21 °C Budapest

Csökkenő forgalom mellett is pozitív hír érkezett a hazai gazdaságról: heti összegzés

MTI
2020. november 22. 09:01

Mérsékelten emelkedett a magyar részvényindex a héten, csökkenő forgalom mellett. A brüsszeli vétó negatívan hatott az árfolyamokra, az alapkamat nem változott, a Mol visszavásárol.

Csökkenő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 204,67 ponton zárt pénteken, 869,57 ponttal, 2,33 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél. A részvénypiac forgalma 66,07 milliárd forint volt az előző heti 121,64 milliárd forint után. A vezető részvények az OTP kivételével emelkedtek a héten.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalója szerint mérsékelt emelkedést mutatott a hazai részvényindex a héten. Negatív korrekció jellemezte a hétfői és keddi kereskedést a magyar tőzsdén, miután a magyar és a lengyel kormányfők vétóztak a hétfői uniós nagyköveti ülésen. A két tagország továbbra is azt szeretné kiharcolni, hogy az EU-s pénzek kifizetését ne kössék jogállamisági feltételekhez.

A várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden, és a kamatfolyosó sem változott. A jegybank az elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a kormány gazdaságpolitikáját. A koronavírus-járvány okozta kockázatok kezelését és a fenntartható növekedés gyors helyreállítását a jegybanki mérleg további növelésével fogják támogatni. A 

Növekedési hitelprogram hajrá kihasználtsága november közepére meghaladta az 1000 milliárd forintot, ezért a keretösszeg 1000 milliárd forintos megemeléséről döntöttek a keddi ülésen - olvasható az Equilor elemzésében. Szerdán és csütörtökön javult a nemzetközi befektetői hangulat és egymás után következő napokon is emelkedett a BUX index. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A vezető részvények közül a Richter 4,3 százalékot, 
  • míg a Mol 3,4 százalékot erősödött. 
  • Az OTP és a Magyar Telekom is 1 százalék alatti értékkel csökkent.

Csütörtökön egyhetes betéti tendert tartott a magyar jegybank. Az elemzői konszenzusnak megfelelően nem történt kamatmódosítás a tender feltételeiben, 0,75 százalékon fogadták be az ajánlatokat. Mindezek mellett folytatta saját részvény visszavásárlását a Mol. A hétfői kereskedésben 200 ezer saját részvényt vásároltak 1914,3 forint átlagáron, a keddi kereskedésben 300 ezer darabot vásároltak vissza 1936,5 forint átlagáron, a szerdai kereskedésben 280 216 darabot vásároltak vissza 1989,90 forint átlagáron és csütörtökön 400 ezer darabot vásároltak vissza 2015,9 forint átlagáron.A vezető részvények közül a héten a legnagyobb mértékben a Richter erősödött, az árfolyama 5,84 százalékkal nőtt. Pénteken 6975 forinton zárt a papír, heti forgalma meghaladta a 10,30 milliárd forintot.

  • A Mol 5,49 százalékkal emelkedett, a hét utolsó kereskedési napján 1999 forinton zárt, heti forgalma több mint 16,72 milliárd forint volt.
  • A Magyar Telekom részvényeinek ára 0,14 százalékkal nőtt, pénteki záróára 365,5 forint volt, heti forgalma 726,54 millió forintot tett ki.
  • Az OTP jegyzése 1,33 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 11 840 forinton zárt, heti forgalma több mint 35,02 milliárd forint volt.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3356,65 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 115,91 ponttal, 3,58 százalékkal magasabban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm