7 °C Budapest

Elképesztő sláger: ebből veszik a magyarok a legtöbbet a gyümölcs-zöldség piacon

2020. július 4. 11:01

A fiatalabbak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a paradicsom és az eper a kedvenc, tarol a csirkehús, növekszik a halfogyasztás - derült ki a Fény Utcai Piac 2200 fős, hazai gyümölcs-, zöldség-, tej-, hal- és húsfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből. A Piac júliusban nagyszabású jótékonysági kezdeményezést is indít.

A válaszadók 55%-a az elmúlt éveket figyelembe véve több zöldséget fogyasztott, 37% pedig ugyanannyit, mint korábban. A gyümölcsfogyasztás esetében is hasonló a tendencia - a válaszadók 46%-a idén több gyümölcsöt fogyasztott eddig, mint az utóbbi években, 41% szerint pedig ugyanannyit.

A fiatalabb korosztály többet és gyakrabban fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt

A válaszokból az látszik, hogy magasan a fiatal felnőttek fordítják a legtöbb figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. A 18-35 év közötti válaszadók 40%-a, míg a 36 év felettiek 10%-a fogyaszt több zöldséget az elmúlt évekhez képest. A fiatalabb korosztály (<18-35) 44%-a naponta fogyaszt zöldséget, míg az idősebb korosztály (36-60+) 14%-a tesz így. A gyümölcsfogyasztás is hasonlóképpen alakul a két korosztálynál.

A paradicsom, az uborka, az eper és a barack a nyerő

Mi a kedvencünk? 78%-nyi szavazatot “kapott" a paradicsom, 66%-ot az uborka, 56%-ot a burgonya, 49%-ot a hagyma, 48%-ot a paprika és 45%-ot a salátafélék. A legkedveltebb gyümölcs az eper (81%), ezt követi a barack (68%), a málna (63%) és a banán (63%), de a szőlő (52%) és az alma (49%) is népszerű.

A karfiol, a brokkoli és a retek már kevésbé kedvelt, a gyümölcsöknél pedig a körte, a meggy és a szilva rajongótábora alacsonyabb.

A magyarok közel 84%-a szereti az egzotikus gyümölcsöket. Az elsöprő többség azért vásárol zöldséget és gyümölcsöt, mert finomnak találja, és/vagy mert egészséges, de vannak, akik diétájuk miatt, sőt többeknek a vega és vegán életmódból kifolyólag kerülnek az étrendjükbe a zöldségek és a gyümölcsök.

Nem változtatott számottevően a koronavírus a zöldség és gyümölcsfogyasztási szokásokon

A Fény Utcai Piac kutatása azt is vizsgálta, hogy a koronavírus jelenléte mennyiben változtatta meg az emberek zöldség- és gyümölcsfogyasztását, valamint az étkezési szokásaikat. A válaszadók 75%-a ugyanannyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott a vírus ideje alatt is, mindössze 18% vitt be többet a szervezetébe a vírus jelenlétekor, mint előtte, a maradék 7% pedig kevesebbet fogyasztott ez idő alatt, mint azelőtt.

A koronavírus az étkezési szokásokat sem borította fel, a kitöltők 75%-a ezen időszak alatt is ugyanúgy étkezett, mint azelőtt, 20% vallotta azt, hogy egészségesebb életmódra váltott és igyekezett minél több vitaminforrást fogyasztani, 5% pedig még egészségtelenebbül étkezett a vírus ideje alatt, mint előtte.

Csak minden ötödik ember mondja magáról, hogy egészségesen étkezik

A válaszadók 21%-a azt mondja magáról, hogy jelenleg is egészségesen étkezik. A fiatalabb korosztály 36%-a akkor étkezne egészségesebben, ha több pénze lenne, 16% szerint egyszerűen csak elszántság kérdése, egy részük pedig csak akkor, ha több idejük lenne a vásárlásra és a főzésre. A 36 évnél idősebb korosztály 10%-a akkor vágna bele az egészséges életvitelbe, ha nagyobb anyagi kerete lenne rá, vagy, ha több idejük lenne a vásárlásra és a főzésre, valamint, ha valamilyen egészségügyi problémájuk merülne fel.

Népszerű a hazai és az őstermelői áru

A Fény Utcai Piac felmérése szerint válaszadók kb. 70%-a vásárol őstermelőktől, 15% többet vásárol, mint korábban. 45% fontosnak tartja, hogy a zöldség, a gyümölcs, a hús vagy éppen a tejtermék magyar termelőtől származzon, 28% számára közömbös, 27% pedig nem foglalkozik vele, esetükben a termék jó minősége a fő szempont.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesebben eszünk húst, a csirke a kedvenc

A válaszadók harmada (36%) kétnapi rendszerességgel fogyaszt fehér húst, 32% vörös húst pedig leginkább hetente eszik. A többiek ennél ritkábban. A feldolgozott húsáru fogyasztásának gyakoriságánál megoszló az eredmény, a válaszadók 30%-nak heti, 23%-nak kétnapi, 17%-nak pedig napi rendszerességgel kerül az asztalára valamilyen feldolgozott húsáru.

A válaszadók nem fogyasztanak több húst az elmúlt éveket figyelembe véve - 58% ugyanannyit eszik, mint eddig; 22% kevesebbet, és mindössze 13% gondolja úgy, hogy többet enne az elmúlt évekhez képest. A válaszadók körében magasan a csirke (90%) a legnépszerűbb hús, ezt követi a sertés (53%), a marha (27%) és a pulyka (26%).

Valamivel többen fogyasztunk halat, a lazac a legnépszerűbb

Tejterméket sokan (60%) napi szinten fogyasztanak, míg halat legtöbben mindössze havi 2-3 alkalommal, és valamivel gyakrabban, mint korábban. Legnépszerűbb halfajta a lazac (42%), de sokan kedvelik a tengeri halakat (39%), a pontyot (39%), a harcsát (30%) és a tőkehalat is (21%). A fogyasztók 68%-a az íze miatt, de többen az Omega-3 zsírsav tartalma miatt választanak halakat az étrendjükbe.

A kutatás összességében azt igazolja, hogy a magyar lakosság egyre több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, főleg a fiatalabbak. Előszeretettel eszünk fehér és vörös húst, valamint kedveljük a halakat és tejtermékeket is. A termékek minősége fontos számunkra, de az élelmiszerek származási helye sem utolsó szempont.

Jótékonysági adománygyűjtés a Fény Utcai Piacon

A Fény Utcai Piac 2020. július 6. és július 31. között ismét jótékonysági adománygyűjtést szervez a rászoruló gyerekek és családok részére a Gyermekétkeztetési Alapítvány közreműködésével. A Piac területén dobozok lesznek elhelyezve, amelyekbe a Piac vásárlói tartós élelmiszereket adományozhatnak. Az akció ideje alatt péntekenként friss zöldség és gyümölcs adományozására is lehetőség lesz, így az Alapítvány már másnap el tudja kezdeni a friss áruk szétosztását is.

A Piac nem először szervez ilyen jótékonysági eseményt. Tavaly karácsonykor rekordszámú, 349 db 200 literes zsáknyi felajánlás érkezett, amelyet szintén a Gyermekétkeztetési Alapítvány juttatott el a rászorulóknak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem