Egyre több pálinka készül házilag: tavaly több mint 150 ezer liter főtt le

Magyar Nemzet2020. január 20. 09:32

Az elmúlt években összesen 26 ezer pálinkafőző berendezés került megvásárlásra, és tavalyinál a korábbinál harminc százalékkal többet, összesen 151 ezer liter párlatot állítottak elő házilag. Az unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani.

Az otthoni pálinkafőzéshez két feltételnek kell megfelelni: egyrészt a főzőberendezést be kell jelentenie az önkormányzatnál, másrészt úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolnia. Tállai Andrástól, a pénzügyminiszter helyettesétől a Magyar Nemzte megtudta: tavaly mind a két feladatot igen sokszor végezték el a házi pálinkára vágyó magánszemélyek.

Az államtitkár a helyhatóságok statisztikáját ismertetve közölte, hogy 2019-ben több mint 2200 új üstről érkezett bejelentés. A készülékekről 2015 óta vezetnek hivatalos statisztikát, az otthoni párlatkészítés mellett döntő személyek az elmúlt öt évben nagyjából 26 ezer főzőberendezésről adtak számot az önkormányzatoknál. A legtöbb üstöt eddig Pest megyében regisztrálták, de Veszprémben, Borsodban és Zalában is sokan vettek otthonra főzőkészüléket. A legkevesebb bejelentést Nógrád megyében jegyezték fel, miként Vasban, Tolnában és Komárom-Esztergom megyében is átlag alatti a bejelentések száma.

A jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt.

A jegy ára hétszáz forint, s egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet. Tavaly 151 ezer adójegy talált gazdára - a darabszám több mint harminc százalékkal meghaladja az előző esztendőben rögzített mennyiséget. Ezek szerint 2019-ben igencsak megugrott a háznál készített pálinka iránti érdeklődés. A jegyekből az állam 105 millió forint bevételre tett szert.

Címkék:
pálinka, vidék, főzés, pálinkafőzés, házilag,