2019. április 26. péntek Ervin

Élelmiszerbotrány: az EU szerint is eltér az összetétel egyes tagállamokban


Eltér a keleti és nyugati EU-tagállamokban forgalmazott élelmiszerek összetétele, de az előzetes vizsgálatok alapján még nem állapítható meg, hogy egyes helyeken gyengébb minőségű termékeket árulnak ugyanazon név alatt. Nemsokára az Európai Parlament elé kerülhet a szigorításról szóló tervezet, ami 10 milliárd euróra büntetné a diszkrimináló cégeket.

Az  Európai Bizottság Közös Kutató Központja (Joint Research Centre - JRC) 64 azonos márkájú és címkéjű terméket vizsgált meg, és 20 esetében állapította meg, hogy azoknak eltérő az összetétele, azonban ez nem derült ki a csomagoláson feltüntetett szövegből - írta Sara Soumillion, az Európai Bizottság sajtóreferense az Index megkeresésére. Megemlítette, hogy az eredmények alapján még nem lehet végleges következtetés levonni az Európai Unió egységes piacán belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozóan. Tehát az eltérés biztos, az azonban nem, hogy ezeknek az élelmiszereknek a minősége is rosszabb lenne - számolt be a portál.

A legtöbb terméknél, amelynek összetételében a JRC eltérést talált, a nemzeti hatóságok vizsgálatai is eltérést mutattak ki. Összesen 140 termék minőségét ellenőrzik, végleges eredményt csak a többi 76 termék vizsgálata után hirdet az Európai Bizottság.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a 20 eltérő összetételű terméket melyik cégek gyártják, és hogy pontosan mely márkákról van szó. Az Európai Bizottság vizsgálatai esetében az eredmények nyilvánosságra hozása előtt az érintett cégeknek lehetősége van arra, hogy kommentálják azokat, és hogy magyarázatot adjanak az eltérésre.

Az Európai Unión belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozó feltételezésekből azt követően lett ügy 2017-ben, hogy a szlovák agrárminisztérium 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni - emlékeztet a portál. A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből például kiderült, hogy a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt, vagy hogy a hústermékekben kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk