12 °C Budapest

Elárulta az MNB, van-e állati zsír az új forintbankjegyekben

2017. augusztus 14. 11:38

Egyes angol vegán és vallási csoportok felháborodása miatt az angol font bankjegyeket kibocsátó Bank of England akcióba lépett. Konzultációt indítottak arra vonatkozóan, hogy továbbra is használjanak-e állati zsiradékot az új, műanyag bankók előállítása folyamán, amely konzultáció eredményét aztán szabadkozva teljesen figyelmen kívül hagyták. A Pénzcentrum annak járt utána, aggódniuk kell-e a magyar vegánoknak, hogy fizetés közben állati zsiradék kerül a kezükre.

Ezekben az években zajlik egyes bankjegyek cseréje Angliában. Polimeralapúra, azaz műanyagra cserélték az ötfontos bankjegyeket, és most következnek a húszfontos bankók.

A bankjegyeket kibocsátó Bank of England nem várt problémába ütközött a folyamat kapcsán. Egyes vegán és vallási csoportok ugyanis problémásnak tartják, hogy a régi, papír alapú bankókkal szemben, az új, műanyag bankjegyek tartalmaznak állati zsiradékot.

Nem vették figyelembe

A bank indított is egy konzultációt, ahol a 3 500 válaszadó 88 százaléka elutasította az állati zsiradék használatát, igaz, 48 százalék alternatívaként felmerült pálmaolaj használatát is ellenezte. Ezek után a bank közölte: fontosnak tartják a közvélemény egyes tagjainak jelzését, de nem változtat a gyártási technológián, azaz megmarad a 0,05 százalék állati zsír az összetevők között.

Nem világos, hogy a pálmaolaj miért merült fel az állati zsiradék alternatívájaként, hisz annak beszerzése meg környezetvédelmi aggályokat vetne fel, lévén, hogy nehezen beszerezhető fenntartható forrásból. A zsírcsere egyébként 16.5 millió fontba került volna tíz év alatt. 

A Bank of England egyébként azért döntött úgy, hogy papíralapúról műanyagalapúra cseréli a font bankjegyeket, mert a váltás következtében azok biztonságosabbá, tartósabbá és tisztábbá válnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kell-e hentes a forinthoz?

A Pénzcentrum még 2013-ban úgy értesült a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), hogy Magyarországon nem tervezik a papíralapú forint bankók polimeralapúra cserélését, a helyzet pedig azóta sem változott. A brit bankóbotrány kapcsán újfent megkerestük az MNB-t, hogy tartalmaznak-e a forint bankjegyek állati származékot. Válaszuk megnyugtathatja a magyarországi vegánokat, ugyanis

mind az 1997-től kibocsátott, jelenleg is forgalomban lévő forint bankjegysorozat, mind a folyamatban lévő, korszerűsítést célzó bankjegycsere során már kibocsátott új 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek papír anyagúak. A forint bankjegyek alapanyagai állati eredetű összetevőket nem tartalmaznak

- írta az MNB.

2017. Augusztus 1-től már nem fogadják el a régi 5 ezres és 2 ezres bankjegyeket.

Bár már a régi bankjegyek nagy része kikerült a forgalomból, azért még mindig kallódhat a pénztárcánkban egy-egy kivont bankó. Fontos tudnunk, hogy egy adott címlet bevonása nem azt jelenti, hogy a nálunk lévő pénz elértéktelenedik, csupán nem tudunk vele többet fizetni. A bevonási határnap után a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, az MNB pedig húsz éven keresztül díjmentesen beváltja a régi bankjegyeket újra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem