18 °C Budapest

Elárasztják szeméttel a lakossági gyűjtőket a nagy cégek: besokalltak a telepek

2019. augusztus 16. 09:32

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) honlapja arra hívja fel a figyelmet, hogy valamennyi hulladékudvarukban az extrém módon megnövekedett hullámkarton beszállítások miatt korlátozott az átvétel. A kapacitás hiány miatt jelenleg csak a lakossági mennyiségek átvételére van mód. A sajtóosztály elmondása szerint már tavaly erősen megnőtt a hulladékudvarokba beszállított mennyiség, 2019 első félévében pedig újabb 15 százalékkal több hullámkarton érkezett. 

Az FKF azt nyilatkozta, voltak olyan hónapok (március és a július), amikor közel 40 százalékkal több volt a begyűjtött mennyiség, mint az előző év ugyanezen hónapjaiban. Budapesten 17 hulladékgyűjtő udvar működik, ahol a lakosság leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékot - írja az index. A hullámkarton egy 100 százalékban újrahasznosítható papíripari alapanyag, amelyet főként csomagolásra használnak, most viszont lekorlátozták az átvételét. 

Ennek oka, hogy a különböző vállalatok annyira sokat visznek be, hogy az FKF már nem bírja tárolni és az újrahasznosító telepekre szállítani, ezért csak "lakossági mennyiségek" leadására van jelenleg lehetőség. Az FKF sajtóosztálya szerint ez a gyakorlatban az átlagos személygépkocsikba beférő lakossági mennyiségek átvételét jelenti. 

A személyautóval beszállítható mennyiségnél nagyobb mennyiség esetében az átvételt kapacitáshiány esetén megtagadhatjuk, jelenleg is ez a korlátozás van érvényben

- közölte az FKF. Tulajdonképpen az történt, hogy egy csomó cég, amelyikeknél nagymennyiségű hullámkarton van, a budapesti - elvileg a lakosság kiszolgálására való - hulladékudvarokba kezdte hordani a felhalmozódott csomagolóanyagot. Az FKF szerint a hullámkarton túlburjánzás egyik oka, hogy a hulladékudvarok ismertsége nő, másrészt fellendült az ingatlanpiac, egyre többen költözködnek, az építkezések is beindultak. 

Egy biztos, a beáramló hullámkarton mennyiség túlnyomó többsége tartós fogyasztási cikk csomagolóanyaga, bútorok, elektromos és elektronikai eszközök csomagolása.

- mondták. Ha önnek mégis van hullámkartonja, és szeretné leadni, akkor érdemes tájékozódnia a legközelebbi udvarnál, hogy tudják-e fogadni, a szigorúan max. személygépkocsiban szállítható mennyiséget.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm