7 °C Budapest

Ennyi időbe telik eladni egy falusi házat: jóval többe, mint egy pesti panelt

2019. július 30. 13:28

Az idén egy budapesti lakóingatlan átlagosan 43 nap alatt kelt el a második negyedévben. A leggyorsabban a panellakások találnak gazdára: alig több mint 1 hónap kell az eladásukhoz. A vidéki nagyvárosokban sem kell sokat várni: átlagosan 44 nap alatt keltek el a lakóingatlanok. A községekben viszont majdnem három hónapot kell rászánni egy-egy ingatlan értékesítésére.

Továbbra is élénknek mondható az országos lakáspiac, ez látszik abból is, hogy hamar gazdára találnak az eladó lakások - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a lakóingatlanok eladásához szükséges időt vizsgálta a magánszemélyek hirdetései alapján. Országos átlagban a második negyedévben 50 nap alatt adtak el egy-egy lakóingatlant a tulajdonosok az ingatlan.com adatai szerint. Ez minimális, ötnapos növekedést jelent az előző év második negyedéhez képest. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: 

A lakóingatlanok drágulásának természetes velejárója, hogy kicsit növekedett az értékesítési idő. A magasabb árat a vevők egy része lassabban tudja előteremteni. Emellett a korábbi évekhez képest a legkelendőbb lakások kínálata némiképp szűkült, alaposabban keresnek a vevőjelöltek.

Budapesten a második negyedévben átlagosan 43 nap alatt találtak gazdára az ingatlan.com-on magánszemélyek által hirdetett lakások. A leghamarabb a panellakások keltek el, 34 napon belül új tulajdonosuk lett. Balogh László szerint a panelek iránti érdeklődés évek óta fokozódik, emiatt egyre többe kerülnek, ám még így is olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál. A budapesti téglalakások eladásához 46 nap kellett a második negyedévben, a legtöbbet pedig a családi házak eladóinak kellett várnia a vevőkre, átlagosan 88 napot. 

Vidéken is hamar elkelnek a lakások

A megyei jogú városok élénk piacára jellemző, hogy az ott lévő lakóingatlanok eladásához 44 napra volt szükség, azaz mindössze 1 nappal volt hosszabb az értékesítési idő, mint a fővárosban. Ezekben a városokban is a paneleké a főszerep: 30 nap kell az eladásukhoz. Az itteni téglalakások 41 napos eredményt értek el. A családi házak viszont már 94 nap alatt kerültek az új tulajdonoshoz. 

A leghosszabb ideig a községekben kell várni az eladásra. A legkisebb településeken átlagosan majdnem 3 hónapot (82 napot) kell szánni egy-egy ingatlan értékesítésére.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem