2021. január 27. szerda Angelika

Erre mindenkinek figyelnie kell, aki így dolgozik: nem minden a pénz


Világszerte egyre elfogadottabb a home office, vagyis az otthoni munkavégzés. Segítünk, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban otthonról dolgozni, hogyan érdemes kialakítani egy munkaállomást a lakásban akkor is, ha nem áll rendelkezésünkre hatalmas tér.

Európa-szerte és Magyarországon is egyre elterjedtebb a home office, vagyis az otthoni munkavégzés. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban az uniós munkavállalók 5,2 százaléka dolgozott otthonról.

Magyarországon az EU-s átlaghoz képest rosszabb az arány, csupán a dolgozók 2,3 százalékának van lehetősége otthonról dolgozni. Érdekesség, hogy az EU-s országok közül a legnagyobb arányban Hollandiában biztosítanak a munkáltatók otthoni munkavégzést az alkalmazottaknak (a munkavállalók 14 százaléka végezheti így a munkáját), ezt követi Finnország (13,3%), Luxemburg (11%) és Ausztria (10%).

Fontosabb a kényelem, a home office, mint a fizetés?

Több hazai kutatás is alátámasztja, hogy a home office és a távmunka nem a jövő, hanem a jelen - legalábbis a munkavállalók szemében biztosan.
Egy tavalyi kutatás eredményei szerint, ha választani kellene két munkahely között, a gyermekesek, különösen a nők az otthoni munkavégzés lehetősége alapján döntenének.

A válaszadók az otthoni munkavégzés három legnagyobb előnye közt említették, hogy szabadon tudják beosztani az idejüket, hogy nyugodtabban tudnak dolgozni, mert kevesebb a zavaró tényező és az is fontos szempont, hogy meg lehet takarítani a munkába járással járó időt.

Erre figyelj oda, ha otthonról dolgozol!

Az otthoni munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy legyen a lakásban egy terület, ahol valóban koncentráltan, zavartalanul lehet dolgozni. Épp ezért még akkor is érdemes kialakítani egy kis dolgozó-részt, ha nem fixen távolról végezzük a munkánkat, csak hébe-hóba maradunk otthon.

A legegyszerűbb dolga nyilván annak van, akinek van használaton kívüli szobája, akkor ugyanis elég beszerezni a megfelelő bútordarabokat és máris nyugodtan lehet dolgozni. Amire mindenképp szükség van, az egy személyre szabható szék.

Érdemes olyat vásárolni, amelynél nem csak a magasság, hanem a deréktámasz és a kartámla is állítható

- írta megkeresésünkre a kika bútorlánc, hozzátéve, célszerű állítható magasságú asztalt is venni, hiszen így adott a lehetőség, hogy időközönként állva folytassuk a munkát, ezzel egyébként csökkenthetjük az elhízás kockázatát és jót tesz a keringésnek is.

Fontos, hogy a karunk gépelés közben derékszögű legyen, a monitor pedig éppen szemmagasságban helyezkedjen el

 - jegyezte meg a kika. Szükség lesz még olvasólámpára. Célszerű olyat választani, aminek állítani lehet a fényerejét, és akár azt is, hogy merre és hogyan világítson.

Nincs plusz szoba, mi legyen?

Nem túl általános az, hogy valakinek a rendelkezésére áll egy üres szoba. Felmerül a kérdés, hogyan lehet a nappaliban vagy az étkezőben kialakítani egy olyan kis munkaállomást, ami helytakarékos, mégis kényelmes. Amennyiben nagy a tér, úgy megoldást jelenthet egy válaszfal. Ha viszont ez nem adott, akkor trükközni kell.

Érdemes arra figyelni, hogy sem stílusában, sem hangulatában ne lógjon ki a dolgozó sarok

 - javasolta a kika. A bútorláncnál például több mint 60 íróasztal közül lehet választani, vagyis mindenki megtalálhatja a számára és a lakásba leginkább megfelelőt. A nappalihoz vagy étkezőhöz passzoló szék választása már nehézkesebb, kompromisszumot azonban nem érdemes kötni: inkább kevésbé passzoljon a környezethez, de a személyre szabottság nagyon fontos.

Egy galériás lakásban jó megoldás lehet a munkaállomást a lépcső alá berendezni. Ez az a terület ugyanis, ami a leggyakrabban marad valódi funkció nélkül. Elég egy kisméretű asztal és egy jó minőségű szék

- javasolta a kika.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a kika támogatta. A bútorláncnál a március 7-i hétvégén minden termékre 15 százalék kedvezményt adnak.
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked