2018. március 19. hétfő József, Bánk

Drága ünnepre számíthatunk: tovább emelkedhet a hús ára

  • Népszava
  • 2018. március 14. szerda 10:00

Folytatódhat az élelmiszerárak emelkedése, többek között a sertéshús is drágulhat - írja a Népszava.

Magasabbak a magyar húsárak az uniós átlagnál, pedig utóbbi sem számít alacsonynak: a nagy versenytársak, az amerikai, a kanadai vagy a brazil termelők árai alacsonyabbak. A hazai feldolgozóipar helyzetét nehezíti a drága alapanyag mellett az is, hogy sok a korszerűtlen, kevésbé hatékonyan működő cég.

Az áfa 27 százalékról 5 százalékra történt csökkentése következtében jelentősen csökkentet a feketepiac aránya, azonban ez is az árak emelkedését okozta, mivel számlával drágább lett a hús és a húskészítmény is. A húsipar önköltségét a tavalyi évben emelte az élősertés árának jelentős - 2016-hoz képest 30 százalékos - emelkedése és a bérek jelentős emelkedése is. Ezen túl tovább csökkent a hazai sertésállomány is.

Érdemi javulást nem várnak az idei évben sem, az import elengedhetetlen lesz. A kötelező béremelések, a takarmányárak és az ágazatban is meglévő súlyos munkaerőhiány is a sertéshús további drágulását vetíti előre. A húsipar helyzetén valamelyest javíthat azonban a közelgő húsvét, ebben az időszakban ugyanis átlagosan 6 ezer tonna füstölt áru és sonkaféleség fogy.

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk