11 °C Budapest

Életveszély: ezeket az ételeket sosem lenne szabad újramelegíteni

2016. április 30. 12:00

A mikró nagyon hasznos tud lenni, hiszen csak elő kell venni a hűtőből a harapnivalót, megmelegíteni, és már ehetjük is. Bár a kényelem mellett időt is tudunk spórolni vele, nem árt tudni, hogy nem minden ételnek használ, ha újramelegítjük. Ennek apropóján a Pénzcentrum összeszedte, milyen élelmiszereknél érdemes kerülni az újramelegítést.


A mikrohullámú sütőben pillanatok alatt felmelegszik az étel - ami kényelmes és időtakarékos -, bizonyos élelmiszerek esetében azonban inkább kerülni kellene a mikrózást. Ugyanis a melegítés hatására egyrészt lebomolhatnak az élelmiszerben lévő fehérjék, másrészt pedig az sem mindegy, hogyan reagálnak az újramelegítésre a tárolás során az ételben keletkező baktériumok.

Bár a mikrohullámú sütő negatív hatásairól sok alaptalan rémtörténet is kering a köztudatban, a következő öt élelmiszerrel kapcsolatban az Európai Élelmiszer Információs Bizottság és az angol Élelmiszerbiztonsági Hatóság is megerősítette, hogy jobban tesszük, ha inkább elkerüljük az újramelegítést.

Csirke

A csirke illetve egyéb szárnyashúsok esetében a tojáshoz hasonlóan szintén fennáll a szalmonellafertőzés veszélye. A fertőzést ráadásul elősegítheti, ha a baktérium az ételben elszaporodik, ami hosszabb idejű (2-3 óra) szobahőmérsékleten, vagy langyos helyen (8-45 °C fok között) történő tárolás során fordulhat elő.

A csirke esetében azonban nem is ez az igazi probléma, hanem hogy mikróban sütve nem egyenletesen érik a húst a hullámok, és így a hús egy része hamarabb felmelegszik. Az egyenletes melegítés pedig különösen a csirke esetében nagyon fontos lenne, ugyanis a vörös húsoknál több proteint tartalmaz, aminek egy jelentős része károsodhat a melegítés hatására.

Rizs

A főtt rizsnél nem is az újramelegítésen, hanem a tároláson van a legnagyobb hangsúly. Ha ugyanis a főtt rizst hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor akár hányással-hasmenéssel járó vírust is kaphatunk. Ennek okozója egy olyan baktérium, ami többek között zöldségek felületén, rizsen, szárított élelmiszereken, fűszerekben, illetve tejtermékekben is megtalálható. A szaporodásának pedig az kedvez, ha az ételt legalább három óráig szobahőmérsékleten tartjuk, és az étel ez alatt 63 °C alá hűl. Kevés számú kórokozó azonban még nem képes megbetegítő mennyiségű toxint termelni, éppen ezért törekedni kell az élelmiszerek tisztaságára. Emellett a megfelelő előkészítésre, a higiénés szabályok betartására, valamint a megfelelő hőkezelésre is ügyelni kell.

Krumpli

A problémát a krumplinál sem feltétlenül az újramelegítés okozza, hanem hogy hogyan tároljuk közvetlenül elkészítés után. Ugyanis ha hűtés nélkül, szobahőmérsékleten tároljuk, és esetleg még fóliával is letakarjuk, hogy ne érje oxigén, teret adhatunk a botulizmust okozó kórokozók elszaporodásának. Ez pedig nagyon súlyos következményekkel is járhat, ugyanis a botulizmus blokkolhatja az idegrendszert, vagy akár a légzési- és mozgatóizmok bénulását is okozhatja. Mivel a botulizmust okozó toxin hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető. A toxinnal fertőzött étel egyszerű felmelegítése azonban kevés, alapos hőkezelésre van hozzá szükség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gomba

Bizonyos enzimek és mikroorganizmusok hatására a gombában lévő fehérjék könnyen elpusztulhatnak. Ráadásul, ha nem megfelelő körülmények között tároljuk, akkor akár gyomorrontást is okozhat. A szakemberek szerint azonban ha a gombát 24 órán belül készítettük el, megfelelően hűtőben tároltuk, és legalább hetven fokon melegítettük újra, akkor nem lehet probléma.

Spenót és más leveles zöldségek

A spenót illetve egyéb leveles növények magasabb koncentrátumban tartalmazhatnak nitrátot. A nitráttartalom több tényezőtől függhet, sokat számít például a talajok és vizek egészsége, a termesztő területen lévő vegyszer mennyisége, illetve hogy mennyire kedvezőtlenek a klimatikus tényezők (hideg, fényhiány).

A nitrát önmagában teljesen ártalmatlan, a baj ott kezdődik, amikor átalakul nitritekké, vagy nitrozaminokká. A nitrit ugyanis veszélyes lehet az emberi szervezetre, szélsőséges esetben akár fulladásos halálhoz is vezethet. A nitritek a vér oxigénszállító képességét befolyásolják és methemoglobinémiának nevezett elváltozást okoznak. Emiatt a sejtek nem jutnak megfelelő oxigénhez, és “fulladozni" kezdenek. A nitrát nitritté alakulásához nagyban hozzájárulhat a spenót újramelegítése, éppen ezért a szakemberek szerint ajánlott ezt kerülni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm