11 °C Budapest

Energiatal: a túladagolás akár halálhoz is vezethet

2011. február 27. 13:02

Az energiaitalok piaci forgalma Magyarországon a tavalyi év során 14 milliárd forint volt, népszerűségük pedig egyre nő. Ma már egy buli vagy egy vizsgaidőszak elengedhetetlen kellékei e termékek - de élénkítő hatásuk mellett súlyosan károsak lehetnek az egészségre, különösen a fiatalkorúak körében, hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Ön is gyakran nyúl energiaitalhoz egy kis felfrissülés reményében? Nos, nincs egyedül. Ezek az italok rövidtávon megnövelik energiaszintünket és felpezsdítenek - ez a hatás azonban nem hosszú életű és pusztán a bennük levő nagymennyiségű stimuláló szereknek köszönhető. Mielőtt azonban egy újabb energiaitalért nyúlna Ön vagy a gyermeke, gondolja át, megéri-e!

Az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffein-tartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet. Az összes napi bevitelnek azonban felnőttek esetében nem ajánlott meghaladnia a 300 mg-t (3-4 kávé), gyermekek esetén a 2,5 mg/testtömeg kg-t. Ebben figyelembe kell azonban venni valamennyi forrásból származó (kávé, tea, kakaó, csokoládé, kóla, energiaital, stb.) koffeinfogyasztást.

A túlzott fogyasztás veszélyei
- Rendszertelen szívverést
- Idegességet
- Magas vérnyomást
- Diabéteszt
- Alvási rendellenességeket
- Hangulati- és viselkedési zavarokat
- Rohamokat
- Szívrohamot
- Hirtelen halált
- Egyéb egészségkárosodást

Az energiaitalokat egyre több fiatal is fogyasztja fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként, a vizsgaidőszakoknak és buliknak pedig szinte már elengedhetetlen kellékei e termékek. Szülőktől, pedagógusoktól érkező levelek jelzik, hogy az iskoláskorú gyermekek kontrollálatlan energiaital-fogyasztása egyre gyakoribb, sőt esetenként a koffein-túladagolás tünetei is megjelennek náluk. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Ugyancsak ismert, hogy a koffein-tartalmú energiaitalok alkohollal történő együttes fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület általános iskolások (átlagosan 13,6 éves diákok) körében végzett, nem reprezentatív felmérése során kiderült, hogy a megkérdezett 25 gyerek közül csak négyen nem próbálták még ki az energiaitalokat - a megkérdezettek 43%-a, tehát majdnem fele, rendszeres fogyasztónak minősül. Az Egyesület által megkérdezett gyerekek állítása szerint átlagosan 11 évesen kezdték el fogyasztani az energiaitalokat, de volt olyan is, aki már 6 évesen kipróbálta azokat.

 

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület nem reprezentatív felméréseben adott válaszok és következtetések


Az energiaitalok piaca mára már több ezresre nőtte ki magát. Egy közelmúltban megjelent felmérés adatai szerint több mint 240 ezer hl-t adtak el e termékféleségből hazánkban a 2009. február-2010. január közötti időszakban, a piaci forgalom meghaladta a 14 milliárd forintot (Nielsen). "Tekintettel arra, hogy az energiaitalok népszerűsége a fiatalok körében egyre nő, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület fontosnak tartja felhívni a figyelmet ezek egészségkárosító hatásaira és az energia italok fogyasztásának ésszerű mértékének fontosságára" figyelmeztet Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer szakértője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyire ütős az alkohollal kevert energiaital?

Manapság az ifjúság körében egyre elterjedtebb energiaitallal kevert koktélt inni, hiszen sokan úgy gondolják, ezzel lassíthatják az alkohol felszívódását, és tovább bírják a bulizást. Sajnos kevesen vannak tudatában annak, hogy az alkohollal kevert energiaital fogyasztásakor az ittasságnak csak a tünetei csökkenek - az energiaital serkentő hatása miatt - a befolyásoltság egyáltalán nem.

Az ilyenkor jelentkező élettani hatásokról a Pénzcentrum.hu egy korábbi cikkébenPilling Róbert dietetikus beszélt: "A hagyományos, taurint is tartalmazó energiaitalok alkohollal való keverése nem ajánlott, mert a taurin és az alkohol egyes esetekben mérgező vegyületet alkothat, amely nagyobb mennyiség fogyasztásánál súlyos tüneteket is okozhat. A koffein elfedi a részegség jeleit is, ezért azok, akik hagyományos energiaitallal keverve fogyasztanak alkoholt, nem érzékelik helyesen a mértéket."

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm