8 °C Budapest

Erre figyelj, ha a neten vásárolsz karácsonyra

2015. december 7. 15:00

Bár egyszerű, gyors és kényelmes a neten vásárolni, nem árt résen lenni, ugyanis nagyot is bukhatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A blokkk.com összeszedte, mik az online vásárlás legnagyobb bukatói.

A karácsonyi időszakban a webáruházak forgalma is jelentősen megugrik, nem árt azonban résen lenni, ugyanis ha nem vagyunk eléggé figyelmesek, könnyen átejthetnek bennünket.

Elállási jog: a munkaszüneti napok miatt karácsonykor bonyolultabb

A jogszabály szerint bármit vásárolunk a weben, 14 napon belül köteles a kereskedő visszavenni, akkor is, ha a vásárló csak egyszerűen meggondolta magát. Ugyanakkor feltétel, hogy elálláskor az ajándéknak sértetlennek kell lennie. Fontos az is, hogy elálláskor vigyázzunk számolással, hiszen 14 naptári napról van szó, nem pedig munkanapról.

Karácsonykor még rosszabb a helyzet, hiszen a szombati, vasárnapi pihenőnapok mellé bejönnek a december 25-i és 26-i munkaszüneti napok, ha pedig valaki december 23-án veszi át az ajándékot, még a január elsejét is bukja, tehát a 14 naptári napból nem sok munkanap marad személyes ügyintézésre. Természetesen a webáruház honlapja szünet nélkül éjjel-nappal üzemel, így bármikor lehet jelezni az elállás szándékát, csak éppen lebonyolítani, a személyes kapcsolatot felvenni az elállást intéző munkatársakkal körülményesebb.

Van ugyanakkor még egy fontos szabály az elállásról: a webáruházak számára előírás, hogy mennyi mindent kell feltüntetniük a honlapjukon a vásárló tájékoztatása érdekében. Ebben bizony az is benne van, hogy ha elmulasztja az elállási jogra vonatkozó tájékoztatás megadását, akkor az elállási jog 12 hónappal meghosszabbodik, tehát 379 nap lesz.

A szavatosság, jótállás joga teljesen független kérdés az elállási jogtól, azok a szabályok a webáruház esetében ugyanazok, mint a boltok, áruházak esetében.

Pénzvisszafizetési garancia

A visszafizetést ugyanolyan fizetési módon kell teljesíteni, mint ahogy a vételár kiegyenlítése történt, legkésőbb az elállás tudomásulvételét követő 14 napon belül. Természetesen az árut vissza is kell adni előtte.

A szállítási költséget vásárláskor sok esetben az áruház magára vállalja. Elállás esetén, ha mégis fizetni kellett a vásárláskor a fuvarért, a legkevésbé költséges, szokásos fuvarozási mód ára is visszajár a vásárlónak. Az elállást követő visszaszállítás költsége viszont a vásárlót terheli, kivéve, ha ezt a webáruház előzetesen vállalta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vám és áfa fizetése: attól függ, honnan szállítják

A weben a világ összes e-kereskedője könnyen elérhető, így nem is ritka, hogy a magyar vásárló külföldi webáruházból veszi meg a karácsonyi ajándékot. Jó néhány külföldi webáruház magyar nyelven is ad tájékoztatást kínálatáról, így könnyű olyan csapdába esni, amikor kiderül, hogy áfát és esetleg vámot is kell fizetni a vásárlás után. Nem árt odafigyelni ezért arra, honnan is szállítja a külföldi webáruház a karácsonyi ajándékot.

Az áfa- és vámfizetés oldaláról a döntő az, honnan, melyik országból szállítják a vásárlónak a külföldi webáruházból megrendelt árut, tehát hol van az a raktározási, tárolási hely, ahonnan a rendelést követően megindul a szállítás. Az Európai Unió határain belülről érkező karácsonyi ajándék után sem vámot, sem áfát nem kell fizetni. Az Európai Unión túlról érkező karácsonyi ajándék után ugyanakkor az értékhatártól függően meghatározott esetekben kell vámot és áfát is fizetni.

Vigyázat! Hamisítvány...

A karácsony nem csak a vásárlóknak karácsony, hanem a termékhamisítóknak is. Nehéz felismerni az ügyesen összetákolt hamisítványokat, melyek legbiztosabb értékesítési csatornája - a hamisítók oldaláról nézve - a webáruház, így nagyon érdemes odafigyelni, nehogy hamisítványokat sózzanak ránk többszörös áron.

Tiltólistás termékek

Vannak termékek, amelyeknek behozatalára külön szigorú szabályok vonatkoznak, vagy egyenesen tilos behozni őket. A könnyen romló élelmiszerek behozatalának az Unió területére például szigorú szabályai vannak, tűzijáték és petárda behozatala pedig eleve tilos. A dohánytermékek és az alkohol unión belüli szállítása korlátozásokhoz kötött. Gyógyszer, fogyasztószer, potencianövelőszer behozatala pedig szintén engedélyhez kötött.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem