Ennyit az ingyenes készpénzfelvételről: itt a kijózanító pofon

Pénzcentrum
2014. június 30. 11:36

Jókorát lépett vissza Magyarország a bankkártya-használat terén. A visszalépésért egyértelműen az ingyenes készpénzfelvétel felelős. Egyre kevesebbet költünk a vásárlások során bankkártyával, miközben az ATM-ekből alkalmanként egyre több pénzt veszünk ki átlagosan. Tízből nyolc közüzemi számlát még mindig a postán, sárga csekken fizetünk. Az EU-ban a mérleg egyértelműen az elektronikus tranzakciók felé billen.

A hazai elektronikus fizetési eszközök használatának emelkedése továbbra - bár lassú ütemben - de folytatódott az idei év első negyedévében. Miközben a lakossági bankszámlák, a betéti kártyák és a kártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma stagnált, addig az egyérintéses fizetési funkcióval rendelkező plasztikok aránya jelentősen emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből.

MNB: Már a kisebb összegű vásárlásokhoz is kártyát használunk
Cikkünk megjelenése után az MNB az alábbiakról tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t:

"A cikk címe és bevezető része véleményünk szerint ellentmond a cikk további részeiben bemutatott, és a Magyar Nemzeti Bank által a témában kiadott közleményben szereplő információknak. A cikkben alapvetően a tranzakciós átlagértékek alakulásából vonja le a szerző azt a következtetést, hogy visszaesett az elektronikus fizetési eszközök használata és emelkedett a készpénzhasználat. Ezzel kapcsolatban azonban fontos megemlíteni, hogy a kártyás vásárlások csökkenő átlagértéke éppen arra utalhat, hogy egyre szélesebb körben, egyre kisebb értékű tranzakciók esetén is kártyával fizetnek az ügyfelek, vagyis ez a bankkártyák korábbiaknál szélesebb körű felhasználását jelezheti. Emellett - ahogy a cikkben a szerző is megemlíti - a készpénzfelvételek átlagértékének emelkedése összefügghet az ingyenes készpénzfelvételi szabályozás bevezetésével, és így az ügyfelek kevesebb tranzakcióban, átlagosan magasabb összegeket vesznek fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy összességében megemelkedett volna a felvett készpénz összértéke. Mivel 2014-től a korábbi féléves helyett negyedéves gyakorisággal publikáljuk a fizetésikártya-piacra vonatkozó statisztikákat, pontosan nem hasonlíthatóak össze az első negyedévi adatok a korábbi időszakokkal, azonban az első negyedéves adatok alapján nem láthatóak jelentős eltérések a korábbi időszakok folyamataitól.

Ahogyan azt a forgalmi adatokat tartalmazó tábla módszertani megjegyzései is tartalmazzák, 2014. I. negyedévtől az 1. lapon lévő forint átutalások esetén is megváltozott a tranzakciók benyújtási csatorna szerinti besorolásának módszertana, valamint módosult a takarékszövetkezeti szektor adatainak jelentésére vonatkozó előírás. Ennek következtében a cikkben említett, interneten benyújtott átutalások (a cikkben online átutalásként szerepel) forgalma nem hasonlítható össze egyértelműen a korábbi időszakok adataival."


Egy-egy százalékkal csökkent mind a lakossági számlák és betéti kártyák száma az elmúlt év végéhez képest, a hitelkártyáké pedig ennél is nagyobb mértékben, négy százalékkal csökkent. Ugyanakkor az egyérintéses (PayPass, payWave) plasztikok számában jelentős, 25 százalékos növekedést tapasztalhattunk 2014. első három hónapjában. Ez azt jelenti, hogy most már a bankkártyák negyede rendelkezik ilyen funkcióval. Habár a fizikai kártyaelfogadó terminálok száma valamelyest esett, az online kártyaelfogadás hét százalékos növekedést mutat.

Az azonban látszik, hogy egyre kisebb összegeket fizetünk kártyával: egy-egy ilyen vásárlás átlagértéke a korábbi időszakoknál alacsonyabb, 6660 forint. Míg a belföldi készpénzfelvételek értéke több mint 2000 forinttal nőtt. Így egy-egy alkalommal átlagosan közel 57 ezer forintot veszünk ki az ATM-ből. Mivel csak február óta vehető igénybe (havi kétszer) az ingyenes készpénzfelvétel, ezért valószínűsíthető, hogy a lakosság igyekszik kihasználni ezt a két alkalmat, és ezért egyszerre nagyobb összeget veszünk fel az automatákból. Valószínűleg azért használunk egyre több készpénzt, mivel csak a tavalyi évben mintegy 60 százalékkal emelkedtek a bankolási költségek.

A forint átutalások összértéke is igen jelentős növekedést mutat, 13 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A csoportos átutalások is egyre népszerűbbek, két százalékkal több ilyen megbízás került teljesítésre az idei év első negyedévében (értékük ugyanakkor csökkent, tehát egy-egy számla rendezésére kevesebb költöttünk). Ennek ellenére Magyarország az elektronikus fizetési eszközök használatában továbbra is jelentősen le van maradva uniós összehasonlításban, az éves lakossági összfogyasztás mindössze 13 százalékát egyenlíti ki a lakosság elektronikusan az EU 37 százalékos arányához képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tragikus: tízből nyolc közüzemi számlát még mindig sárga csekken fizetünk.

Az elektronikus pénzforgalomban elkövetett visszaélések száma valamelyest emelkedett az első három hónapban. A 151 próbálkozásból 17 esetben jártak sikerrel, összesen 8,6 millió forint értékben. Egy-egy visszaélés során tehát átlagosan több mint félmillió forinttal károsították meg az áldozatokat. A 17-ből összesen hét alkalommal papíralapú (tehát bankfiókban megadott) megbízás során történt a visszaélés. Érdekes, hogy netbankon és telefonon megadott megbízások esetén nem fordult elő visszaélés.

Pénzcentrum vélemény
Az MNB legfrissebb jelentéséből látható, hogy a pénzforgalmi költségek tavalyi, közel 60 százalékos emelkedése után a lakosság igyekszik csökkenteni a banki kiadásait. Nemcsak a bankszámlák, de a bankkártyák száma is folyamatosan csökken. Ugyanígy kevesebbet utalunk online, és egy-egy kártyás fizetés alkalmával is kisebb összegeket költünk. Mindeközben egy-egy alkalommal egyre nagyobb összegeket veszünk fel az ATM-ekből.

Mivel februártól mindenki (aki igényelte) havonta két alkalommal tud díjmentesen készpénzt felvenni, ezért valószínűsíthető, hogy a többség igyekszik kihasználni ezt a két lehetőséget, és a legnagyobb összeget felvéve csak a szükséges összeget hagyják a számlán. Így pedig - a banki költségek minimalizálására törekedve - mindenhol készpénzzel fizetünk utalás vagy kártyás vásárlás helyett. Ez pedig nemcsak az uniós tendenciákkal, de a jegybanki törekvésekkel is szembe megy.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem