14 °C Budapest

Csillagászati különbség van az egyes COVID-oltások között: mindenre figyleni kell

2020. december 3. 14:02

Már most vannak olyan COVID-oltások, amiknek ismert az egy adagnyi áruk. Ezek között azonban bődületes különbségek mutatkoznak. A legolcsóbb majd tizedannyiba kerül, mint az eddigi legdrágább oltóanyag. Az árazás azért különösen fontos, mert nagy befolyással lehet a nemzetközi hatóanyag-terítésre, ahogy az sem elhanyagolható tényező, hogy melyik vakcinát, milyen körülmények között lehet tárolni. Eddig elérhető információk szerint Magyarország hozzávetőleg 9 millió vakcinát már lefoglalhatott az állampolgárok számára.

Rengeteg COVID-vakcina toporog már a célegyenseben, sőt olyan oltóanyag is akad, amit december végén elkezdenek beadni az embereknek. Ezek közül, ami az Európai Uniót leginkább érinti az a Pfizer és BioNTech vakcinája, erről kedden írtuk meg, hogy december végén már az EU-ban is engedélyezhetik a gyógyszert, ami utána megindulhat a tömeges oltás.

Ezen kívül azonban a Moderna, a Sinovac, a Johnson & Johnson, az orosz Sputnik V és az Oxford Egyetem közreműködésével fejlesztett vakcina is ott toporzékol már az oltás-kapuban. E vakcináknak ráadásul már az ára is ismert. A híradások többsége persze első sorban a vakcinák hatásosságáról szól, ám a globális terítéskor egyáltalán nem mindegy, hogy az oltásokat milyen körülmények között lehet tárolni, illetve hogy mennyibe fognak kerülni.

Csak egy példa, a Pfizer/BioNTech hatóanyágát -70 C fokon kell tárolni, míg a Moderna terméket egy átlagos fagyasztóban, -20 fokon is lehet tartani, ez például egy olyan indikátor, ami hatással lehet a nemzetközi terítésre.

Ahogyan például az is, hogy míg a gazdagabb kormányok adófizetői pénzből teszik ingyenessé az oltásokat az állampolgáraik számára, addig más, akár szegényebb országokban ez biztos nem lesz mindenhol lehetséges. Ezért a szakértők azon a véleményen vannak, hogy például az olcsóbb oltások döntő szerepet játszanak majd a világjárvány legyőzésében a világ távolabbi sarkaiban.

Ahogy a statisztikákból látszik, egyáltalán nem mindegy, mennyibe is kerül egy vakcina. A legolcsóbb és a legdrágább induló között ugyanis majd tízszeres az árbeli eltérés. Az eddig hat árlistás vakcina közül három 5 ezer forintnál - majdnem inkább 6 ezernél - is drágább, míg az orosz, valamint a Johnson & Johnson vakcinája 3 ezer forintba kerül. A legolcsóbb vakcina messze az Oxford Egyetem és az AstraZeneca vállalkozása, az egyszeri adagjuk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

csupán 1 184 forintba kerülne.

Még mindig a sötétben tapogatózunk

A vakcinákkal kapcsolatban egyelőre annyi biztos, hogy november végi adatok szerint az EU 1,43 milliárd adag COVID-oltást már lefoglalt. Ezen belül Magyarország, ahogy azt a december harmadiki Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, 50 milliárd forint értékben foglalt le saját felhasználásra vakcinákat. Ha vesszük a 6, már árral rendelkező vakcina átlagárát, akkor ez körülbelül

9 millió darab vakcinát jelenthet eddig összesen.

Ez csaknem a teljes magyar lakosság oltására elegendő lehet. Ám fontos hangsúlyozni, hogy a pontosan lefoglalt oltóanyagok márkájáról egyelőre nem lehet tudni. Ahogy pontosan az sem tiszta, hogy magánegészségügy keretén belül be lehet-e majd oltatnia magát az embernek. Mert ha igen, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen árú oltásokat tudnak majd beszerezni az ellátók. Egyelőre annyi biztos, hogy Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta,

Magyarországon az oltási program államilag szervezett lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem