18 °C Budapest

Csinálj 20 forintból sampont, 80 forintból dezodort! Ilyen egyszerű, mutatjuk

Pénzcentrum
2014. május 6. 05:30

Egyre nagyobb az igény a természetes, bio termékekre, olyan kozmetikumokra és élelmiszerekre, amik a lehető legkevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazzák. Ezeknek a termékeknek valószínűleg az az egyetlen hátránya, hogy nagyon drágák. Azonban vannak olyan házi praktikák, amikkel fillérekből lehet például krémeket és tisztálkodószereket készíteni.

Egy friss kutatás szerint azzal majdnem az egész magyar lakosság egyetért, hogy érdemes természetes termékeket használni. Szervezetünkre gyakorolt hatásuk ugyanis kedvezőbb a boltban kapható kőolaj-származékokat, vagy mesterséges szín- illetve illatanyagokat tartalmazó társaiknál. Azonban van hátrányuk is: a vegyszermentes eljárással, drágább összetevőkkel készülő termékek ára igen borsos.

Van, akinek azonban nem telik drágább, bio termékekre, mégsem kíván lemondani a természetes hatású kencékről. Épp ezért a Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány olyan házi praktikát, amikkel otthon, fillérekből lehet kozmetikumokat előállítani. Előre szólunk, hogy ezek legnagyobb hátránya, hogy többségében nem állnak el sokáig, és kinézetüket tekintve sem emlékeztetnek a megszokott samponokra vagy kondicionálókra, viszont a hatásukra nincs panasz.

A Pénzcentrum.hu házi praktikái:

Sampon

Három rész vízhez egy rész szódabikarbónát keverünk, jól összerázzuk őket egy flakonban, és már kész is a mélytisztító sampon. A hajmosás után víz helyett leöblíthetjük almaecetes lemosóval is a fejünket, ehhez egy másfél literes palack vízbe kell egy deci almaecetet öntenünk. Ne ijedjünk meg az erős ecetszagtól, száradás után már nyoma sem lesz. Ha különleges törődést igényel a hajunk, érdemes házi pakolásokkal is kísérletezni. Ezek fő összetevői az olívaolaj, a sör, az élesztő, a méz és a tojás. Száraz hajra a méz és a tojás kiváló, zsírosra a citrom és az élesztő vagy olaj elegye. Egy flakon sampon 600 forintról indul, míg a szódabikarbónás keveréket kihozhatjuk 20 forintból. Ugyanígy a hajbalzsam (700 forinttól felfelé) is körülbelül 20 forintból kijön egy alkalomra.

Tipp: kedvenc hajpakolásunk
Hozzávalók:
2 tojássárgája
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz

A tojásokat felverjük, majd belekanalazzuk a mézet és fokozatosan az olajat. Alaposan betapasztjuk vele a fejünket ügyelve arra, hogy a tövektől a végekig érje a keverék a hajkoronát. Egy óráig hagyjuk rajta. Ajánlatos körülbelül 100-150 forintért beszerezni egy nejlon zuhanysapkát, ezt ráhúzni a pakolásra, esetleg még törölközővel is becsavarni a fejünket, nehogy megfázzunk. Olyan ruha legyen rajtunk, amit nem sajnálunk összekoszolni, mert valószínűleg folyni fog a keverékünk. Utána bő vízzel öblítsük le.

Arckrém

A legtöbb házi arckrémhez sokféle hozzávaló szükséges, például kókusz, jojoba olaj, shea mangóvaj, vagy más efféle termékek. Ezeket bioboltban lehet beszerezni, és érdemes több időt rászánni az elkészítésre: hosszabb tanulási folyamat kell a megfőzésükhöz, vagy kikeverésükhöz. Az olajok többségének 100 milligrammos kiszerelése 2500-3000 forint körül mozog, és általában csak pár csepp kell belőle egy adaghoz, így sokáig jók lesznek. A shea vaj kilója például 3800-4200 forint körül mozog, ebből körülbelül egy kanálnyi kell egy krémhez. 100 gramm méhviasz 1300-1500 forint körüli áron kapható, ebből 20-30 gramm kell egy adaghoz. Így ha kiszámoljuk, hatalmas indulótőkére van szükség, de hosszú távon jobban járunk, a bolti krémek ugyanis 1000 forint környékéről indulnak, mi pedig kihozhatjuk akár már 500 forint alatt. Ha olcsóbb és egyszerűbb megoldást szeretnénk, készíthetünk arcpakolást két tojás sárgájából és egy kávéskanál olívaolajból. Hagyjuk rajta húsz-harminc percig az arcon, puha és feszes lesz utána a bőrünk.

Hidratáló krém recept
Hozzávalók:
1 evőkanál friss vagy 1 teáskanál szárított körömvirágszirom
150 ml víz
20 g méhviasz
100 ml olívaolaj
1 kávéskanál glicerin
30 ml búzacsíra olaj
2 borágó olaj kapszula
2 E-vitamin kapszula
15 csepp tömjén illóolaj

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Öntsd bele egy lábasba a vizet, és add hozzá a körömvirág-szirmokat. Forrald fel, majd fél órán keresztül főzd még tovább. Ezután hagyd kihűlni a főzetet, majd szűrd le. A méhviaszt és az olívaolajat olvaszd fel gőz felett, húzd félre a tűzről, és lassan add hozzá a glicerint és két evőkanálnyit a körömvirág-főzetből. Közben folyamatosan kevergesd. A borágó olaj és az E-vitamin kapszulák tartalmát alaposan dolgozd bele a keverékbe, majd következhet a búzacsíra olaj és a tömjén illóolaj. A kész krémet töltsd tiszta üvegcsébe, és miután teljesen kihűlt, fedd le.
Két hónapig eláll.

Forrás: biomaci.blogspot.hu

Pattanások ellen

Vízhez szódabikarbónát kell keverni úgy, hogy teljesen feloldódjon, nehogy felsértse a bőrünket, amikor bedörzsöljük vele az arcot. Szárítja a pattanásokat és a mitesszereket. A szódabikarbóna háztartási kiszerelésének kilója 400 forint, így egy kanálnyi használatával alkalmanként megsaccolható, mennyivel gazdaságosabb, ha nem az 1000-4000 forint körüli pattanás elleni készítmények közül válogatunk a boltban. Ha gyulladt, feszülő pattanásos az arc, a kamilla is beválhat. Fél liter vízhez keverjünk öt-hat evőkanál kamillát, egy kis borsmentát és mentaolajat. Ezzel töröljük át reggel és este az arcot.

Dezodor

A kellemetlen szagok elkerülése érdekében szódabikarbónát kell pár csepp illóolajjal elkeverni, és azt felkenni a bőrre. A legjobb, ha az olajat (például citromolajat vagy levendulaolajat) egy tálkába öntjük, és fokozatosan keverjük hozzá a szódabikarbónát. Legkönnyebben egy erre rendszeresített ecsettel tudjuk majd a bőrre kenni. Érdemes "szárazra" keverni, hiszen ha nagyon olajos marad az elegy, foltot hagyhat a ruhán.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem