10 °C Budapest

Drága itthon a hús? Ne panaszkodj, ennyit fizetnek a szlovákok, csehek

2020. augusztus 18. 14:02

A húsárak az év minden szakaszában nagy jelentősséggel bírnak, azonban hol a karácsony és a húsvét, hol a nyári grillszezon miatt állnak meg a vásárlók, és gondolkoznak el a húspult felett: mennyit drágultak a húsok egy, 5, vagy 10 év alatt. A húsárakra rengeteg körülmény - mint például az afrikai sertéspestis, a madárinfluenza, a takarmányárak változása, fagykár, aszály vagy éppen a koronavírus járvány - van hatással, de még emellett a folyamatos kitettség és árváltozás mellett is meglepetést hozott 2020. Előbb ugyanis az egekbe kúsztak, most viszont csökkenni kezdtek itthon a húsárak, amelyek úgy tűnik, tovább csökkenhetnek még az év során. Persze nem minden ilyen országban ilyen szerencsés a lakosság: Európában van, ahol háromszoros áron adják a húst, mint hazánkban.

A sertéságazatot idén az afrikai sertéspestis, illetve az idegenforgalom, a vendéglátás és a közétkeztetés tetszhalála sodorta nehéz helyzetbe. Viszont májusban sertéshús folyamatos emelkedése megtorpant, majd március eleje óta 25-30 százalékkal csökkent.

Ahogy arról beszámolt a Pénzcentrum, júliusban rengeteg húskészítmény ára csökkenést mutatott, végre fellélegezhettek a magyar vásárlók a járványt követő drasztikus áremelkedés után. Azonban nem csak havi összevetésben csökkentek a húsáruk árai: a szárazkolbász például 2019 júliusához viszonyítva 22,7 százalékkal olcsóbb lett múlt hónapban. A sertéscomb, és a gépsonka ára is csökkent múlt évhez képest a KSH adatai alapján. Júniusról júliusra pedig a sertéskaraj havi átlagára 8,9 százalékot, a sertéscomb 5-öt, az olasz felvágott 3,8-at csökkent.

Miért olcsóbb most a sertéshús?

Persze, a járvány alatt az egekbe szöktek az árak, viszont már előtte is folyamatos drágulás volt tapasztalható. Hiszen 2019-ben az afrikai sertéspestis tornászta fel az árakat: év közepén egy kiló élősertést 500 forint körüli áron vettek át a vágóhidak, ezt pedig követte a fogyasztói ár is, így idén január-februárban már 8-10 százalékkal többe került a sertéshús a boltokban. Persze más termékek ára is drágult, de a hústermékek áremelkedésének gyorsulása ezen a grafikonon jól megfigyelhető:

A koronavírus járvány begyűrűzése pedig csak még feljebb vitte a húsárakat: azok a tavalyi fogyasztói árnál közel 20 százalékkal lettek magasabbak. Azonban éppen a koronavírus járvány későbbi hatásai azok, amelyek miatt most éppen zuhannak a húsárak, főként a sertérhús készítményeké.

A választ termelői oldalon találjuk, mely jól mutatja a magyar árak függését a német húsipartól: mivel Kína már nem exportál Németországból, ezért azokon a vágóhidakon többlet keletkezett, így többet tudnak hozzánk is szállítani, ami jótékony hatással van a sertéshúsok árára. Ezen felül a boltok is akciózni kezdték a sertéshúst, hiszen ezzel rengeteg vásárlót meg lehet fogni azután, hogy a húsárak az egekbe emelkedtek egy év alatt.

Máshol is elég kritikus a helyzet húsfronton

Hogyha összehasonlítjuk, milyen húsárakkal kell együtt élnie a lakosságnak Európa különböző országaiban, azt láthatjuk, hogy a magyar árak még nem is olyan vészesek. Az országok húsárait arányaiban számolta ki az Eurostat, az Európai Unio átlagát véve a 100-as értéknek, és megnézték, ehhez hogy aránylik az egyes helyeken az átlagos húsár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legmagasabb árat a svájciak fizetnek a kontinensen, toronymagasan előznek mindenkit (234,7). A mögöttük következő Izland (155,7) a húsárindexben csaknem 80 ponttal le van maradva. Az EU-n belül 2019-ben Ausztria vezette a sort (145,1), az osztrák húsárakkal csak a luxemburgi, francia, holland és belga árak versenyezhettek.

Magyarország (75,3), ahogy a legtöbb szomszédos ország az EU-s index (100,0) alatt van, előz minket húsárak tekintetében Szlovénia (96,9), Horvátország (83,4), Szlovákia (81,1); mögöttünk pedig Szerbia (67,4) és Románia (62,7). Tehát az uniós húsárakhoz viszonyítva Magyarországon még mindig jobb a helyzet húsfronton, kérdés, hogy milyen hatással lesz hosszú távon a járvány az aurópai húspiacra.

Amennyiben Kína, és más nagyobb exportőrök elzárkóznak az elől, hogy messziről jött húsokat vegyenek, akkor ezen a piacon kell értékesíteniük a termelőknek az élőhúst, és a késztermékeket is nagy valószínűséggel. Viszont ha újra nyitnak majd a világpiacok pl. a német sertéshús irányába, lehetséges, hogy újra meglódulnak a magyar húsárak is. Ezt azonban nehezen lehetne megjósolni, hiszen azt is csak sejteni lehet, meddig marad velünk a koronavírus járvány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm