2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Döntsd le ezt a tabut: így lehet zökkenőmentes az összeköltözés (x)


Új év, új élet: sokan az év elején határozzák el magukat, összeköltöznek. Csakhogy egy ilyen lépés nem csak érzelmileg, de anyagilag is megterhelő lehet. Két ember összeköltözésekor óhatatlanul felmerülnek az anyagiakkal kapcsolatos kérdések is: miből és hogyan rendezzétek be a lakást? A jó hír viszont, hogy év elején igen jutányos áron juthatunk vadonatúj bútorokhoz is. Segítünk, mire érdemes figyelni és mit érdemes mérlegelni, ha úgy döntöttetek, összebútoroztok.

Ha azt fontolgatjátok, hogy összeköltöztök, akkor ez a legjobb pillanat: tavaly az augusztusi szinthez képest februárban mérséklődtek az albérletárak. 2018-ban ennek hátterében a kínálat bővülése állt, ugyanakkor az is kedvezhet azoknak, akik most keresnek kiadó lakást, hogy sokan az őszi félévben végeztek az egyetemen, főiskolán. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy felszabadulnak szobák, albérletek.

Az összeköltözés jelentős lépés egy kapcsolatban és az emberek jelentős része nem szeret a pénzügyekről beszélni, sokan szinte tabuként kezelik ezt a témát. Márpedig két ember összeköltözésekor óhatatlanul felmerülnek olyan megkerülhetetlen kérdések, mint például: miből és hogyan rendezzétek be a lakást? Tippeket adunk, mire érdemes figyelni összebútorozás előtt.

  • Készítsetek leltárt: akár közös albérletbe, akár az egyik fél lakásába költözik egy pár, érdemes mérlegelni, milyen bútoraik vannak, ki hogyan képzeli a leendő közös otthon berendezését. Vagyis végig kell beszélni, melyik bútor maradjon, mi az, amit venni kellene, és ezzel együtt azt is, mennyi pénz áll rendelkezésre a lakberendezésre.
  • Válasszátok ki, mi az, amihez ragaszkodtok: egy nagymamától örökölt komód, egy gyerekkorunk óta használt íróasztal. Egy-egy ilyen tétel bele kell, hogy férjen, a lényeg, hogy beszéljetek arról nyíltan, mi az, amiről semmiképp nem szeretnétek lemondani.
  • Bizonyos holmikat viszont szakértők szerint nem szabad magaddal vinni az új otthonba: ilyen a régi ágy és a régi matrac. Kelly Wearstler lakberendezési tanácsadó szerint a közös lakásban együtt kell kiválasztani a mind a kettőtök számára kényelmes matracot és olyan ágyat, ami mind a kettőtöknek tetszik. Ugyanez igaz az ágyneműhuzatokra is. "Nem kellene az új, közös életet olyan ágyhuzattal kezdeni, ami már szürke, pedig egykor fehér volt" - javasolja Laura Cattano, amerikai lakberendező.

A közös lakás berendezése jelentős tétel lehet a költségvetésben, ugyanakkor nem kell kétségbe esni: a nagyobb áruházláncok az év elején rengeteg kedvezménnyel várnak. Ez azért is kapóra jöhet, mert egy decemberi felmérés szerint a magyarok több mint ötöde készpénzt szeretett volna kapni ajándékba karácsonyra, és bizonyára sokaknak valóra vált az álmuk. Az "ajándékpénzből" pedig be lehet ruházni néhány új bútorra, dísztárgyra.

Nem véletlen, hogy a KIKA lakberendezési lánc is jelentős kedvezményekkel várja a vásárlókat ebben az időszakban. Vagyis aki meg szeretné fogadni a szakemberek tanácsát, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia: február második hétvégéjén (február 9-10-én) 13 százalék kedvezményt adnak minden termékre a KIKA áruházakban.

Egy 160X200 centiméteres ágyat már 45 900 forintért, egy méretes gardróbszekrényt 67 900 forintért, az étkezőbe egy kezdő 4 személyes szettet pedig már 34 900 forintért kaphatunk meg. Azoknak sem kell lemondani az új holmikról, akik pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

Kedvező hitelkonstrukció érhető el azok számára, akik nem szeretnék, vagy nem tudják egy összegben kifizetni a vásárolt bútorok és lakberendezési tárgyak árát - közölte a Pénzcentrum megkeresésére a KIKA.

Egy költözés esetén jelentős fejtörést okozhat az újonnan vásárolt darabok hazajuttatása is. Akinek nincs egy kisbusza, az bajban van. Azonban a KIKA vállal házhozszállítást is, aminek díja 2 óra időtartamra bruttó 6 990 forint, 300 ezer forint feletti vásárlás esetén pedig 2 óra időtartamra, az áruház 50 kilométeres vonzáskörzetében ingyenes.

Ha tehát a vásárlónak van érvényes vezetői engedélye, érvényes személyi igazolványa, akkor a KIKA busz segítségével a vásárló maga viheti haza az új lakberendezési tárgyakat.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk