2020. augusztus 14. péntek Marcell

Drága kütyüket kaptak a suli végén a magyar gyerekek: ezek fogytak a legjobban


Véget ért a tanév, a jó bizonyítványért sok gyerek kap jutalmul valamilyen videojátékos ajándékot - derül ki az Extreme Digital eladási számaiból. A legnépszerűbb terméknek a játékkonzol, a kontroller, a monitor, valamint a billentyűzet-egér-headset triumvirátus számít. Röviden összefoglaljuk a szülőknek, hogy mire érdemes költeniük, és mire nem.

Manapság a gyerekek már nemtől és kortól függetlenül előszeretettel űzik a videojátékokat, szüleik azonban nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy melyik a legújabb gép, vagy melyik kiegészítő melyik eszközzel kompatibilis.

Akonzol és a kontroller, a két örök sláger

A konzolok - ezek közül is a Sony PlayStation 4 és a Microsoft Xbox One különböző modelljei - a legnépszerűbbek az Extreme Digitalnál. A két gyártó fej-fej mellett halad, egyik hónapban az egyik ad el többet, a másikban a másik, a Nintendo Switch egyelőre kevésbé népszerű. Bármilyen konzolt is szeretnénk venni a gyermeknek, érdemes megtudakolni, hogy a barátai mit használnak, mert egyelőre a rivális gyártók termékeivel nem lehet egymás ellen játszani. A gyakori leárazásoknak köszönhetően konzolokból sokszor több fogy, mint a videojátékok futtatására alkalmas PC-kből, mert ez utóbbiak sokkal drágábbak - cserébe viszont nem csupán játékra alkalmasak.

A webáruházban különálló termékkategóriát képeznek a PC-s és konzolos irányítók: ezek a második legnépszerűbb terméknek számítanak, négyből három konzolhoz vesznek extra irányítót. Ez logikus is, hiszen a kontrollerek fogyóeszköznek számítanak, nélkülözhetetlenek, ha egy barátunk ellen szeretnénk játszani a tévé előtt, és nem is túl drágák, tehát ideális ajándéknak számítanak. A vezetékes Xbox-irányító PC-vel is használható, a PlayStation-, és a Nintendo-irányítók viszont csak a gyártók gépeivel működnek.

Nagyon fogynak a gamer monitorok

Az eladási számok alapján a gamer monitorok idén feljöttek a harmadik helyre: ezek játékgépekkel és PC-vel egyaránt használhatók. Mitől gamer egy monitor? Attól, hogy olyan laposképernyő-panellel szerelik fel, amelyen a játékos mozdulatai minimális, szinte nem is érzékelhető késleltetéssel jelennek meg. A drágább típusok emellett a megszokottnál jóval nagyobb, 144 hertzes képfrissítést biztosítanak, ami a játék közbeni gyors jeleneteket elmosódás nélkül jeleníti meg.

Mivel tavalyhoz képest mintegy húszezer forinttal csökkent a videojátékos képernyők átlagára, ezek most népszerű ajándéknak számítanak, a legnépszerűbb márka közülük az LG. A legtöbben 27-32 colos, vagy ennél is nagyobb, tehát már tévéméretű képernyőt választanak, és ezek között is kimagasló az ultra-HD felbontású modellek aránya, pedig az utóbbiak előnyeit csak a konzolok csúcsmodelleivel, vagy egy erős PC-vel lehet kihasználni.

Billentyűzet, egér, headset: belépő a battle royale világába

A monitorok után a gamer billentyűzetek, egerek és mikrofonos fejhallgatók számítanak a legkeresettebb kiegészítőknek: 10 eladott konzolra 7,5 darab eladott billentyűzet, 6,8 darab gamer egér, és 7 darab eladott headset jut. Előbbieket elsősorban a PC-s játékosok, az utóbbiakat a konzolosok vásárolják. Népszerűségük leginkább a PUBG, a Fortnite és más hasonló játékok előretörése nyomán ugrott meg. A drágább, térhangzású típusokon játék közben azt is hallani, hogy milyen irányból lőnek az ellenfelek, ami ezeknél a játékoknál elengedhetetlen. A headsetek közül a Kingston, a billentyűzetekből a Spirit of Gamer, az egerek közül a Logitech termékeit választják leggyakrabban. Headset vásárlásakor arra kell figyelni, hogy a gyerek játékgépéhez, számítógépéhez való típust válasszunk, az egér/billentyűzet használata pedig egyelőre a PC-sek kiváltsága.

Van, amiből a hagyományos a jó vétel

Már szinte minden termékből létezik játékosokra tervezett változat: hangfalból, wifi-routerből, és alaplapból is, ám ezek sokszor csak a tarka led-világításuk miatt számítanak annak. Nem véletlen, hogy e terméktípusokból a vásárlók többsége a nem-gamer típusokat részesíti előnyben.

Van azonban példa az ellenkezőre is: a gamer forgószékek közül a kevésbé feltűnő típusokat sokan irodai használatra vásárolják, ami nem meglepő, hiszen ezeket a bútorokat eleve úgy tervezték, hogy hosszabb időn át is kényelmes legyen ülni bennük. Gamer székből a Gamdias, hangfalból a Genius a legfelkapottabb márka az Extreme Digitalnál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.