2020. július 6. hétfő Csaba

Ennek még meglesz a böjtje: durva drágulás jön, ha elfogy a fagyasztott hús

  • hvg.hu
  • 2019. július 23. kedd 08:30

Májusban 43 százalékkal növekedett a sertéshús kivitel az EU-ból Kínába, ezzel rekordmennyiségű a tagállamok exportja az ázsiai országba, ahol múlt augusztus óta tombol az állatokra halálos afrikai sertéspestis, amelyet Ázsiában ebolának neveznek. Gyógyszer nincs rá, csak egyet lehet tenni: levágják a disznókat, és igyekeznek körzeti karanténokat felállítani. Egyelőre hiába: Kínában 1,2 millió, Vietnamban 2 millió disznót vágtak le.

Kínában van a világ legnagyobb sertésállománya: több mint 440 millió disznó: ez több mint a fele a Föld sertésállományának - tájékoztatott a hvg.hu. Kínában a csuzso, a disznóhús igen kedvelt tápláléknak számít, viszont most a járvány következtében tömegesen mennek csődbe a kis tenyésztők, akik kénytelenek idő előtt levágni a disznókat - írja a Bloomberg. Az Egyesült Államokat még nem érte el a sertéspestis, de a globalizált világban ez csak idő kérdése. Gondot jelent a sertéshúsellátás az egész világon - ismerte el a McDonald’s főnöke a CNBC kereskedelmi televíziónak, aki nem is titkolta: ez kihathat az árakra is.

Világméretű sertéshúshiány várható - erről nyilatkozott a Vox portálnak az egyik hongkongi egyetem állatorvos professzora, aki szerint a csapás akkora Kínában és a környéken, hogy évtizedek kellenek, míg helyreállnak a normális viszonyok a tenyésztésben. Dirk Pfeiffer, a hongkongi városi egyetem tanára szerint

globális áremelkedés várható, mert előbb vagy utóbb elfogynak a fagyasztotthús-készletek az érintett országokban. Az import egyelőre megoldást jelent, de hosszú távon nem pótolhatja a hatalmas kínai sertésállomány egy részének a kiesését. Kínában lehet, hogy az év végéig le kell vágni 200 millió disznót.

A FAO, az ENSZ mezőgazdasági szervezete egyelőre Kínán kivül Indokínát és Mongóliát sorolja a veszélyeztetett területek közé. Thaiföldön riadókészültségbe helyezték az állatorvosokat, mert Laoszból és Kínából jelentős mennyiségű sertéshúst csempésznek át a határon. Ez évezredes gyakorlat, de most fennáll a veszély, hogy a hús fertőzött.

Szerencsére a "disznóebola" állatról emberre nem terjed, de állatokra igen.

Ezt több európai országban, így nálunk is megtapasztalhatták, ahol fertőzött vaddisznókat találtak. Azt is biztosra veszik a szakértők, hogy turisták eldobott húsos szendvicseikkel hozhatták az állatokra nézve halálos vírust. Európa azonban egyelőre profitál a kínaiak katasztrófájából hiszen jelenleg korlátlan mennyiségben lehet disznóhúst eladni a világ legnépesebb piacán. Az óriási exportlehetőség felhajtja az árakat mind a két oldalon. A kínaiak fogyasztói szokásai egyáltalán nem változnak meg attól, hogy a sertésvészben tömegesen pusztulnak el a disznók, sőt, a fokozódó jólét miatt egyre nagyobbak a fogyasztói igények. A sertéstenyésztők előtt tehát szép napok állnak, hiszen Európában sem kívánnak lemondani a sült kolbászokról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS