2 °C Budapest

Édes pezsgőt vennél Szilveszterre? Ezeket a palackokat messzire kerüld el

2018. december 27. 13:01

Az év végéhez közeledve az édes fehér pezsgőket vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták - többek között - a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Élelmiszerbiztonsági szempontból minden termék megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett. Még a karácsonyi ünnepek előtt a Pénzcentrum is tesztelt pezsgőket, kíváncsiak voltunk, milyen a jó pezsgő, és ehhez segítségül hívtuk az ország egyik közismert pezsgőmesterét is.

A Pénzcentrum száraz pezsgő tesztjén a maximálisan kiadható 10 pontot egy ital sem kapta meg, de a véletlenszerűen kiválasztott tételek között minimális eltérés volt a pontszámokban. A pezsgőket több helyen vásároltuk meg és több ár kategóriából válogattunk véletlenszerűen. Azokat a fajtákat tettük kosarunkba, amelyek címkéjén az állt, hogy a palack tartalma száraz, illetve brut. A vizsgált tizenhárom pezsgő mindent összevetve jól szerepelt.

Nyolc nagyobb hazai üzletlánc polcairól összesen 32 féle pezsgőt ellenőriztek a Szupermenta termékteszt programban a Nébih szakemberei. A pezsgők 7 és 12 százalék közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a "doux", azaz édes kategóriának megfelelően, minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek.

Az átfogó laboratóriumi mérések során a szakemberek elvégezték - többek között - a termékek extrakt-, tényleges- és összes alkohol-, összes sav- és cukor-, széndioxid-, valamint édesítőszer és tartósítószer tartalom vizsgálatát. 

A tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

A termékek nyomon követhetőségének ellenőrzése mellett sor került a pezsgők jelölésvizsgálatára is. A 32 ital közül a Nébih szakemberei mindössze egy esetben találtak jelölési hibát: a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal a felelős vállalkozót figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hiba javítására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több tucatszor pukkant a pezsgősdugó a kedveltségi vizsgálaton. A borászati szakemberek és laikus pezsgőkedvelők alkotta kóstolócsapat tagjai szín, tisztaság, gyöngyözés, illat, valamint íz, zamat és összbenyomás alapján értékelték a termékeket. 

Az összesített eredmények alapján a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.

A teszt végeredménye:

1. Törley Fortuna - édes illatos minőségi pezsgő
2. Hungaria Sweet Style - édes fehér illatos minőségi pezsgő
3. Törley Excellence - sárgamuskotály édes fehér pezsgő
4. Törley Muscateller - édes fehér muskotály pezsgő
5. Martini ASTI D.O.C.G. - illatos minőségi édes pezsgő
6. Mon Amour - Édes fehér pezsgő
7. Burg - Édes fehér pezsgő
8. Szent István Korona - édes fehér pezsgő
9. BB Arany Cuvée - édes fehér pezsgő
10. Kalocsai mintás Muskotály - édes fehér pezsgő
11. BB - Édes fehér pezsgő
12. Walton - Édes fehér pezsgő
13. Gancia ASTI - édes olasz pezsgő
14. Hungaria Irsai Olivér Doux - édes fehér minőségi pezsgő
15. Törley Charmant - édes fehér pezsgő
16. Freixenet Premium Carta Nevada Dulce Cava - Édes minőségi pezsgő
17. Imperium - Édes fehér pezsgő
18. Frakk - Édes fehér chardonnay minőségi pezsgő
19. Szent István - Édes minőségi fehér pezsgő
20. JP. CHENET Sweet - francia édes fehér pezsgő
21. Coop Marie Antoinette - Édes fehér pezsgő
22. Anno Domini 2000 - Édes fehér pezsgő
23. Garrone Dolcevita - édes fehér pezsgő
24. Pierre Mouton Muskotály - édes fehér pezsgő
25. Tokaji - Édes fehér pezsgő
26. Szovjetszkoje Igrisztoje - Édes fehér pezsgő
27. Coop Marie Antoinette - Muskotály édes fehér pezsgő
28. Szent István Muskotály - édes fehér pezsgő
29. Anno Domini 2000 Muskotály - édes fehér pezsgő
30. Szovjetszkoje Igrisztoje - Muskotály édes fehér pezsgő
31. Törley Tokaji Doux - édes pezsgő
32. Arvenus - Édes fehér pezsgő


NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem