2020. július 7. kedd Apollónia

Egyszerűen muszáj volt alkalmazkodni: rengetegen már így fizetnek a kasszáknál


Egy friss, globális fogyasztói felmérés szerint, a vásárlók 79 százaléka az érintésmentes fizetést választja, legfontosabb motivációként a biztonságot és a tisztaságot említve - jelentette be a fizetéstechnológiai cég. Február és március folyamán több országban vezettek be óvintézkedéseket, ennek részeként fordult a fogyasztók túlnyomó többsége az érintésmentes fizetési megoldások felé.

Az egyszerűnek tűnő, napi rutin vásárlások is drasztikusan megváltoztak az elmúlt időszakban. A vásárlóknak világszerte alkalmazkodniuk kellett az új normákhoz, még ha csak olyan hétköznapi cikkek vásárlásáról van is szó, mint a tojás, a wc papír, vagy a gyógyszerek. A változás különösen a pénztárnál történő fizetéseknél szembetűnő: az emberek hangot is adtak aggodalmuknak a tisztaság és a biztonság kapcsán. A Mastercard 19 országban végzett kutatásának eredményei ezen felül több fontos változásra is rámutattak:

  • Az érintésmentes fizetésre alkalmas kártyák kerülnek elő a tárcákból - Világszerte a megkérdezettek közel fele (46%) olyan kártyára váltott a fizetéseknél, ami alkalmas az érintésmentes fizetésre. Ez az arány a 35 év alattiaknál 52%.
  • Bizalom az érintésmentes fizetésekben - A globális válsághelyzet miatt felerősödött a készpénzhasználattal kapcsolatos aggodalom és a vásárlók szívesebben használják a megnyugtatóbb érintésmentes technológiát. A válaszadók túlnyomó többsége (82%) tartja tisztábbnak az érintésmentes fizetést, ráadásul így akár tizedére csökkenhet a pénztárnál eltöltött idő.
  • Érintésmentesen fizetünk majd a válság után is - Egy olyan időszakban vagyunk, amikor az emberek nagyon figyelnek arra, hogyan vásárolnak. Ez az érintésmentes fizetések erősödését jelenheti azokban az országokban, ahol ez a technológia már eleve rendelkezésre áll, és erősödhet az új piacokon is. A vásárlók 74 %-a ugyanis a világjárvány után is szeretné megtartani mostani, érintésmentes fizetési szokását.

"A társadalmi távolságtartás nem csak az emberek közötti interakciókat érinti, ugyanúgy vonatkozik az olyan eszközökkel való érintkezésekre, mint a kártyaterminál vagy a pénztárak." - mondta Blake Rosenthal, a Mastercard alelnöke és kártyaelfogadási megoldásokért felelős vezetője. "Az érintésmentes technológia biztonságosabb, tisztább és gyorsabb fizetést biztosít a vásárlóknak a pénztárnál, és a mostani, kritikus időkben nagyobb kontrollt jelent a fizikai távolság felett."

A Mastercard adatai szerint 2020 első negyedévében világszerte több, mint 40% -os növekedést mutatnak az érintésmenes tranzakciók. Ráadásul a 25 dollár alatti fizetések 80 százalékát így rendezzük, ezt a tartományt eddig jellemzően a készpénz uralta. Ennek oka egyszerű: a fogyasztók egyre inkább arra törekednek, hogy gyorsan be- és kijussanak az üzletekből, anélkül, hogy a terminálhoz kelljen érniük.

Az érintésmentes technológia és ennek használata a napi vásárlások során más-más szakaszban van a világ különböző pontjain. A Mastercard adatai szerint a vásárlások két kiemelt területén: az élemiszerboltokban és a gyógyszertárakban ment végbe jelentős változás idén februárban és márciusban. Az érintésmentes tranzakciók száma ezekben az üzletekben kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a hagyományos kártyás fizetéseké.[2]

A bolti kártyás fizetésekre vonatkozó PIN kód megadási limit megemelésével a Mastercard csak az elmúlt hónapban a világ 50 országában erősítette meg elkötelezettségét az érintésmentes fizetések mellett szerte Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsia-csendes-óceáni térségben, Új-Zélandon, Latin-Amerikában és a Karib-térségben, valamint Kanadában. A limitemelés a Mastercard globális erőfeszítéseinek része annak biztosítása érdekében, hogy mind a fogyasztók, mind a kereskedők, mind a kisvállalkozások rendelkezzenek megfelelő erőforrással a COVID-19 válság idején a biztonságos fizetéshez, a fizetések fogadásához és a fizetési műveletek fenntartásához.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Ennyit keresnek a magánklinikákon dolgozók: belestünk a hivatalos papírokba
Milliárdokat hagynak a betegek a magánklinikákon évente.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS