12 °C Budapest

Durva áresés jöhet a magyar boltokban: mire várnak még Orbánék?

2016. március 4. 05:52

Nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem az azonnali áfacsökkentést szorgalmazza. Ezúttal azt számoltuk ki, hogy a tojás és a tej árának változása mit is jelentene a magyar családoknak.

Gyakorlatilag nincs olyan élelmiszeripari ágazat ma Magyarországon, amely nem az azonnali áfacsökkentést szorgalmazza. Nemrég írtunk például a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács álláspontjáról, de a baromfiszektor mellett a tej, illetve tojástermelők is a sertés tőkehús áránál alkalmazott korrekciót sürgetik.

A végső megoldást áfaügyben az jelentené, hogyha mint alapélelmiszer, ennek a terméknek is az áfája 27-ről 5 százalékra csökkenne. Nyilván ez költségvetési kérdés, a kompetens személyeknek kell ebben dönteni, de hogy a magyarországi tojástermelők életbe tudjanak maradni, erre belátható időn belül mindenképpen szükség lenne

- fogalmazott nemrég Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Van, aki ilyen lépést támogatna...

Az tehát teljesen egyértelmű, hogy az ágazati szereplők miért is lobbiznak, a kormány azonban óvatosan fogalmaz egyelőre a kérdést illetően. Ahogy Fazekas Sándor szerint a sertésáfa csökkentése "későbbi döntések alapjául is szolgálhat", akár "a baromfi áfája vonatkozásában", akár más ágazatoknál is, úgy egyelőre a nemzetgazdasági tárca is csak a csökkentés elvi lehetőségének vizsgálatára szorítkozik.

A kormány a sertés tőkehús áfakulcs csökkentés hatását folyamatosan figyelemmel követi, egyúttal a költségvetési mozgástér, a gazdaság fehéredése és a piaci hatások figyelembevételével jelenleg is vizsgálja, hogy más területeken indokolt-e és milyen intézkedés

- reagált néhány héttel ezelőtt a Pénzcentrum megkeresésére az NGM.

Lázár János az egyetlen, aki ennél jóval világosabban fogalmazott a lehetőségről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyenesen kijelentette, hogy egyáltalán nincs meg a támogatottsága a kormányon belül egy újabb élelmiszerpiaci áfacsökkentéseknek.

"Van, aki ilyen lépést támogatna, de nem reális, hogy további áfacsökkentés most a kormányon belül támogatottságot kaphat" - fogalmazott Lázár.

Mi lenne a tojás és a tej árával?

Azt tehát korántsem lehet kijelenteni, hogy bármelyik ágazatnál egyhamar bejelentenék az újabb áfacsökkentést, de arról se feledkezzünk meg, hogy a lakásáfa csökkentése miatt is bő fél évtizedig lobbiztak az építőipari szereplők. Éppen ezért nyugodtan eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen árakkal találkozhatnánk a boltokban, ha a kormány mégis a csökkentés mellett tenné le a voksát. Ahogy legutóbb a zöldségek és gyümölcsök lehetséges árváltozását vettük górcső alá, most ugyanezt tesszük a tojás és a tej esetén is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a kormány éppúgy 5 százalékra csökkentené a tojás és tej áfatartalmát, mint tette azt korábban a sertéshúsnál, illetve az újlakásoknál is, az akár

a fogyasztói árak 17,32 százalékos mérséklődését is jelenthetné.

Ezt tehát azt jelenti, amennyiben a kerekedők az áfacsökkentésből megspórolt összeget teljes egészében érvényesítik a fogyasztó árban, akkor az árcsökkenés már egységnyi termék esetén is kézzelfogható lenne.

Az árkorrekcióból adódó esetleges nyereség azonban leginkább éves viszonylatban és háztartásonként számottevő. A KSH legfrissebb, tojásra és tejre vonatkozó fogyasztási statisztikáit figyelembe véve ugyanis fejenként 8 ezer forint maradna a zsebben egy esetleges áfacsökkentés miatt, ami egy 4 fős család esetében már 32 ezer forintot jelent évente.

Sokan persze csak legyintenek erre az összegre, de van egy másik fontos érv is, ami az áfacsökkentés mellett szól. A tojás-, illetve tej- és tejtermékfogyasztás ugyanis annak ellenére is súlyosan csökkenő tendenciát mutat, hogy ezek egyértelműen alapvető élelmiszernek számítanak. Szociális tekintetben tehát egy nagyobb mértékű árváltozás a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők fogyasztási szerkezetén, tehát életszínvonalán javíthatna.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem