20 °C Budapest

Döbbenetes, hány évet kell gürizni egy nyamvadt panelért Magyarországon

2019. február 6. 14:02

Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban évek óta emelkednek a fizetések, miközben a lakásárak is egyre magasabbak, de azért vannak eltérések - derül ki egy friss elemzésből. A 2018-as hivatalos lakásár-adatok és kereseti statisztikák alapján azt vizsgálták, hány évig kell dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért a régiós fővárosokban, azaz Budapesten, Bukarestben, Prágában, Pozsonyban és Varsóban.


Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai alapján valamennyi régiós országban jelentős volt a lakásdrágulás. Magyarországon a múlt év harmadik negyedében 31 százalékkal, Csehországban 32 százalékkal, Szlovákiában 21 százalékkal, Romániában 19 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak, mint 2015-ben.

Valamennyi régiós fővárosra igaz, hogy az adott országban ott a legjelentősebb a lakáspiaci kereslet, ennek megfelelően az árak is magasabbak az országos átlagoknál. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a régiós fővárosok lakáspiacát a budapestihez hasonló trendek jellemezték az elmúlt években.

A válság után nem csupán a lakásárak drágultak jelentősen, de a bérszínvonal is kiugróan emelkedett valamennyi környező országban.

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,83 százalékos THM-el, és havi 46 840 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 51 925 forintos törlesztőt ígér a 3,05 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 4,48 százalékos THM mellett 52 271 forintos törlesztőt kell fizetni. Érdemes még megnézni a MKB Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlan.com elemzését ismertetve a szakember közölte: az átlagos négyzetméterárak Budapesten a múlt év harmadik negyedévére elérték a 540 ezer forintot, egy 50 négyzetméteres lakáshoz az átlagos nettó átlagfizetések alapján 7,5 évet kell dolgozni. Budapesthez hasonlóan Varsóban és Bukarestben is 7,5 évre jutó nettó bér kell egy 50 négyzetméteres ingatlanhoz. Prága és Pozsony kilóg a sorból, mivel mindkét városban több mint 8 évet kell dolgozni egy ekkora lakásért.

Forrás: ingatlan.com

Balogh László azt is elmondta, hogy bár a lakáspiaci kereslet továbbra is erős a magyar fővárosban, az ingatlanárak növekedése érezhetően lassulhat a jövőben, mert a budapesti jövedelemarányos lakásárszínvonal már beérte a régiós fővárosokét. “A jelenleginél lényegesen magasabb árszint hosszútávon csak akkor lenne elképzelhető, ha a budapesti jövedelmek is ugrásszerűen továbbnövekednének." - fogalmazott a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem