2021. január 21. csütörtök Ágnes

Ennek senki nem fog örülni: nagyot drágulhat ez az alapvető élelmiszer


Emelkedtek az árak a hazai tejpiacon, a drágulás a következő hónapokban is kitarthat - írja a Magyar Nemzet. A fogyasztóknak kellemetlen, a termelőknek viszont csökkenhet a növekvő önköltségek miatti vesztesége az ágazatban.

A felvásárlási árak két és fél éve 90 és 100 forint között mozognak, ez azonban egyre kevésbé tudja fedezni a termelési költségeket. A bérköltségek, az ipari energiaárak és az erősödő infláció gyors ütemű emelkedése miatt nagyobb teher hárul a gazdaságokra. A Magyar Nemzet információ szerint első ütemben 2-4 százalékkal emeltek árat a feldolgozók és áruházláncok.

Novemberben újabb áremelési hullám jöhet, ebbe az irányba mutat az euró-forint árfolyam és a külpiacokon tapasztalható magas ár is. A hazai feldolgozóknál ráadásul egyre kevesebb a nyerstej, a magas exportárak miatt a termelők ugyanis inkább a külföldi értékesítés mellett döntenek, a fogyasztói kereslet ezzel együtt jelentősen nőtt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked