2021. március 2. kedd Lujza

Durva szervízszámlát kaphat, aki ilyen autót vett: lépéseket sürget az autóklub


A LED-es fényszórók és hátsó lámpák ma már számos új autó alapfelszereltségei. Az erős fényforrások hosszabb ideig működnek, mint a hagyományos halogén izzók, de ha meghibásodnak, az drága mulatság lehet, ugyanis a legtöbb esetben csak cserével orvosolhatóak a problémák. A Német Autóklub szerint pedig ez akár százezres tétel is lehet, ezért kezdeményezték, hogy az autógyártók oldják meg, hogy olcsóbb legyen a javíttatás.

Mára a LED-es fényszórók szinte teljesen felváltották a xenonos lámpákat az autóiparban. Az új technológiának számos előnye van, hiszen a LED-ek fényesebbek, mint a halogén lámpák, energiatakarékosabbak és hosszabb az élettartamuk is. A fényt is könnyebb irányítani, így az új technológiák már lehetővé teszik azt is, hogy ne vakítsuk el a szembejövőket, mégis rendesen lássuk az utat.

Az autógyártók szerint a LED-es lámpák legalább 15 évig fognak működni. Az ADAC szakértőinek véleménye szerint ez azonban nem elég: elmúltak azok az idők, amikor az autókat 15 év után leselejtezzük, a mai járművek átlagosan sokkal hosszabb ideig tartanak ki. Ha pedig a LED-es lámpák megadják magukat, akkor ki kell cserélni őket, ami elég drága mulatság.

Hirtelen jött nagyszervíz? Egy személyi kölcsön kihúzhat a bajból! Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában!

A fényforrások Idővel elhasználódnak, fényerejük az évek során csökken. Ha a kibocsátott fénymennyiség a gyári érték 70 százaléka alá esik, akkor a LED fényforrást elhasználódottnak tekintik. Hogy ez mikor következik be, az nagymértékben függ a hűtés és a hőleadás hatékonyságától.

Az izzólámpákkal ellentétben a LED-ek nagyon érzékenyek a hőmérsékletre: minél magasabb a hőmérséklet, annál hamarabb használódnak el. Nagyon meleg környezetben, például forró motortérben, kondenzátor közelében lényegesen lerövidülhet a LED-es fényszórók élettartama. A jármű kivitelétől függően a LED-ek különféle típusokban más-más élettartammal rendelkeznek, de az ADAC kutatása szerint ezeknek a lámpáknak üzemideje 3000 és 10000 óra között lehet, a hátsó lámpák gyakran tovább is bírják.

Ám ha egyszer beüt a baj, akkor drága mulatság lesz a csere. Ugyanis jelenleg nem lehet nagyon javítani az egyes alkatrészeket a LED-es lámpákban, csak csével orvosolható a problémák jelentős része, ami több százezres tétel is lehet egy márkaszervízben.

A Német Autóklub szerint, sokkal célszerűbb lenne, ha a gyártók előírnák, hogyan kell csere nélkül megjavítani a LED-es fényszórókat. Ha például csak a vezérlő elektronika hibásodott meg, miközben a LED-ek még működnek, akkor elegendő lenne azt kicserélni. Az egyszerűbb, és olcsóbb javítások érdekében az ADAC a következő elvárásokat fogalmazta meg az autógyártókkal szemben:

  • Javítási koncepciókat kell kiadni annak érdekében, hogy a javítások olcsók legyenek, és az erőforrásokat fenntartható módon használják fel.
  • A cserélhető alkatrészeket egy LED-es lámpatestbe kell beépíteni.
  • A LED-es világítás élettartamát az autók tervezett élettartamához kell igazítani.

De mi magunk is tehetünk azért, hogy a LED-lámpáink sokáig zavartalanul működjenek: sokan elkövetik azt a hibát, hogy valamilyen súrolószerrel, plírral tisztítják meg a búrát, ám ez az ADAC szerint tilos! Hiszen ezek a műanyag lámpatestek speciális, UV-álló védőréteggel vannak bevonva, és ha ez károsodik, akkor a lámpa sokkal hamarabb bemattul, felülete károsodik.

A szakértők azt javasolják, hogy ha mindenképpen meg akarod tisztítani a lámpákat, akkor inkább kérd szakember segítségét.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked