Drága kütyüket kaptak a suli végén a magyar gyerekek: ezek fogytak a legjobban

2019. június 22. 12:00

Véget ért a tanév, a jó bizonyítványért sok gyerek kap jutalmul valamilyen videojátékos ajándékot - derül ki az Extreme Digital eladási számaiból. A legnépszerűbb terméknek a játékkonzol, a kontroller, a monitor, valamint a billentyűzet-egér-headset triumvirátus számít. Röviden összefoglaljuk a szülőknek, hogy mire érdemes költeniük, és mire nem.

Manapság a gyerekek már nemtől és kortól függetlenül előszeretettel űzik a videojátékokat, szüleik azonban nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy melyik a legújabb gép, vagy melyik kiegészítő melyik eszközzel kompatibilis.

Akonzol és a kontroller, a két örök sláger

A konzolok - ezek közül is a Sony PlayStation 4 és a Microsoft Xbox One különböző modelljei - a legnépszerűbbek az Extreme Digitalnál. A két gyártó fej-fej mellett halad, egyik hónapban az egyik ad el többet, a másikban a másik, a Nintendo Switch egyelőre kevésbé népszerű. Bármilyen konzolt is szeretnénk venni a gyermeknek, érdemes megtudakolni, hogy a barátai mit használnak, mert egyelőre a rivális gyártók termékeivel nem lehet egymás ellen játszani. A gyakori leárazásoknak köszönhetően konzolokból sokszor több fogy, mint a videojátékok futtatására alkalmas PC-kből, mert ez utóbbiak sokkal drágábbak - cserébe viszont nem csupán játékra alkalmasak.

A webáruházban különálló termékkategóriát képeznek a PC-s és konzolos irányítók: ezek a második legnépszerűbb terméknek számítanak, négyből három konzolhoz vesznek extra irányítót. Ez logikus is, hiszen a kontrollerek fogyóeszköznek számítanak, nélkülözhetetlenek, ha egy barátunk ellen szeretnénk játszani a tévé előtt, és nem is túl drágák, tehát ideális ajándéknak számítanak. A vezetékes Xbox-irányító PC-vel is használható, a PlayStation-, és a Nintendo-irányítók viszont csak a gyártók gépeivel működnek.

Nagyon fogynak a gamer monitorok

Az eladási számok alapján a gamer monitorok idén feljöttek a harmadik helyre: ezek játékgépekkel és PC-vel egyaránt használhatók. Mitől gamer egy monitor? Attól, hogy olyan laposképernyő-panellel szerelik fel, amelyen a játékos mozdulatai minimális, szinte nem is érzékelhető késleltetéssel jelennek meg. A drágább típusok emellett a megszokottnál jóval nagyobb, 144 hertzes képfrissítést biztosítanak, ami a játék közbeni gyors jeleneteket elmosódás nélkül jeleníti meg.

Mivel tavalyhoz képest mintegy húszezer forinttal csökkent a videojátékos képernyők átlagára, ezek most népszerű ajándéknak számítanak, a legnépszerűbb márka közülük az LG. A legtöbben 27-32 colos, vagy ennél is nagyobb, tehát már tévéméretű képernyőt választanak, és ezek között is kimagasló az ultra-HD felbontású modellek aránya, pedig az utóbbiak előnyeit csak a konzolok csúcsmodelleivel, vagy egy erős PC-vel lehet kihasználni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Billentyűzet, egér, headset: belépő a battle royale világába

A monitorok után a gamer billentyűzetek, egerek és mikrofonos fejhallgatók számítanak a legkeresettebb kiegészítőknek: 10 eladott konzolra 7,5 darab eladott billentyűzet, 6,8 darab gamer egér, és 7 darab eladott headset jut. Előbbieket elsősorban a PC-s játékosok, az utóbbiakat a konzolosok vásárolják. Népszerűségük leginkább a PUBG, a Fortnite és más hasonló játékok előretörése nyomán ugrott meg. A drágább, térhangzású típusokon játék közben azt is hallani, hogy milyen irányból lőnek az ellenfelek, ami ezeknél a játékoknál elengedhetetlen. A headsetek közül a Kingston, a billentyűzetekből a Spirit of Gamer, az egerek közül a Logitech termékeit választják leggyakrabban. Headset vásárlásakor arra kell figyelni, hogy a gyerek játékgépéhez, számítógépéhez való típust válasszunk, az egér/billentyűzet használata pedig egyelőre a PC-sek kiváltsága.

Van, amiből a hagyományos a jó vétel

Már szinte minden termékből létezik játékosokra tervezett változat: hangfalból, wifi-routerből, és alaplapból is, ám ezek sokszor csak a tarka led-világításuk miatt számítanak annak. Nem véletlen, hogy e terméktípusokból a vásárlók többsége a nem-gamer típusokat részesíti előnyben.

Van azonban példa az ellenkezőre is: a gamer forgószékek közül a kevésbé feltűnő típusokat sokan irodai használatra vásárolják, ami nem meglepő, hiszen ezeket a bútorokat eleve úgy tervezték, hogy hosszabb időn át is kényelmes legyen ülni bennük. Gamer székből a Gamdias, hangfalból a Genius a legfelkapottabb márka az Extreme Digitalnál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem