Döbbenetes, mi zajlik a boltok italrészlegén: itt veheted a legtöbb magyar kisüzemi sört

2020. július 9. 11:06

Döbbenetes, de egyes magyar szupermarketekben rengeteg féle magyar, kisüzemi sör közül válogathat az ember. Máshol, egy-egy hiperben vagy diszkontban azonban nagyítóval kell keresni ezeket a termékeket. Hiába, hogy a jó, magyar, kisüzemi sör már nem számít kuriózumnak, azért tudni kell, hol keresse az ember. Már csak azért is, mert egységáron ugyanazon a sörön nem kevesebb, mint 1 000 (!) forintot is lehet spórolni. Utánajártunk, hol és milyen áron mérik most a magyar kisüzemieket, illetve, hogy mely magyar boltokban van a legnagyobb lehetőségünk a válogatásra, hogyha igazán minőségi sört szeretnénk inni.

Az új koronavírus-járvány, illetve az ellene hozott védekező intézkedések gyakorlatilag egyetlen nap leforgása alatt döntötték be a magyar turizmust és vendéglátást, és ezzel nem csak a szektor vállalatai, de az azokhoz szervesen kapcsolódó ellátórendszer is egyik pillanatról a másikra rendült meg. Az ezt az időszakot bemutató korábbi cikkünkben Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke például így fogalmazott:

március 13-a magyar kisüzemi sörfőzdék fekete pénteke volt. 

Az ezzel a dátummal kezdődő, és még azóta sem véget érő nehéz időszakot a legtöbb magyar, kisüzemi sörfőzde egyértelműen a webshopjának köszönhetően élte túl. Persze azért bőven akadnak a magyar palettán olyan kisüzemi főzdék is, akiknek a válságos időszakban nagy segítséget jelentett, hogy sok értékesítési csatornába szállítanak, valamint több piaci szereplő kiemelte, hogy a vásárlóközönség kifejezetten támogatószándékkal rendelte túl magát kedvenc söreiből, ezzel segítve a főzdéket. 

Adódik tehát a kérdés, hol tudjuk magunkat a leginkább túlrendelni úgy kisüzemi sörökből, hogy azért az a mi pénztárcánknak is megérje? Mint írtuk, most már olyan kisüzemi szereplőknek is van webshopjuk, akiknek eddig nem volt, elég sok gyártó terít ráadásul szuper-, hipermarketekben, a választék tehát meglehetősen nagy. 

Szinte már mindenhol kapni

Kutatásainkat elsősorban a szuper-, hipermarketekre terjesztettük ki, úgy okoskodtunk, először azt nézzük meg, hogy a vásárlók mekkora kisüzemi sörkínálattal találkozhatnak akkor, ha éppen esedékes nagybevásárlásukra indulnak. Fontos, hogy ez a nagybevásárlás jelen esetben kivétel nélkül online vásárlást jelent, tehát a boltok webshop kínálatait böngésztük át, ami természetesen sok esetben jócskán eltérhet attól, hogy egy adott boltban az ember éppen mekkora sörválasztékkal találja szembe magát. 

Nem a nagyok hasítanak

A magyar piacon két legjelentősebb hipermarket, a Tesco és az Auchan online, magyar, kisüzemi sörös felhozatala nem túl erős, de legalább van. A Tesco felületét böngészve 9 kisüzemi sört találtunk, míg az Auchanban 13-at. A kínálat egy része meg is egyezett egymással, az amúgy más boltokban is szinte kivétel nélkül feltűnő MONYO, illetve Szent András mindkét helyen elérhető volt, előbbi főzde esetében teljesen ugyanaz a sör 20 forinttal drágább volt a Tescóban, mint az Auchanban.

Itt is van azért sör

A legnagyobb szereplők után a diszkontok felé vettük az irányt. Itt azonban nehézségekbe ütköztünk, hiszen sem az Aldinak, sem a Lidlnek, sem a Penny Marketnek nincs webshopja. Ezért azok esetében csak a 28. heti akciós újságokra tudtunk támaszkodni, és itt csak a Lidlnél találtunk kisüzemi, magyar söröket. Egészen pontosan 8-at számoltunk össze, ami gyakorlatilag csupán pár darabbal maradt el a hiperek kínálatától. Amit a Lidlnél azonban érdemes megjegyezni, hogy míg bár más üzletekben az egyes termékek árai között nincs nagy eltérés - erről majd picit később -, addig a diszont 28. heti kínálatában szereplő egyik HopTop sör például 350 forinttal olcsóbb, mint a gyártó hivatalos webshopjában, de míg más boltok árazásához is képest is 300 forintot lehet spórolni a 0,33-as üvegen.

Csúcson a szuper

A diszkontok után a szupermarketek kínálatát is végigböngésztük, a Príma esetében 7 kisüzemi sört találtunk online, ezek egyik részét a Hop Top a másikat a Zirci Apátsági sörök adták. Ennél valamivel nagyobb, a hipereket is előző eredményeket ért kutatásink során a GRoby is, ezen az online felületen összesen 19 kisüzemi sört számoltunk össze. Ezek is a már korábban említett, Hedon, MONYO, Zirci vonalról kerültek ki. És egyes esetekben itt 50 vagy akár 100 forinttal olcsóbban lehet beszerezni néhány palackot, mint például más hiperekben vagy a gyártó hivatalos webshopjában.

Eddigi kutatásunk abszolút győztese azonban egyértelműen a Spar webshopja lett. Itt ugyanis egyszeri számolás után 61 különféle magyar, kisüzemi sört találtunk. Ez pedig igazából kétszer annyi, mint amennyit például a Tesco, Auchan, Lidl együtt fel tudott mutatni aktuális kutatásunk során. A 61 különféle sör között az eddig említett összes márka megtalálható, és azon felül olyanok is csatlakoznak, akikkel eddig nem voltunk dolgunk. Ilyen például a Mad Scientist vagy a Horizont. Az árak azonban itt is ugyanolyanak, mint eddig, 9-től maximum 50-100 forintig terjedhet egyes esetekben a különbség. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Valamelyest az eddig boltoktól ugyan eltér, hiszen fizikai értelemben nem lehet ott vásárolni, csak mint online szupermarket üzemel versenyünk győztese, a kifli.hu. Ahol egyszeri számolással 69 különböző kisüzemi, magyart sört számoltunk, amit házhoz tudunk rendelni. Az árak pedig a legtöbb esetben megegyeznek a hivatalos, gyártói webshopokéval, az eltérések, ahol mindenhol máshol, meglepően minimálisak.

Azért lehet nagyot nyerni

Az eddigi összeállításunkból tehát látszik, hogy ha az ember a megszokott bevásárlása során szeretne kisüzemi, magyar sörhöz jutnia, akkor a hazai boltok nagy részében nem túl sok lehetősége van erre. Ráadásul, és ez fontos újfent kiemelni, a cikkben szereplő számok az webshopok elérhetőségét tükrözik, egy-egy szupermarketbe vagy hipermarketbe bemenve lehet, hogy egyetlen egy vagy csak nagyon kevés kisüzemi palackot találunk éppen akkor. 

És akkor az árak. A bolti mustrakor többször pedzegettük, hogy az árak szinte kivétel nélkül megegyeznek vagy csak nagyon csekély 10-50 forinttal térnek el egymástól. A merítés persze nagy, van ahol lehet maximum 100 forintos eltéréseket tapasztalni, de azért az sokat mondó, hogy a legtöbb, általunk megvizsgált boltban szinte hajszálpontosan ugyannyiba kerül egy-egy palackozott vagy dobozos sör, mint magánál a gyártónál. Sőt, van, ahol olcsóbb is.

Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy ez utóbbi kijelentés főleg a megszokott 0,33-as kiszerelésekre vonatkozik leginkább, esetleg 0,44; 0,5-sökre. Van ugyanis egy olyan kisüzemi húzás a válság eszkalálódása óta, hogy a sörfőzdék 1 literes PET palackba csapolnak söröket, amiket aztán értékesítenek a saját webshopjukban. Hogy érzékeltessük mit jelent ez a pénztárcánknak, 

gyártótól függetlenül, egy ilyen 1 literes PET kiszerelés egységáron körülbelül 1 000 forintos megtakarítást jelent a vásárlónak.

És amit nem szabad elfelejteni

Persze vannak többen a magyar piacon olyan híres, a prémium tetején megjelenő kisüzemi főzdék, akik közül a legtöbben terítenek például szuper-, hipermarketekbe, illetve külföldre is. Az ő árazásuk általában a 0,33-as kiszerelésnél látott 700-900 forintos cédula. Ők azok, akik a legdrágább, szinte teljesen külföldi alapanyagból dolgoznak, és sokszor meghökkentő kísérletezésekre adják a fejüket egy-egy különleges ízű sör kedvéért.

A kisüzemi magyar világ azonban nem csak belőlük áll, sőt szép számmal vannak olyan kisüzemi sörfőzdék, ahol a saját, pils vagy ale típusú alapsöreiket 0,5 literes kiszerelésben, üvegezve 500-800 forint között meg lehet vásárolni. Míg a literese főzde frisseket, már ha vannak ilyenek ezer párszáz forint környékén. Ezek a főzdék azonban nem tűnnek fel tömegével a boltláncok polcain, készleteiket leginkább kocsmáknak, puboknak szállítják, viszont akik megismerkednének velük, azoknak érdemes átböngészniük a KSE tagoldalát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm