2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Ennyi kaja végzi a kukában évente: sokkal nagyobb pazarlás, mint égetni a villanyt


Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon; az uniós átlag ennél jóval magasabb - mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója.

A műsorban arról beszéltek, hogy hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok, aminek egyik oka, hogy vissza akarják szorítani a pazarlást. Keleti Marcell azt mondta, nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, de

az egész világon az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerpazarlás jelenti.

Bár Magyarország ebből a szempontból nem áll olyan rosszul, de azt sem lehet mondani, hogy nincs mit tenni az ügy érdekében - fogalmazott, hozzátéve, a tudatosabb fogyasztással lehetne kezelni a helyzetet.

Gyümölcsből, zöldségből például fejenként csaknem 6 kilót dobank ki a magyarok pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős. A Nébih Maradék nélkül csapatának munkatársai azt vizsgálták egy nemrég publikált felmérésben, hogy milyen tényezők állnak az élelmiszerpazarlás hátterében.

A tapasztalatok alapján a pazarlás mögött elsősorban a mindennapok során rutinszerűen végzett rossz szokások állnak, amelyeken felnőtt korban már nagyon nehéz változtatni, éppen ezért a gyermekkori oktatással és szemléletformálással tudunk valódi eredményeket elérni. További fontos eredmény, hogy

a pazarlást eredményező rossz gyakorlatok közül hazánkban egyértelműen az van legnagyobb hatással, hogy egyszerre túl nagy mennyiségű ételt készítünk el, amely aztán nem fogy el.

Ezért kell jól megtervezni a főzést, főként ünnepek alatt, de már a vásárláskor is sokat tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen: az első szabály például, hogy ne vásárolj akkor, ha éhes vagy. Ezt mindenki ismeri, és próbálja is kerülni - viszont például akkor sem érdemes vásárolni, ha csak fáradt az ember. A fáradtság ugyanis az éhséghez hasonló reakciót vált ki szervezetünkből és hajlamossá tesz, hogy magasabb kalóriatartalmú, és összességében nagyobb súlyú élelmiszereket válasszunk.

Romlandó ételeknél érdemes kerülni a nagy kiszerelést, és óvakodni a különféle akcióktól - főleg azoktól, amelyek egyértelműen a bolti készletek kisöprését célozzák. Az aranyszabály pedig, hogy a mennyiség helyett mindig inkább a minőségre törekedj!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.