2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Döbbenet, mennyi instant leves fogy itthon: a magyarok is jól bespájzoltak


Évről évre egyre több instant tésztaleves fogy a világon, melyben toronymagasan vezetnek az ázsiai országok. Egy nap alatt világszerte 290 millió adag leves fogy el. A TOP50 legnagyobb keresletű országba Magyarország is bekerült, a magunk éves szinten fejenként 3,1 adagjával a 38. helyen állunk a világban. Persze ezzel meg sem közelítjük Dél-Koreát, Japánt, vagy Kínát, ahol 10-szer, 15-ször, 25-ször annyi adag is elfogy évente fejenként. A járvány alatt pedig a kereslet minden rekordot megdönthetett.

Az instant leveseket Japánban találták fel 1958-ban, vagyis több mint 60 éve. Az eredetit a japán rámen leves inspirálta, az arra jellemző hullámos tojásos levestészta szárított formában még ma is az instant levesek sajátja. Nem sokkal feltalálása után robbanásszerűen kezdett terjedni a világban, és azóta is folyamatosan nő a kereslet a zacskós levesek iránt.

Feltalálásuk óta a tésztalevesek kis zacskós fűszerkeverékkel, zsiradékkal egészültek ki, majd egyes változatokban szárított zöldségdarabok is megjelentek. A 70-es évektől vált elterjedtté a poharas változat is, amihez tényleg csak forró víz és kanál szükséges. Az ízesítésben szintén már rengetegféle variáció található a kínálatban.

2015-ben még 97,49 milliárd adagot adtak el világszerte, 2019-ben már 106,42 milliárdot a World Instant Noodles Association (Instant Tésztaleves Világszövetség) adatai szerint. Minden nap 290 millió zacskónyi instant leves fogy globálisan. A fogyasztás 80 százalékát ázsiai országok - és 40 százalékát Kína és Hongkong - adják együttesen.

A világon az első 5 ország szintén ázsiai, második Indonézia a maga 12,52 milliárd éves szinten elfogyasztott instant tésztaleves mennyiségével. (Ez a kínai adatnak még mindig csak a harmada.) Harmadik India, és csak negyedik Japán - ahol eredetileg feltalálták a terméket. Az ötödik helyet Vietnám szerezte meg az USA előtt.

A TOP50 ország között feltűnnek olyanok, mint az Egyesült Királyság, ahol 2019-ben 420 millió adag instant leves fogyott, Németországban 280 millió. Hollandiában 50 millió, míg a szomszédos Belgiumban ennek csak az ötöde. Ebben az érdekes rangsorban Magyarország a 46. helyen szerepel, holtversenyben Chilével.

Hazánkban ezek szerint 30 millió adag tésztalevest fogyasztunk, ami azt jelenti, hogy éves szinten tavaly 3,1 adag fogyott el per fő. Amennyiben a lakosságszámmal összevetjük a többi ország fogyasztását is, akkor még előrébb kerülünk a rangsorban a 38. helyre! (A TOP 50 legtöbbet fogyasztó ország adatait nézve.)

Így már a fogyasztást nézve világelső Kína csak a 11. helyen áll, 29,8 adag elfogyasztott levessel per fő. Az első hely Dél-Koreáé, ahol 2019-ben 75,5 adag fogyott el fejenként, a második Nepál, harmadik Vietnám és negyedik Thaiföld. Majd Indonézia és Malajzia után következik csak Japán, ahonnan a tésztaleves származik. Az első 15-ben így még kevesebb nem ázsiai országot találunk.

Ha pedig a további TOP50 ország adatait nézzük, látható, hogy az USA, Mexikó, Brazília, Oroszország lejjebb csúsztak. Magyarországon a fogyasztás fejenként pedig vetekszik a németekével és a hollandokéval. Amellett, hogy csak forróvizet kell hozzáadni, tehát nem egy bonyolult fogás, az is vonzóvá teheti itthon az instant leveseket, hogy áruk többnyire 99-249 forint között mozog, átlagosan 150 forint.

Mi lesz 2020-ban?

A pandémia világszinte megemelte a tartós élelmiszerek fogyasztását. Eleve évről évre növekedést lehetett tapasztalni az instant levesek iránti keresletben világszinten, de az idei számok feltehetően minden várakozást felülmúlnak majd. Eleve a legnagyobb fogyasztó, Kína az, ahol először lecspott a koronavírus, és hosszan eltartott a korlátozások időszaka, feltehetően betáraztak instant levesből. Ugyanígy a többi ázsiai országban, ahol szintén eleve népszerű termék.

Szingapúrban például a közösségi médiát elárasztották a képek az üzletek üres polcairól, és az emberekről, amint hatalmas mennyiségekben vásárolnak háztartási termékeket, rizst és instant tésztaleveseket, nem sokkal azután, hogy a városban sárgáról narancs fokozatúra változtatták a vírusveszélyt. Malajziában is az instant tésztaleves gyártók 55 százalékos keresletnövekedés mértek azután, hogy a kormány meghozta az első intézkedéseket a pandémia ellen.

Nem lehet tehát csodálkozni majd, ha kiderül, a pánikvásárlási rohamokkal az instant tésztaleves az egyik legjobban fogyó termékké vált. Márciusban elsősorban a vírusfertőzések megelőzésére használatos termékeket halmozták fel az emberek, de jelentős mértékben vásároltak még tartós élelmiszereket és tisztálkodószereket is. A Pénzcentrum összeállításában is szerepeltek a porlevesek javaslatként, miből érdemes karanténtartalékot képezni, a liszt, olaj, cukor, konzervek, lekvárok, stb. mellett.

Így lehetséges, hogy Magyarországon is rekordot fognak dönteni az instant tésztaleves eladások 2020-ban. Azt nehéz lenne megjósolni, hogy a második hullám alatt is lehet-e pánikvásárlási rohamra számítani, viszont az biztos, hogy nem lesz olyan fejetlenség, mint márciusban a boltokban. A boltok azóta felkészült, a lakosság pedig már nem olyan bizonytalan abban, milyen termékekre lesz szüksége a "túléléshez".

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked