2019. május 23. csütörtök Dezső

Elárulta a szakember: csak így lehetsz boldog lottómilliárdos az esti sorsolás után


Immár 25. hete halmozódik az Ötöslottón megnyerhető összeg, ez pedig arra készteti az embereket, hogy rohanjanak a lottózókba, reménykedve, hogy ők lesznek a kiválasztottak ezen a héten, szerencsés nyertesek. Sok olyan esetről olvashattunk már azonban, amikor a várt boldogság és felhőtlen élet helyett nyomor és magány lett a nyertes sorsa. De vajon mi a baj velünk, emberekkel, miért roppanunk össze egy hatalmas nyeremény súlya alatt? Hal Melinda pszichológus-közgazdász segít eligazodni a lélek világában.

Minden idők harmadik legnagyobb Ötöslottó főnyereményével készül a szombat estére a Szerencsejáték Zrt.: immár 25 hete halmozódik az összeg.  Így egy (vagy akár több) szerencsés 3 milliárd 240 milliárd forintot is nyerhet. Ehhez persze elsősorban arra van szüksége a szerencsevadászoknak, hogy Fortuna melléjük álljon. Ugyanakkor ha ez is meg is történik, még egyáltalán nem biztos, hogy a hirtelen jött milliárdos létet mindenki jól tudná kezelni. Sőt, még az is könnyen elképzelhető, hogy a csillagok egyben állása jelen esetben csak nyomort hozna a "szerencsés" nyertes nyakára...

Mindenki reménykedik

A hosszú hetek óta tartó halmozódás pedig megteszi a maga hatását: boldog-boldogtalan rohan a Lottózókba, hogy feladjon legalább egy szelvényt, hátha milliárdos lesz. A Szerencsejáték Zrt. korábban Pénzcentrumnak elküldött leveléből kiderül, hogy általánosságban elmondható, hogy a beérkezett alapjátékok száma 1,5 milliárd forintos főnyeremény felett kezd el határozottan növekedni. Az Ötöslottó és a Hatoslottó esetében is azt követően, hogy megnyerik a főnyereményt, előfordulhat némi visszaesés az értékesített szelvényszámba. Magyarul a fél ország reménykedik, hogy nála landolnak a milliárdok.

Egy átlagembernek nehéz felfognia az ilyen összeget. Sokan össze is roppannak a vagyon súlya alatt - nem egy lottónyertes vallott arról, hogy a nyeremény után lecsúszott, többek élete gyakorlatilag negatív fordulatot vett.

Miért okoz lelki törést, ha hirtelen ekkora összeghez jutunk?

Hiába gondolnánk, nem törvényszerű, hogy lelki törést, nehézséget, megpróbáltatást okozzon, ha valaki óriási összeget nyer - legyen az lottó, vagy bármilyen egyéb szerencsejáték, illetve nem hagyományos úton viszonylag "könnyen" megszerezhető pénzösszeg - tudtuk meg Hal Melinda pszichológus közgazdásztól, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar oktató-kutatójától.

Az első érzelem általában, még azon személyek esetén is, akik évek, sőt évtizedek óta lottóznak a meglepődés. Annak ellenére, hogy sokan heti rendszerességgel választják ki kedvenc számaikat, a legtöbben mégsem bíznak igazán abban, hogy sikerülhet nyerniük. A másik szintén meglepő faktor, hogy

az átlagember el sem tudja képzelni ez pontosan mennyi pénz. 

Hagyományosan sok nullával kevesebbről gondolkodunk a hétköznapokban, így bizonyos összeghatár felett komoly tudatos átgondolást igényel mekkora pénzösszegről van szó, és az mire lehet elég.

Azok az emberek kifejezetten veszélyeztetettek lehetnek és összeomolhatnak ekkora összeg súlya alatt, akiknek az életéből hiányzott az álmodozás nagyobb összegű tárgyak megvétele, vagy nagy befektetéssel járó célok megvalósítása. Ki kell emelni  a témakörben, a meglepődésen túl, az információ feldolgozásának menetét és ebben a kontextusban Selye János stresszelméletét hívhatjuk segítségül. Ő ugyanis kimondta, valamint bizonyítással élt, hogy az úgynevezett "pozitív", "jó", "kellemes érzetet keltő" "sikerélményt jelentő" helyzetek is stresszreakciót váltanak ki. Eltekintve egy kicsit a materiális világtól, a házasságkötés és az első gyermek vállalása ugyanilyen pozitív, úgynevezett eustressznek tekinthető. Mindannak ellenére, hogy ezeket az eseményeket életük legboldogabb napja vagy időszakaként szokták definiálni a személyek. 

A fogalmi rendszert tekintve tehát figyelmet érdemel a merőben pozitív helyzet is a tudatosítás és feldolgozás szempontjából, valamint szakember bevonását érdemes megtenni az eustresszel járó helyzetekbe is. Szakember alatt, jelen esetben (a lottó megnyerése esetén) legalább pszichológus, business coach és befektetési tanácsadó, akár PR - marketing szakembert, esetleg közgazdász bevonását ajánlja Hal Melinda.

Vajon fel lehet ezt dolgozni?

A feldolgozásban és a gyakorlati elköltésben nem segít az a tény, hogy itt ma már leginkább virtuális pénzről van szó. Kutatások bizonyítják, hogy az emberek bankkártyáról többet költenek, mintha ugyanaz az összeg készpénzben áll rendelkezésére. A fent említett összeg szinte kifogyhatatlannak tűnik virtuális pénz formájában.

Ennek ellenére rendkívül sok olyan esetről hallunk, hogy elköltik egytől-egyig a megnyert összegeket. A statisztikai adatok alapján sokkal inkább valószínű, hogy így járnak azok, akik korábban nem foglalkoztak pénzügyekkel (akár saját pénzügyeikkel sem tudatosan bántak), illetve azok, akik számára ez ténylegesen nagy nyereménynek számít szubjektív megélésük alapján.

Érdekes adalék, hogy akik nem a pénzszektor munkatársai közül kerülnek ki, kevesebbszer veszik igénybe szakember segítségét ilyen esetekben. 

Lehetne másképp?

Azért említsünk néhány jó példát is, ugyanis vannak akik a jó úton járnak a feldolgozás tekintetében. Ehhez az első lépés a megfelelő és megbízható szakember gárda kialakítása. A második lépés a hosszútávú és tudatos tervezés a pénz felhasználására vonatkozóan, amelybe nem kizárólag üzleti jellegű tervek, hanem magánakciók is beletartozhatnak. Ez akár 5-10-15 évre előre tervezéssel is megvalósítható.

Fontos, hogy a tervezés minden lépése illeszkedjen életcéljainkhoz, így helyet kaphatnak benne magán jellegű megvalósításra váró álmok, jótékonyság, és még profitábilis befektetések is. Ezt követően pedig a megvalósítás során se hanyagoljuk el a szakemberek jelentőségét, akik egyfajta külső kontrolláló személy szimbolikus megnyilvánulásai lehetnek.

Emberi kapcsolataink temetője

A pénz nyomása és az emberi kapcsolatok témaköre régóta foglalkoztatja a pszichológusokat.

Én úgy gondolom nem törvényszerűen szükséges, hogy ha valakinek sok pénze van az emberi kapcsolatai hanyatlásnak induljanak.

-folytatta a szakember. Sajnos nagy összegű pénznyeremény esetében a nyertesek esetében gyakran fokozott szenzitivitás jelentkezik, amely azt jelenti, hogy korábban jelentéktelen eseményeknek, másoktól érkező gesztusoknak is komoly negatív jelentést tulajdonítanak, pl.: "Most van pénzem, most bezzeg barátkozik!" vagy "Biztosan ki akar használni!". Éppen ezt a fajta negatív hozzáállást tudjuk enyhíteni a megfelelő szakember team bevonásával.

Legnagyobb szerepe itt lehet a külső szakembernek, így a pszichológusnak és a befektetési tanácsadónak egyaránt. Fontos tudatosítanunk ugyanis, a terhet nem kell egyedül viselni! Legtöbb esetben egyébként azért is elengedhetetlen a segítők bevonása, mert a családi bizalmasok sem mindig megfelelő tanácsadók a kérdésben, illetve belülről sokkal nehezebb látniuk a pénzösszeg folyományaként felmerülő problémákat - zárta a szakember.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS