Csúcson a boltok, de lesznek még akciók karácsonyig

2015. december 11. 15:01

Két hétvégénk van karácsonyig, csúcson a vásárlási láz: megkérdeztük az áruházláncokat, mit tapasztalnak, hogy alakul eddig a decemberi forgalom.

13 napunk van hátra karácsonyig, a bevásárlóközpontok zsúfoltak, a csomagszállítók szinte éjjel-nappal úton vannak: kíváncsiak voltunk, hogy alakul eddig a december az áruházláncoknál. Megkérdeztük azt is, bejött-e nekik az adventi vasárnapi nyitva tartás, és hogy milyen nagyobb akciókkal készülnek a következő napokban.

A decemberi szezon eddig nem igazán különbözik a tavalyi hasonló időszak átlagához mérten - tudtuk meg a KIKA-tól. A lakberendezési láncnál úgy tapasztalják, a hétvégi (szombati és vasárnapi) forgalom egyértelműen erősebb, mint a hétköznapi.

Úgy látják, hogy a vásárlók tisztában vannak az adventi vasárnapi nyitva tartással. Szombatonként azonban még mindig többen és többet vásárolnak, mint a hét utolsó napján.

A KIKA-nál szombaton a lakástextíliákra, szőnyegekre lesz 15 százalékos kedvezmény, vasárnap pedig a forgószékeket kínálják akciós áron.

A Libri-Shopline-nál a novemberi forgalom 30 százalékkal magasabb volt, mint az első 10 havi átlag, a decemberre pedig négyszer nagyobb forgalmat várnak, a novemberi hónaphoz képest is.

Az év eddig is erősebb volt mint a tavalyi, a könyves és a nem könyves üzletágakban is - mondta el Kovács Péter, a Libri-Shopline társ-vezérigazgatója. Könyvben 5-10 százalékos bővüléssel számolnak, egyes nem könyves üzletágakban viszont akár 15-20 százalékos növekedést sem tartanak elképzelhetetlennek. Decemberben a kosárérték (azaz a vásárlások átlagos értéke) 20-30 százalékkal magasabb az évi 4-5000 forinthoz képest, a karácsonyi időszakban a vásárlók száma is emelkedik és ők többet is költenek.

Ugyanakkor Kovács Péter arról számolt be, hogy elmaradt a tervezettől az eddigi két nyitva tartós vasárnapi bolti forgalom.

Minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthatnak számot a Star Wars filmekhez kapcsolódó könyvek és termékek, illetve a több mint 125 millió olvasót elérő Grey - Szürke ötven árnyalatának legújabb kötete. A novemberi eladások előrevetítik a december slágerkönyveit is. A sikerlisták élére Frei Tamás Agrárbárók című új regénye, és a Grey - A Szürke ötven árnyalata Christian szerint című regény került. A műszaki cikkek közül a tablet, a hordozható hangfalak és természetesen az örök karácsonyi sláger, a mobilok vannak az élen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A cégcsoport üzleteiben és webshopjaiban fut még egy nagy akció: a Libri 2+1 akciója során az olvasók több mint 2000 cím közül választhatnak, bestsellerek, gyerekkönyvek, romantikus olvasmányok, szakácskönyvek, életrajzok, felnőtt színezők - az év legjobb könyvei és várt újdonságai szerepelnek az ünnepi akciókban, ahol a két kiválasztott könyv után a harmadikat ajándékba adják. A heti rendszerességgel futó Könyvszerda ez évi utolsó akciója lesz jövő hét szerdán, ahol három kiadó, az Animus, az Édesvíz és a Kossuth könyveit lehet 20-50 százalékos kedvezménnyel megvásárolni.

A Media Markt-nál a karácsonyi időszak nemcsak offline, de online is kiemelkedő. Az ünnepi időszakban a webshop forgalma is a havi átlag többszörösére megnő. A decemberi szezon forgalma egy átlagos hónap háromszorosa.

A műszaki áruházláncnál az idei évben az okos applikációval vezérelhető eszközök, a TV, az okostelefon, a notebook, valamint a háztartási készülékek lesznek a legkeresettebb árucikkek. A népszerűségi listát a mobiltelefon vezeti továbbra is. A mosógép is egyre népszerűbb, ez elsősorban a mosógépcsere programnak köszönhető.

Az Auchan-nál is érzékelik a vásárlási kedv növekedését az év vége közeledtével. Az adventi időszakban, köszönhetően a vasárnapi nyitva tartásnak is, arra számítanak, hogy enyhe forgalmi fejlődést fognak elérni. A vasárnapi nyitva tartás alkalmával a teljes hónapnak megfelelő forgalmi emelkedést várnak.

A hipermarketláncnál úgy látják, a játékok terén az idei év slágerei előre láthatóan a Star Wars és a Frozen licences termékek lesznek, illetve egyre keresettebbek a drónok. A karácsonyi időszak legnépszerűbb édességéből, a szaloncukorból több mint 700 tonnával készülnek. A karácsonyi szezonban több mint 30 fajta hal közül válogathatnak a vásárlók az Auchan áruházakban, ahol a decemberi időszakban az éves mennyiség közel 40 százalékát értékesítik.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem