

Van, ami fontosabb az ajándéknál?

Ajándékozni nem csak karácsonykor szeretünk: a válaszadók 57 százaléka a szülinapi, névnapi meglepetéseket sem tudná egykönnyen kihúzni a listáról váratlan pénzügyi nehézség esetén sem. A nélkülözhetetlennek ítélt szolgáltatások, szokások listáján az ajándékozásnál csak a TV és internet előfizetés, illetve a telefon szerzett előkelőbb helyet. Előbbit a kitöltők mintegy háromnegyede, utóbbit csaknem 80 százalékuk nem tudná elengedni, még akkor sem, ha anyagi gondja lenne.

Késő bánat

Évről évre növekszik a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, az októbertől decemberig tartó időszak a legintenzívebb. 2018 utolsó három hónapjában például több mint 8 százalékkal nőtt a költések mértéke 2017 ugyanezen időszakához képest - élelmiszer, ruházat és kozmetikum kategóriában a leglátványosabb az emelkedés mértéke. Ezzel párhuzamosan a ruha és a kozmetikumok túlfogyasztását a magyarok fele rendre meg is bánja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

10-ből 8 emberrel évente legalább egyszer előfordul, hogy túlköltekezik vagy előzetes meggondolás nélkül vásárol. Ezzel szemben a megkérdezettek mindössze 42 százaléka tervezi meg előre a következő hónap várható bevételeit és kiadásait, pedig egy ilyen impulzív időszakban különösen érdemes gondolni a jövőnkre is. Az újévi fogadalmak betartásában, céljaink elérésében az OTP Bank Pénzügyi Tervezője és a fiókban dolgozó kollégáink nyújtanak segítséget azoknak, akik tudatosabban indítanák 2020-at

- mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. A bank 2019 év végén készült túlfogyasztást vizsgáló kutatása szerint a nőkre és a férfiakra egyaránt jellemző a túlfogyasztás és az impulzusvásárlás, ám míg

a nők inkább ruhára és szépségápolási termékekre, a férfiak autóra, motorra vagy ezekhez kapcsolódó kiegészítőkre, szolgáltatásokra és szerencsejátékra költenek saját bevallásuk szerint többet, mint kellene.

A túlfogyasztás és az impulzusvásárlás a 30 év alattiak körében a leggyakoribb és bár eltérő mértékben, de ugyanúgy jellemző a magasabb és az alacsonyabb jövedelműekre is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem