2019. március 22. péntek Beáta, Izolda

Eladták Zámbó Jimmy gyűjteményét: ennyit érhetett a veszélyes hagyaték


Tragikus körülmények között véletlen balesetben hunyt el 2001. január 2-án Zámbó Jimmy. Az énekessel végző gyilkos fegyvert azonban a nyomozás után nem kapta vissza a család, hanem Jimmy többi fegyverével együtt eladták azt. A legendás énekes fegyvergyűjteménye mai áron is jelentős összeget jelentene, nemhogy 18 éve.

Tragikus körülmények között véletlen balesetben hunyt el 2001. január 2-án Zámbó Jimmy. Az énekessel végző gyilkos fegyvert azonban a nyomozás után nem kapta vissza a család, hanem Jimmy többi fegyverével együtt eladták azt - írja a Blikk. A tragédiát okozó Beretta tehát a mai napig is forgalomban lehet. A lap azt írja, hogy Jimmy rajongott a fegyverekért, és 1998-ban kapott hivatalosan fegyverviselési engedélyt.

Elsőnek egy forgótáras Smith&Wesson Specialt vásárolt magának, de egy idő után túl nehéznek tartotta a magánál hordott revolvert. 1999 februárjában egy fővárosi fegyverkereskedésből szerezte be a végzetét okozó Berettát, ami mellé akkor két másik vadászfegyvert is vásárolt, egy finn Tikka márkájú golyós és egy Browning típusú sörétes puskát

- írják. Vágó Imréné Marika, az egykori csepeli rendőrkapitány, aki a legenda balesete után jelen volt a helyszínelésnél, ma is emlékszik a részletekre.

Jimmy teljes fegyvergyűjteményét eladták

- meséli az egykori nyomozó, azaz bárkinél ott lapulhat - akár a tudta nélkül is - Jimmy egykori, kedvenc lőfegyvere. A lap felidézi, hogy "az özvegynek, mint örökösnek, lehetősége lett volna hatástalanítva visszakérni, de erre a család nem tartott igényt, ezért egy fegyverbolton keresztül értékesítették. Az örökös a fegyverek árát természetesen megkapta."

Ez pedig elég tetemes összeg lehetett a 2000-es évek elején. A lap ugyanis megszólaltatott egy fegyvertbolt tulajdonost, aki Jimmy hajdani fegyvereiről elmondta:

Kifejezetten drága fegyverekről beszélhetünk. Mai áron - állapotától függően - egy forgótáras Smith&Wesson 120-150 ezer forint, egy 22-es Beretta Cheetah 150 ezer, egy Tikka vadászpuska körülbelül 280 ezer forintot ér. A legdrágább Browning puska - típusától függően - újonnan akár egymillió is lehet, de használtan is legalább 350-500 ezer forintot kell kifizetnie annak, aki ilyet szeretne.

Nem olcsó hobbi

Az, hogy ma valaki Magyarországon önvédelmi célból éles lőfegyvert tartson az otthonában, egyáltalán nem elérhetetlen célkitűzés. Ám az engedély megszerzésének procedúrája koránt sem egyszerű feladat, sőt egy igencsak költséges folyamatról van szó. Ezeket vette pontról-pontra a Pénzcentrum.

Lőtéri, egyesületi tagság

Ahhoz, hogy valaki fegyvert tartson odahaza, valahol, valamilyen lőtéren vagy egyesületben mindig tagnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy minden évben, folyamatosan, addig, amíg valaki azt akarja, hogy egy maroklőfegyver ott lapulhasson a házában, lakásában. Egy lőtéri éves tagság megközelítőleg 60-80 ezer forint között mozog Budapesten és környéken. Az éves tagságinál fontos szem előtt tartani, hogy a tag, milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a pénzéért.

Fegyvervizsga

A fegyvervizsgát le lehet tenni maroklőfegyverre, sörétes illetve golyóspuskára. Felkészítéssel együtt 25-80 ezer forintig is terjedhet az a költség, amíg valaki letesz egy sikeres vizsgát. 

Versenyengedély + sportorvosi vizsgálat

Versenyengedélyt két magyar szövetségnél lehet kiváltani. Az egyik a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) a másik pedig a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (MDLSZ). Előbbinél az éves díj 12 ezer forint + regisztrációs díj, tehát kb. 13 500, a másiknál az első regisztráció 7 000 forint.

E mellett vannak még a sportorvosi vizsgálatok, melyek elég komplex vizsgálatokat takarnak. Mint például, szemészet, ortopédia, vérvétel, vizeletvizsgálat, kardiológia, belgyógyászat stb.

Minősítés lövése

Ha valakinek megvan a versenyengedélye, és otthonra mondjuk egy maroklőfegyvert akar vásárolni, tehát erre a kategóriára rendelkezik érvényes fegyvervizsgával, akkor el kell indulnia egy versenyen és ott meg kell szereznie a minősítést. Ez azt jelenti, hogyha valaki egy versenyen például 100 százalékot lő, akkor minimum 60 százalékot kell lőni, ahhoz, hogy meglegyen az illető számára a minősítés. A minősítés lövésének költsége változó, gyors internetes keresés után találtunk ingyenes versenyt is, de például egy április hetediként megrendezésre kerülő puska-pisztoly minősítőn 1 500 forint a nevezés versenyszámonként. 

Ajánlás

Ha minden fentebb említett dolog megvan, akkor még a szövetségtől, illetve az egyesülettől kell egy ajánlás/javaslat. Ha az összes említett kritérium megvan, akkor lehet beadni a kérelmet a rendőrség felé, hogy valaki saját részre sportfegyvert vásárolhasson. 

... ez bizony nem egyszerű

A minden részállomáson való megfelelés, ahogy már a mennyiségükből is következik, bizony nem egyszerű feladat, sőt, ahogy arra korábban felhívtuk a figyelmet anyagilag sem sétagalopp. Ha összeadjuk az eddig felmerülő költségeket, alaphangon is valahol 

100-130 ezer forint környékén jön ki az összeg, és fegyverünk még nincs is.

Idő, idő, idő

Ha pusztán anyagi szempontból összegezzük a fegyvertartást, akkor egy jobb minőségű használt lőfegyverrel majd 200 ezer forintnál tartunk az első évben, úgy hogy bizony a versenyengedélyt és a sportorvosi vizsgálatot (ahonnan bármikor újra elküldhetnek bárkit akár pszichológiai vizsgára is) évente teljesíteni kell ahhoz, hogy a már meglévő fegyverünket a jövőben is jogtisztán lehessen tartani. Mindemellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy minden évben lőtéri vagy egyesületi tagsággal is rendelkeznünk kell addig, amíg legálisan akarunk otthonukban éles lőfegyvert birtokolni.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos