2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Csökkenhetnek a lakásárak a nagyfokú munkanélküliség miatt: messze még a válság vége


A Központi Statisztikai Hivatal múlt héten publikált adatai szerint a koronavírus járvány hatására kialakult válság következtében Magyarországon több mint 100 ezren veszítették el a munkájukat. Csak áprilisban hatvanezer fő felett volt az állásukat veszítettek száma. Soóki-Tóth Gábor a KSH számaira reagálva elmondta, hogy a lakáspiac erősen követi a gazdasági ciklusokat és a munkanélküliség növekedése, a háztartások jövedelmi helyzetének romlása nemcsak objektív módon, de a jövőbe vetett bizalom elvesztése miatt is negatív hatással van a lakásvásárlások számára.

Negyedik hete növekszik az Otthon Centrum aktivitást mérő mutatója, vidéken már majdnem utolérte az ingatlanpiac a vírus előtti időszakot, ámbátor még ez is messze van a korábbi évek szárnyalásától. Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

A járvány kitörése és az ezt követő korlátozó intézkedések egyik leginkább érintett ágazata a turizmus, így azokon területeken várható leginkább a munkanélküliség növekedése, melyek turisztikailag fontosak. Ilyen például Budapest, és a kiemelt üdülőterületek: a Balaton vagy a Velencei tó.

Ezekben a térségekben országos átlagban többen élnek idegenforgalomból, így itt romlott legnagyobb arányban a lakosság jövedelmi helyzete. Azok az emberek, akiknek bizonytalanná vált a munkahelyük vagy el is veszítették azt, óvatosabban fognak majd lakásvásárlásba, ezért várhatóan ezeken a területeken fog leginkább visszaesni az idei tranzakciószám, sőt kismértékű árcsökkenés sem kizárt.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tranzakciószámokban az idén a fővárosban 20-25, az agglomerációban, a megyei jogú városokban és a Balaton-parton 15-20, a többi térségben 10 százalék körüli visszaesés várható az előző évi adatokhoz képest. A végső tranzakciószám pedig 115-120 ezerre tehető. 2014. évi adásvételeket kicsivel meghaladó forgalom valószínűsíthető idén. A visszaesés a fővárost érinti majd legerősebben, ahol 2016 óta csökken az adásvételek száma és az idei forgalom, az akkori csúcsnak tekinthető 40 ezer tranzakció közel felét jelenti - hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked