17 °C Budapest

Eddig bírták a magyar családok: őrült költekezésbe kezdtek

2017. október 4. 15:15

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az év első kilenc hónapjában, magyarán többet vásároltunk, mint tavaly ilyenkor. Van olyan elemző, aki szerint a bővülés megfelel a várakozásoknak, ám akad olyan is, aki szerint felül is múlta azt. Mutatjuk a legfrissebb statisztikai adatokra adott első elemzői és kormányzati kommentárokat, és arról is szavazhatsz, hogy te kilógsz-e a sorból.

2017. augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában megfigyelt értékeket. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 szazlékkal bővült az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január-augusztusban a forgalom volumene - szintén szezonalitástól megtisztított adatok szerint - 4 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszaki adatnál. 

Itt most elolvashatod, hogy mit gondolnak erről az elemzők, de előtte, ha szeretnéd, elmodhatod, hogy veled mi a helyzet.

Suppan Gergely, Takarékbank: csúcson a fogyasztói bizalom

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.Közgazdasági Elemzési Osztályának vezetője szerint a várakozásokhoz közeli mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban, ami gyorsulás az előző hónapban mért 4,1 százalékos növekedéshez képest. Az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban - részben a némileg gyengébb tavaly év végi bázis miatt is - tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülési üteme, így idén 4,5 százalék-os növekedésre számítunk a kiskereskedelemben, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet. 

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások év vége felé várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 átlagához képest 22,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Németh Dávid, K&H: nettó bérek növekedése, elhalasztott vásárlások

A K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzőjének lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint az idén összességében 4-4,5 százalékos emelkedés várható, a jelenlegi kilátások szerint pedig jövőre is hasonló eredményt érhet el a szektor. 

Az elemző szerint a friss adat megfelel a várakozásoknak. Továbbra is a tartós fogyasztási cikkeket is tartalmazó nem élelmiszerek csoportja húzza a kiskereskedelmet.

A szakember elmondta, hogy nincs újdonság ezen a téren, elsősorban a nettó reálbérek emelkedése és a korábban elhalasztott vásárlások miatt bővül a kiskereskedelem. Németh Dávid szerint az év hátralévő hónapjaiban inkább 5 százalék körüli bővülés várható. A mostani kilátások alapján jövőre az ideihez hasonló 4 százalék körüli lehet a növekedés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ürmössy Gergely, Erste: felülmúlt várakozások

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint kismértékben felülmúlta a várakozásokat az augusztusi kiskereskedelmi forgalom. Pozitívum, hogy az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom 2,9 százalékkal bővült, illetve a nem élelmiszer forgalom növekedési tempója 7,7 százalék volt. Mindkét termékcsoport esetében elmondható, hogy a január és július között látott átlagos ütemet felülmúlta a növekedés. Az üzemanyag-forgalom esetén láthatunk tendenciózus lassulást, ami szerinte érthető is, hiszen a tavalyi bázis magas.

Előre tekintve, az év hátralévő részében is folytatódhat a bővülés annak köszönhetően, hogy a nettó reálbérek emelkednek, a fogyasztói bizalom pedig erősödik.

NGM: otthonteremtés, bérmegállapodás

A tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővüléséhez hozzájárult a kormány otthonteremtési programja is. A lakáspiac élénkülését jelzi, hogy 2017 első félévében a kiadott építési engedélyek száma 40 százalékkal emelkedett, a felépült lakások száma pedig 46 százalékkal bővült. Az új otthonok berendezése pedig a bútor, lakberendezési- és elektronikai termékek kereskedelmével foglalkozó cégek forgalmát is támogatja

A hatéves bérmegállapodásnak megfelelően a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum pedig 12 százalékkal nő 2018. január elsejétől. A lépés a bérek emelkedésén keresztül tovább fogja serkenteni a fogyasztást és annak részeként a kiskereskedelmi forgalom bővülését is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm