Döbbenet a magyar piacokon: brutális árkülönbségekkel vásárolnak a magyarok

2020. január 8. 08:13

Drasztikusan kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a magyarok: a lakosság több mint 60 százaléka csak hetente vagy annál is ritkábban visz be a szervezetébe a vitaminforrásokból. A téli időszakban kiemelten érdemes figyelnünk a gyümölcs- és zöldségfogyasztásunkra és a kisebb kínálatból is körültekintően válogatni. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket most is bátran kereshetünk a piacokon, különböző áruházak polcain és azt is megmutatjuk, hol érdemes beszerezni.

A HelloVidék gyűjtése szerint az őszi időszak nagy kedvence télen is hódít, így sütőtököt továbbra is beszerezhetünk ráadásul egy finom krémleveshez szükséges mennyiséghez a pénztárcánkat sem kell túlságosan kinyitnunk. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai alapján Budapesten már 249 Ft/kg-os áron, vidéken (Szeged) pedig akár 150 Ft-ért is hozzájuthatunk a finom tökféléhez.

A téli ebédek és vacsorák különleges alapanyaga lehet a szuperélelmiszernek is mondható, rendkívül magas B₁-, B₂-, B₆- és C-vitamin tartalmú karalábé, a fejes káposztához hasonlító ízvilággal rendelkező még viszonylag unikálisnak számító kínai kel, az egyszerű kelkáposzta vagy fejes káposzta vagy a fekete retek, amely a 2018-as árakhoz képest is nagyjából tartotta a Nagybani Piacok termelői árait tekintve a 110 és 205 Ft között mozgó értékét.

A hatalmas népszerűségnek örvendő sárgarépa és burgonya ára sem változott sokat: fogyasztói árak tekintetében Budapesten a Vámház körúton mindkettő 248 Ft/kg-os áron, a Fehérvári úton pedig burgonya 198 Ft/kg-ért sárgarépa pedig az országos szinten is viszonylag drágának mondható 398 Ft/kg-os áron vásárolható. Sárgarépát 220-300 Ft/kg-ért tudunk venni Szegeden, Debrecenben pedig a budapesti Fehérvári úthoz hasonló, 380 Ft/kg a sárgarépa értéke.

Döbbenetes árakkal találkozhatunk, ha a levesből elengedhetetlen petrezselyem vásárlásán törjük a fejünket vagy éppen babfőzeléket készítenénk. A babfélék már a korábbi években sem voltak olcsók és ez idén sem változott: fajtától függően Budapesten 398 és 598 közötti áron szerezhetjük be az alapanyagot, Szegeden a fogyasztói piacon pedig 800 Ft/kg-ért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha ennél is több zöldségár-változás is érdekel, és a jelenlegi árakkal is szeretnél maximálisan tisztában lenni, akkorolvasd el a HelloVidék teljes cikkét itt!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem