2018. március 21. szerda Benedek

Ennyit ért az áfacsökkentés: kiderült, tényleg kevesebbet fizetünk-e a boltokban

2018 januárjától a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (vagyis például a köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (nyelv, máj, velő) áfája is 5 százalékra csökkent. Tavaly januárban pedig a baromfihús és az étkezési tojás és a friss tej általános forgalmi adója csökkent 5 százalékra. De vajon mennyit éreznek mindebből a vásárlók? Tényleg több pénz marad a pénztárcában?

2016. január 1-től csökkentette az országgyűlés a sertéshús áfáját, majd egy évvel később, 2017. január 1-jén csökkent a baromfihús, az étkezési tojás és a friss tej általános forgalmi adója 5 százalékra csökkent. Idén a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (vagyis például a köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (nyelv, máj, velő) áfája is 27 százalékról 5 százalékra csökkent. Mindez nagyon jól hangzik, de vajon mennyit éreznek mindebből a vásárlók? A blokkk.com ennek járt utána. megnézték, az alapvető élelmiszerek körében miként változtak a bolti árak a váltás után, majd a későbbiekben.

A blokkk.com megjegyzi, hogy alapvetően az áfacsökkentés mellett az árakra hatással volt például a baromfi influenza influenza (kisebb lett ugyan a hazai állomány, de bedugult az export is, emellett kevesebb lett a tojás), a tejpiac éppen kikapaszkodóban volt a termelők korábbi vaskos válságából, a hal esetében pedig pontyból már decemberben is kevesebb volt.

Ugyanakkor arra a következtetésre jutnak, hogy az áfacsökkentéssel végülis így is jól jártak a vásárlók, mert enélkül a bolti ár és a feketézés még magasabb lett volna.

 

 

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk