2020. július 4. szombat Ulrik

Döntött a bíróság: tüdőrákot okozhat a legismertebb babahintőpor


A Kaliforniai Bíróság 25,75 millió dolláros, azaz valamivel több mint 7 milliárd forintos büntetést szabott ki a Johnson & Johnson és más vállalatokra, azért mert azok hanyagok voltak, és nem figyelmeztették vásárlóikat kellőképpen a babahintőporok esetleges egészségügyi kockázatairól. Mindennek következtében egy amerikai nő most azt állítja, hogy a több évtizedes babahintőpor használata miatt tüdőrákja alakult ki - számolt be az ügyről a CNN.

Óriási, forintban átszámítva több mint 7 milliárdos (25,75 millió dollár) büntetést mért a Kaliforniai Bíróság a Johnson & Johnsonra és más vállalatokra azért, mert azok hanyagok voltak, és nem figyelmeztették kellőképpen fogyasztóikat a babahintőpor esetleges egészségügyi kockázatairól.

Az aktuális ügy kirobbanásának az oka, hogy egy bizonyos Joanne Anderson úgy gondolja a J & J babahintőporának hosszú távú használatától kapott rákot, és ezért bírósághoz fordult. Az oregoni nő, állítása szerint ugyanis hosszú évek óta hintőporozza a kezét, illetve a lábát, továbbá, mikor a gyermekei fiatalabbak voltak, a pelenkájuk okozta kiütéseket is a gyártó termékével kezelte. Bírósági szakértői becslések szerint a hölgy, a hintőporokat megközelítőleg 10 000 alkalommal használhatta.

Ezt követően a nőnél az orvosok pleurális mesotheliomát diagnosztizáltak, ami a tüdő belsejében kialakuló rákfajta, és általában az azbesztnek való kitettséghez kapcsolódik. Az ügy pikantériája, hogy a szabályozások szerint 1970 óta semmilyen hintőpor készítmény nem tartalmazhat azbesztet, és a Johnson & Johnson szerint az ő termékeik nem is tartalmaznak a veszélyes anyagból.

Hintőpor

A hintőpor a talk ásvány őrölt változat, amit gyakran az azbeszthez nagyon közel bányásznak. Ezért lehet az, hogy régebben a hintőpor ténylegesen tartalmazott valamekkora mennyiségű azbesztet, de ezt 1970 óta törvény tiltja.

Ennek ellenére a bíróság elítélte és megbírságolta a J & J-t és más vállalatokat. Aminek egyik része egy 21,75 millió dolláros kártérítés, és további 4 millió dollár büntetés. A Johnson & Johnsonnak a kompenzációs összeg két harmadát, még a büntetés teljese egészét kell állnia. A J & J mellett a bíróság a következő cégeket büntette: Honeywell / Bendix, Borg Warner, és a Fel-Pro.

Nagyon örülünk, hogy ügyfeleink igazságot találtak, bár semmilyen kártérítés nem tudja kompenzálni azt, amit elveszítettek. Mind abban reménykedünk, hogy ez az ítélet még jobban megkönnyíti majd, hogy a jövőben az óriás vállalatok kötelezettségszegéseire könnyebben fény derüljön. A Johnson & Johnson babahintőporok évtizedek óta azbesztet tartalmaznak, és az embereknek ezt tudniuk kell.

- nyilatkozta az ügy kapcsán David Greenston, a sértettek ügyvédje. Az eset kapcsán a J & J elkeseredettségét fejezte ki, és továbbra is küzdeni fognak az ítélet ellen, mondván

csalódtunk, és megkezdjük a fellebbezési eljárást. Továbbra is megvédjük termékeinket, mert azok nem tartalmaznak azbesztet, így nem is okoznak mesotheliomát. Az elmúlt 50 év során számos független, tudományos kutatás szerint, melyeket köztiszteletben álló egyetemek és kormányzati szervek végeztek, a Johnson és Johnson babahintőporok nem tartalmaznak azbesztet

- mondta az ügy után Carol Goodrich, a vállalat szóvivője.

Szürke felhők

A mostani egyáltalán nem az első, és vélhetően nem is az utolsó botrányos eset az óriásvállalat háza táján. Korábban a Kaliforniai Bíróság már osztott ki óriási büntetést a J & J-re, amit a vállat akkor is fellebbezett. A probléma 2017-ben például abból fakadt, hogy nem egyértelmű, biztonságos-e évtizedekig hintőporozni a nemi szervek környékét. Az akkori ügyben érintett nők szerint ugyanis, a cég nem figyelmeztette őket kellőképp a hintőporok potenciális veszélyeiről, és azoknak emiatt petefészekrákjuk lett.

(CNN)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk