Ennyi kaja végzi a kukában évente: sokkal nagyobb pazarlás, mint égetni a villanyt

Pénzcentrum2020. július 31. 19:55

Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon; az uniós átlag ennél jóval magasabb - mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója.

A műsorban arról beszéltek, hogy hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok, aminek egyik oka, hogy vissza akarják szorítani a pazarlást. Keleti Marcell azt mondta, nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, de

az egész világon az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerpazarlás jelenti.

Bár Magyarország ebből a szempontból nem áll olyan rosszul, de azt sem lehet mondani, hogy nincs mit tenni az ügy érdekében - fogalmazott, hozzátéve, a tudatosabb fogyasztással lehetne kezelni a helyzetet.

Gyümölcsből, zöldségből például fejenként csaknem 6 kilót dobank ki a magyarok pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős. A Nébih Maradék nélkül csapatának munkatársai azt vizsgálták egy nemrég publikált felmérésben, hogy milyen tényezők állnak az élelmiszerpazarlás hátterében.

A tapasztalatok alapján a pazarlás mögött elsősorban a mindennapok során rutinszerűen végzett rossz szokások állnak, amelyeken felnőtt korban már nagyon nehéz változtatni, éppen ezért a gyermekkori oktatással és szemléletformálással tudunk valódi eredményeket elérni. További fontos eredmény, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a pazarlást eredményező rossz gyakorlatok közül hazánkban egyértelműen az van legnagyobb hatással, hogy egyszerre túl nagy mennyiségű ételt készítünk el, amely aztán nem fogy el.

Ezért kell jól megtervezni a főzést, főként ünnepek alatt, de már a vásárláskor is sokat tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen: az első szabály például, hogy ne vásárolj akkor, ha éhes vagy. Ezt mindenki ismeri, és próbálja is kerülni - viszont például akkor sem érdemes vásárolni, ha csak fáradt az ember. A fáradtság ugyanis az éhséghez hasonló reakciót vált ki szervezetünkből és hajlamossá tesz, hogy magasabb kalóriatartalmú, és összességében nagyobb súlyú élelmiszereket válasszunk.

Romlandó ételeknél érdemes kerülni a nagy kiszerelést, és óvakodni a különféle akcióktól - főleg azoktól, amelyek egyértelműen a bolti készletek kisöprését célozzák. Az aranyszabály pedig, hogy a mennyiség helyett mindig inkább a minőségre törekedj!

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, pazarlás, nemzeti agrárgazdasági kamara, agrárgazdasági kamara,