2019. július 19. péntek Emília

Dugig vannak velük a magyar szekrények: Kínából, Bangladesből érkeznek


Az Európai Unióban bődületes mértékben, 5 év leforgása alatt 25 százalékkal nőtt az import ruhák értéke. Magyarországon a nagy bumm 2016-ról 2017-re következett be, egy év leforgása alatt ugyanis 2,5, illetve több mint háromszorosára nőtt a kötött vagy horgolt, valamint a minden más kategóriába tartozó import ruhák értéke. Amik nagy eséllyel Kínából, Bangladesből vagy Törökországból kerültek a boltok polcaira. 

Az Európai Unió tagállamai nem kevesebb mint 166 milliárd euró értékben importáltak valamilyen ruhaneműt 2018-ban - derült ki az Eurostat jelentéséből. Ennek a mennyiségnek összesen 51 százaléka érkezett nem EU-s tagállamból, ráadásul összehasonlítva a 2013-as évvel, az összes import ruha értéke 25 százalékkal emelkedett 5 év leforgása alatt. 

Ha megnézzük a top 3, nem EU-s országot, ahonnan bődületes mennyiségben érkeznek a ruhák, azt látjuk, hogy a listát toronymagasan Kína vezeti. Innen az összes import 32 százaléka származik, értékben 27 milliárd euro. Kínát Banglades követi 16 milliárd euróval, ami a teljes import 19 százaléka, míg a dobogó harmadik fokára Törökország került 10 milliárd eurónyi ruhával, amit a nagy egészből 12 százalékot jelentett 2018-ban.

A dobogós országokat sorrendben India, Kambodzsa, Vietnám, Marokkó és Pakisztán követi. Értékben számolva 5, 4, valamivel több mint 3, illetve 3 milliárd euróval. Jól látszik tehát, hogy ha az EU-ban megvásárolható ruhákról beszélünk, azokat nagy valószínűséggel valamilyen ázsiai országban gyártották. 

Most már mi is fürdünk a ruhákban

Ahogy azt már a bevezetőben írtuk az egész EU-t tekintve 2013-hoz képest 2018-ra bődületesen megugrott az import ruhák mennyisége és értéke is. Magyarországon azonban az igazi bumm 2016-ról 2017-re zajlott le, egy év leforgása alatt ugyanis a nem kötött vagy horgolt import ruhák értéke 2,5-szeresére, míg a kötött vagy horgolt ruhadaraboké 3,2-szeresére nőtt. 

A grafikonon pedig jól látni, hogy a bődületes importruha térnyerés nem állt le, sőt még csak nem is lassult. 2018-ban ugyanis a kötött vagy horgolt import ruhák összértéke mintegy 100 millió euróval nőtt Magyarországon, de a nem ebbe a kategóriába tartozó minden más ruháé is 60 milliós eurós növekedést mutatott be.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A javuló számok sem mentenek meg minket: sosem lesz már 10 millió magyar
A régióban még viszonylag jól állunk, de Szlovénia az abszolút első.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS