Ennyit kaszált a Tenet, az új Nolan-film a hétvégén: csak győzzék a mozik a sok nézőt

2020. augusztus 31. 15:53

Christopher Nolan filmje, a Tenet az első nagy hollywoodi produkció, amelyet moziban kezdtek forgalmazni a pandémia kitörése óta, premierhétvégéjén több mint 53 millió dolláros (16 milliárd forintos) jegybevételt hozott 41, az Egyesült Államokon kívüli piacon, köztük Kanadában. A Pénzcentrum megnézte, mennyien voltak kíváncsiak a régóta várt filmre: csütörtöktől vasárnapig bezárólag több mint 71 ezren látták a Tenetet, másfélszer annyian, mint ahányan a hosszúhétvégén összesen elmentek moziba.

A Filmforgalmazók Egyesületének honlapján már megtalálható, hogy mennyi volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó időszakban a magyar mozik látogatószáma, illetve jegybevétele. Rengeteg magyar mozikedvelő várta már a sokszor elhalasztott Tenet című, legújabb Christopher Nolan-film bemutatóját. Ez látszik abból, hogy amíg az augusztusi négynapos hosszúhétvégén mindössze 46372 nézőt fogadtak a mozik, augusztus 27-30-ig 95094-et, vagyis több, mint a dupláját.

A hétvégi időszakban csak a Tenetre 71213 néző volt kíváncsi, másfélszer annyi, mint a hosszú hétvégén együttesen az összes filmre.

A jegybevételeket tekintve a múlt hétvégi időszakban az összbevételnek (153 520 104 forint) a 77 százalékát a Tenet bevételei adták, több mint 117,8 millió forintot. Amikor a Pénzcentrum még júliusban megszavaztatta olvasóival, mi tartja vissza őket a mozizástól, akkor az derült ki, a válaszadók 28 százaléka olyan új filmekre vár, amit érdemes megnézni moziban, 5 százalékuk pedig kifejezetten a Tenet-re. Most valóban úgy tűnik, hogy Nolan filmje meghozta a magyarok kedvét a mozizáshoz.

Azt, hogy megéri-e megnézni, ezek a számok nem árulják el, csak annyit, hogy elég nagy érdeklődés övezte már a premier hetében is. A TOP10-ben múlt héten benne volt még a Scooby, a Pesti balhé, a BTS Bring the Soul - The Movie, az Amíg a lagzi el nem választ, a #kövessbe, az Állati jó kekszek, a Staten Island királya, a 10 nap anyu nélkül és a Made In Italy. Viszont ez a kilenc film együttesen hozta csak a Tenet bevételeinek a negyedét.

Más országokban is nagy volt az érdeklődés

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a 200 millió dollárból (60 milliárd forintból) forgatott kémfilmre Nagy-Britanniában 7,1 millió dollárért (2,1 milliárd forintért), Franciaországban 5,7 millió dollárért (1,7 milliárd forintért), Németországban pedig 4,2 millió dollárért (1,3 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők az első hétvégén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A filmet gyártó Warner Bros. annyit közölt, hogy 32 európai, közel-keleti és afrikai régióban a hétvégén összesen 37 millió dolláros (11 milliárd forintos) jegyeladást jegyeztek, a pandémia miatti korlátozások dacára. Az Egyesült Államokban szeptember 3-tól kezdik a film mozis forgalmazását, de az ország két legnagyobb mozis piacán, Los Angelesben és New Yorkban nem vetítik, mert a járvány miatt még nem nyithattak ki a nagy moziláncok.

Nolan ragaszkodott a mozis forgalmazáshoz, és inkább elhalasztotta a Tenet bemutatóját, amit eredetileg július közepére tűztek ki.

Toby Emmerich, a Warner Bros. főnöke rendkívül elégedetten fogadta a nemzetközi premierhétvége eredményeit. A sztárszereposztással, John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Michael Caine és Kenneth Branagh közreműködésével forgatott filmet Kínában szeptember 4-től láthatja a közönség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem