21 °C Budapest

Dugig vannak velük a magyar szekrények: Kínából, Bangladesből érkeznek

2019. április 24. 16:52

Az Európai Unióban bődületes mértékben, 5 év leforgása alatt 25 százalékkal nőtt az import ruhák értéke. Magyarországon a nagy bumm 2016-ról 2017-re következett be, egy év leforgása alatt ugyanis 2,5, illetve több mint háromszorosára nőtt a kötött vagy horgolt, valamint a minden más kategóriába tartozó import ruhák értéke. Amik nagy eséllyel Kínából, Bangladesből vagy Törökországból kerültek a boltok polcaira. 

Az Európai Unió tagállamai nem kevesebb mint 166 milliárd euró értékben importáltak valamilyen ruhaneműt 2018-ban - derült ki az Eurostat jelentéséből. Ennek a mennyiségnek összesen 51 százaléka érkezett nem EU-s tagállamból, ráadásul összehasonlítva a 2013-as évvel, az összes import ruha értéke 25 százalékkal emelkedett 5 év leforgása alatt. 

Ha megnézzük a top 3, nem EU-s országot, ahonnan bődületes mennyiségben érkeznek a ruhák, azt látjuk, hogy a listát toronymagasan Kína vezeti. Innen az összes import 32 százaléka származik, értékben 27 milliárd euro. Kínát Banglades követi 16 milliárd euróval, ami a teljes import 19 százaléka, míg a dobogó harmadik fokára Törökország került 10 milliárd eurónyi ruhával, amit a nagy egészből 12 százalékot jelentett 2018-ban.

A dobogós országokat sorrendben India, Kambodzsa, Vietnám, Marokkó és Pakisztán követi. Értékben számolva 5, 4, valamivel több mint 3, illetve 3 milliárd euróval. Jól látszik tehát, hogy ha az EU-ban megvásárolható ruhákról beszélünk, azokat nagy valószínűséggel valamilyen ázsiai országban gyártották. 

Most már mi is fürdünk a ruhákban

Ahogy azt már a bevezetőben írtuk az egész EU-t tekintve 2013-hoz képest 2018-ra bődületesen megugrott az import ruhák mennyisége és értéke is. Magyarországon azonban az igazi bumm 2016-ról 2017-re zajlott le, egy év leforgása alatt ugyanis a nem kötött vagy horgolt import ruhák értéke 2,5-szeresére, míg a kötött vagy horgolt ruhadaraboké 3,2-szeresére nőtt. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A grafikonon pedig jól látni, hogy a bődületes importruha térnyerés nem állt le, sőt még csak nem is lassult. 2018-ban ugyanis a kötött vagy horgolt import ruhák összértéke mintegy 100 millió euróval nőtt Magyarországon, de a nem ebbe a kategóriába tartozó minden más ruháé is 60 milliós eurós növekedést mutatott be.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem