2019. január 22. kedd Vince, Artúr

Csúnyán leszerepeltek az élelmiszerláncok: itt a nagy bejgliteszt


Közelegnek az ünnepek, a legtöbb család számára ez az időszak a rohanásról szól: alig pár nap maradt beszerezni az ajándékokat, elintézni a bevásárlást, és a neheze majd csak karácsonykor jön: elkészíteni a több fogásos ünnepi menüsort. Ha valaki maga szeretné megsütni a bejglit, úgy kell számolnia, hogy nagyjából másfél-két óra az elkészítési idő, ráadásul nem is egyszerű a dolog, könnyű elrontani. Nem meglepő, hogy sokan inkább valamelyik áruházban vásárolják meg az előre csomagolt bejglit: szinte mindenütt 1000 forint körül van az ára, a cukrászdákban, péksésgekben pedig ennél valamivel drágább. Csakhogy jól meg kell gondolni, hol és milyen bejglit vásárol az ember. Ízlés kérdése persze, kinek milyen a jó bejgli, de a szerkesztőség 17 kóstolója arra jutott, érdemes több pénzt rászánni, ha ízletes, gusztusos süteményt szeretnénk vásárolni és nem érdemes a sajátmárkás termékekkel próbálkozni.

Közelegnek az ünnepek, ez sokak számára kifejezetten stresszes időszak: a munkahelyen nagy a nyomás az év végi hajrá miatt, közben ajándékokat kell beszerezni, intézni kell a bevásárlást. Mire mindennel végzünk, és eljön a december 24-e, sokan már kimerültek, ingerlékenyek. Pedig a sütés-főzés még csak akkor kezdődik. A bejgli a karácsony megkerülhetetlen édessége, viszont elkészíteni nem egyszerű, ráadásul időigényes is: recepttől függően másfél-két órát vesz igénybe. Nem csoda, hogy sokan inkább beszerzik a finomságot valamelyik üzletben, pékségben vagy cukrászdában.

Csakhogy nagyon meg kell nézni, mit tesz be az ember a bevásárló kosarába. Az üzletek polcain hatalmas a kínálat, a sajátmárkás termékek kifejezetten jó áron vannak, ezer forint alatt is kaphatunk már egy rúd bejglit vagy tekercset. Merthogy nincs jelentős anyagi különbség a sajátmárkás bejglik és tekercsek között. De vajon jobb a bejgli, mint a tekercs? Melyik előrecsomagolt terméket érdemes hazavinni karácsonyra? Egyáltalán milyen a jó bejgli? Vaktesztünkön ezekre kerestük a választ. A kóstolón 17 kolléga 7 terméket értékelt íz, állag és külső megjelenés alapján. A teszt tehát teljesen szubjektív értékelésen alapul.

Bejgli vagy tekercs? Nem mindegy?

A beszerzés során ügyeltünk arra, hogy ne csak bejgliket, hanem tekercseket is vásároljunk. Nem titkolt célunk volt felmérni, tudják-e a potenciális vásárlók, mi a különbség a bejgli és tekercs néven forgalomba hozott diós sütemény között. A tesztlapon feltettük azt a kérdést, mit gondolnak a kóstolók: bejglit vagy diós tekercset kóstolnak-e éppen? Szinte mindenki visszakérdezett: miért, van egyáltalán különbség, az elnevezésen kívül? A válasz az, van bizony!

Szigorú előírások szabályozzák, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a bejgliként forgalmazott termékeknek.

A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint ugyanis a bejgli búzaőrleményből (főleg búzafinomlisztből BL55), élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

Leírják azt is, mik a bejgli érzékszeri jellemzői. E szerint a termékre jellemző a hosszúkás, rúd alak, arányosan domborúnak kell lennie, előírás az is, hogy a termék egész hosszában egyenletes vastagságú legyen és ne legyen torz. A felülete vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű, de apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10 százalékán. Nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.

A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40 százalék kell, hogy legyen. Azok a sütemények, amelyek ezen kritériumoknak nem felelnek meg, nem árusíthatóak bejgliként, csak mondjuk tekercsként. Az a teszten kiderült, hogy a kóstolók jó része számára nem volt egyértelmű - az után sem, hogy ismertettük, milyen kritériumoknak kellene megfelelnie a bejglinek - vagyis nem tudták, hogy mi is a bejgli, és mi is a tekercs.

A 7 termék közül három tekercs volt, Az Auchan, a Tesco és a Spar terméke, utóbbi egyébként Nuss Strudel néven fut, de a termék hátoldalán lévő címkén feltüntették, diós tekercsről van szó. Meglepő módon a Tesco termékéről a többség - 11 kóstoló - azt gondolta, az ismeretett követelmények alapján bejglivel van dolga, azonban az Auchan és a Spar süteményénél a kóstolók nagy része eltalálta, hogy tekercset esznek, nem bejglit.

Óriási a különbség az ismert cukrászda és a sajátmárkás termékek között

"Te jó ég! Mi ez?!", "Ez büntet!", "Mi ez a keserű utóíz?""Iszonyat" - csak néhány megjegyzés a pontozó lapokról. Több termék esetén visszatérő megjegyzés volt, hogy ízetlen, száraz, vagy hogy keserű utóíze van. A tesztelőknek 1-től 5-ig kellett értékelni a kóstolt bejgliket külső megjelenés, íz és állag alapján. Egyik bejgli sem kapott maximális pontszámot, egyik kategóriában sem.

A külső megjelenés (mennyire gusztusos, márványos, mekkora a töltelék és a tészta aránya)  alapján az első 81 ponttal az Emil Cukrászda Diós bejglije lett, aminek ára 2400 forint. A második holtversenyben a Pennyben kapható Fenséges bejgli (799 forint) és a Tescóban vásárolt Diós tekercs (599 forint) lett. Mind a kettő 62 pontot kapott. Utolsó helyen az Auchanban vásárolt Diós tekercs végzett, ami 649 forint, és mindössze 37 pontot kapott.

Az íz alapján is az Emil cukrászda bejglije a befutó, 82 ponttal, de ennél a tételnél is volt, aki megjegyzete, furcsán citrusos az íze, amit zavarónak talált. A második helyen a Penny Fenséges bejglije végzett, 59 ponttal, a harmadik pedig a Lidl Deluxe diós bejglije lett (utóbbi ára 799 forint). Az utolsó ebben a kategóriában is az Auchan diós tekercse lett, 29 ponttal.

Az állag alapján szintén az Emil cukrászda bejglije lett a nyerő (79 ponttal), a második helyen a Lidl Deluxe diós bejglije végzett (60 ponttal) és a harmadik a Penny Fenséges bejglije lett (59 ponttal).  Az utolsó 34 ponttal az Auchanban kapható tekercs lett.

Ha összpontszámot nézünk, a maximálisan kapható 255-ből 242 pontot szerzett az Emil cukrászda bejglije, a második 180 ponttal a Penny Fenséges bejglije lett, és a harmadik helyen a Lidl Deluxe diós bejglije végzett.

Milyen a tökéletes bejgli?

A kóstolás közben rákérdeztünk, mégis milyen lenne a tökéletes bejgli. A legtöbben azt mondták, omlós, a tészta és a töltelék közel azonos arányú, a töltelék nem túl édes. Ez persze ízlés kérdése. Ahogy az is, van-e mazsola a bejgliben vagy nincs. Azt többen megjegyezték, hogy egyik kóstolt bejgli sem veheti fel a versenyt a házi készítésűvel.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 15 640 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB 15 646 forintos törlesztőt (THM 10,56%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, az ERSTE, valamint a K&H konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hiába van padlón a kamat: a hiteled dupláját is behajthatja rajtad a bankod
Mutatjuk, hogy mitől függ a kamatköltség teljes összege.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk