2018. március 21. szerda Benedek

Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain: itt az uniós tiltólista

Időről időre előfordulnak olyan esetek, amikor valamely termékről kiderül, hogy veszélyes a fogyasztókra nézve, ezért elrendelik annak visszahívását. Ezek a termékek a legkülönfélébbek lehetnek, akárcsak az általuk jelentett veszély is. Az Európai Unió azonban egy hatékony rendszert alakított ki annak érdekében, hogy megóvja fogyasztóit ezektől a veszélyes termékektől.

Az Európai Unió régóta rendelkezik egy hatékony rendszerrel, melyet abból a célból hoztak létre, hogy megóvják a fogyasztókat a veszélyes termékektől. Az EU-ban, valamint Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben dolgozó szakemberek folyamatosan megosztják egymás között az információkat, és azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban felkutassák és kivonják a forgalomból a hibás vagy veszélyes termékeket.

Ebben az úgynevezett gyors riasztási rendszerben (Rapid Alert System) tavaly 2 201 alkalommal riasztottak nem élelmiszer típusú, veszélyes termékkel kapcsolatban - derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. A riasztásokat több mint 4 000, idegen ország hatóságai által foganatosított intézkedések követték, melyek arra irányultak, hogy a beazonosított veszélyes termékek a jövőben már ne jussanak el a fogyasztókig.

A legnagyobb kockázatok

2003 és 2016 között összesen 22 245 riasztás regisztráltak a rendszeren belül, 2017-ben pedig 2 201-et, ahogy már említettük. A jelentésből kiderül, hogy a leghírhedtebb termékek közé a játékok (29%), gépkocsik (20%), ruhák és textilanyagok (12%), elektromos eszközök és felszerelések (6%) és gyermekgondozási cikkek és felszerelések (5%) tartoznak.

A tanulmány tartalmazza a leggyakoribb veszélyforrásokat is: a veszélyes termékek leginkább sérülést (28%), fulladást (17%), áramütést (10%) vagy tüzet (6%) okozhatnak, de nagyon gyakori, hogy a termékek veszélyes anyagokat, vegyszereket tartalmaznak (22%).

A tanulmány külön kis fejezetben foglalkozik a fidget spinnerekkel: a tavaly nagy népszerűséget szerzett játékból sok volt a problémás darab. Elsősorban azokat a termékeket kellett kivonni a forgalomból, melyek elemet is tartalmaztak, ezeket ugyanis a gyerekek könnyedén lenyelhetik. A lenyelt elem pedig nagyon veszélyes, mivel súlyosan károsíthatja a beleket.

Mely országokból érkeznek leggyakrabban veszélyes termékek?

Tavaly a legtöbb riasztás Kínához volt köthető: a riasztások 52 százalékában említették meg az ázsiai országot. Bár jóval kisebb arányban, de európai országok is szép számmal szerepelnek a megemlített országok között: az európai országok közül Németország (8,4%), Franciaország (5,3%) és Nagy-Britannia (2,4%) követik Kínát.

A fentieknek megfelelően tehát a veszélyes termékek 26 százaléka érkezik az EU, az EGT és az EFTA országaiból, míg a termékek háromnegyede egyéb, vagy ismeretlen országból származik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 millió 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 13,07%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk